„În slăbirea lentă a forţelor fizice, interior sunt în pelerinaj spre casă…”. Aşa scrie papa emerit Benedict al XVI-lea într-o scurtă scrisoare adresată jurnalistului de la Corriere della Sera Massimo Franco, care fusese intermediar pentru a-i prezenta cererile şi preocupările multor cititori ai cotidianului cu privire la condiţiile sale, la cinci ani de la renunţarea la pontificat. […]

„În slăbirea lentă a forţelor fizice, interior sunt în pelerinaj spre casă…”. Aşa scrie papa emerit Benedict al XVI-lea într-o scurtă scrisoare adresată jurnalistului de la Corriere della Sera Massimo Franco, care fusese intermediar pentru a-i prezenta cererile şi preocupările multor cititori ai cotidianului cu privire la condiţiile sale, la cinci ani de la renunţarea la pontificat. Scurta scrisoare a fost publicată integral pe prima pagină din Corriere de miercuri, 7 februarie 2018.

„Dragă dr. Franco – scrie Joseph Ratzinger – m-a înduioşat faptul că atâţia cititori ai ziarului dumneavoastră doresc să ştie cu petrec această ultimă perioadă a vieţii mele. Pot spune doar în această privinţă că, în slăbirea lentă a forţelor fizice, interior sunt în pelerinaj spre casă. Este un mare har pentru mine să fiu înconjurat în această ultimă bucată de drum uneori un pic obositoare, de o aşa iubire şi o aşa bunătate pe care nu mi le-aş fi putut imagina vreodată”.

„În acest sens – continuă papa emerit – consider şi întrebarea cititorilor dumneavoastră ca însoţire pentru o bucată de drum. Pentru aceasta nu pot face altceva decât să mulţumesc, asigurându-vă din partea mea vouă tuturor rugăciunea mea. Salutări cordiale”. Semnătura în subsol este autografă, minuţioasă ca întotdeauna.

Papa Benedict al XVI-lea a anunţat renunţarea sa la pontificat la 11 februarie 2013, declarând că scaunul lui Petru va deveni vacant la ora 20.00 în ziua de 28 februarie. La 13 martie, conclavul l-a ales ca succesor al său pe cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, care a luat numele Francisc.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 6 februarie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu