Şi cine se aştepta, sâmbăta trecută, ca la „Santo Stefano degli Abissini” unde se celebra căsătoria dintre un membru al Gărzii Elveţiene şi o angajată de la Muzeele Vaticane să ajungă papa Francisc. Soţii, Luca Elia Maria Schafer şi braziliana Leticia Vera, au adresat pontifului cererea de a participa la căsătoria lor dar nu sperau […]

Şi cine se aştepta, sâmbăta trecută, ca la „Santo Stefano degli Abissini” unde se celebra căsătoria dintre un membru al Gărzii Elveţiene şi o angajată de la Muzeele Vaticane să ajungă papa Francisc. Soţii, Luca Elia Maria Schafer şi braziliana Leticia Vera, au adresat pontifului cererea de a participa la căsătoria lor dar nu sperau ei cine ştie ce. În schimb, Bergoglio, fără niciun anunţ, a ajuns în vechea bisericuţă din Vatican care se ridică în spatele bazilicii „Sfântul Petru”.

Total increduli cei prezenţi începând de la părintele Renato dos Santos, preotul brazilian responsabil să celebreze funcţiunea la care este cuprins de uluire când, intrând în sacristie pentru a se pregăti pentru liturghie, l-a găsit pe papa care aştepta aşezat şi zâmbitor. „Niciodată în viaţa mea nu m-aş fi gândit să-l găsesc pe papa într-o sacristie”, a declarat într-un interviu la Vatican News, „invitaţii se întrebau unul pe altul dacă cel pe care-l vedeau în faţa lor era cu adevărat papa Francisc”. „Am văzut în el – spune părintele Renato – pe adevăratul paroh care se îngrijeşte de oile sale din parohie, cu toată dulceaţa şi duioşia sa”.

Cei care au difuzat ştirea despre prezenţa papei la căsătorie au fost ceilalţi preoţi prezenţi pe diferitele social network. Îndeosebi părintele Omar Reposo, rector al sanctuarului „Cristos Răscumpărătorul – Corcovado” (Rio de Janeiro), de pe account-ul său Instagram a publicat fotografia pontifului cu soţii însoţită de explicaţia: „Priviţi cine a venit în mod surprinzător! Papa Francisc surprinde mereu!”.

În omilia sa – mai relatează părintele dos Santos – papa Francisc a indicat trei acţiuni pentru a trăi pe deplin darul căsătoriei: „A începe, a se opri, a relua drumul”. Pontiful „are la inimă valoarea căsătoriei”, a afirmat preotul, „în el este iubire faţă de acest sacrament care dă început unei familii şi care vrea să-l pună pe Dumnezeu în centru”.

Nu este prima dată când papa Francisc prezidează o căsătorie în Vatican: să ne amintim de ceremonia nupţială a 20 de cupluri la „Sfântul Petru” în septembrie 2014 sau aceea a unui cuplu de surzi celebrată în capela din Casa „Sfânta Marta” în iulie 2016. Fără a uita, pe filonul surprizelor, vestita „căsătorie în avion” a stewardesei şi stewardului chilieni aflaţi la serviciu în avionul cu care papa călătorea în timpul vizitei din ianuarie în Chile.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 16 iulie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu