Papa Francisc va călători în Emiratele Arabe Unite de la 3 la 5 februarie 2019 pentru a participa la o Întâlnire interreligioasă internaţională la Abu Dhabi. Este primul pontif care face o călătorie în naţiunea din peninsula arabă. „Primind invitaţia Alteţei Sale şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, principe moştenitor de Abu Dhabi”, a anunţat […]

Papa Francisc va călători în Emiratele Arabe Unite de la 3 la 5 februarie 2019 pentru a participa la o Întâlnire interreligioasă internaţională la Abu Dhabi. Este primul pontif care face o călătorie în naţiunea din peninsula arabă.

„Primind invitaţia Alteţei Sale şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, principe moştenitor de Abu Dhabi”, a anunţat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Greg Burke, „Sanctitatea Sa papa Francisc va vizita Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), de la 3 la 5 februarie 2019, pentru a participa la Întâlnirea Interreligioasă Internaţională despre „Fraternitatea Umană”. Vizita are loc şi ca răspuns la invitaţia Bisericii catolice din Emiratele Arabe Unite”.

Motoul vizitei, a adăugat Burke, este „Fă-mă canal al păcii Tale” şi „aceasta este intenţia papei mergând în Emiratele Arabe Unite. Modul în care toate persoanele de bunăvoinţă pot să lucreze pentru pace va fi o temă centrală a acestei călătorii. Vizita, ca aceea în Egipt, arată importanţa fundamentală pe care Sfântul Părinte o atribuie dialogului interreligios. Vizitele papei Francisc în lumea arabă este un exemplu perfect al întâlnirii dintre culturi”.

În Emiratele Arabe Unite trăiesc circa 900 de mii de catolici: comunitatea este constituită din muncitori imigraţi care provin în mare parte din alte ţări din Asia, începând din Filipine şi din India.

În septembrie 2016, papa l-a primit în Vatican pe principele moştenitor care a exprimat apreciere faţă de cuvintele pontifului împotriva intoleranţei şi a sărăciei, asigurându-l de angajarea pentru pacea, siguranţa şi dezvoltarea în lume.

„Primim ştirea despre vizita papei Francisc în Emiratele Arabe Unite în februarie 2019”, a comentat pe Twitter şeicul Mohammed bin Rashid, vicepreşedinte şi guvernator de Dubai, adăugând că „vizita va întări legăturile noastre de înţelegere reciprocă, va întări dialogul interreligios şi ne va ajuta să lucrăm împreună pentru a menţine şi a construi pacea între naţiunile din lume”.

Invitaţia oficială, prezintă cotidianul emirat The Nation, a fost dusă personal la papa în iunie 2018 de ministrul afacerilor externe şi al cooperării internaţionale, şeicul Abdullah bin Zayed. Sfântul Scaun şi Emiratele Arabe Unite au relaţii diplomatice din 2007 şi în 2010 ţara arabă a numit propriul prim ambasador, doamna Hissa Al Otaiba, încă în funcţie.

Secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, a fost în iunie 2015 la Abu Dhabi pentru a inaugura a doua biserică catolică din ţară, după deschiderea bisericii „Sfântul Iosif” în 1965, dedicată sfântului Paul. Erau prezenţi cu acea ocazie ministrul culturii, Nahyan bin Mubarak, care în discursul său – prezenta agenţia Fides în acel timp – a subliniat că deschiderea unei noi biserici evidenţia „toleranţa religioasă” a liderilor naţionali.

În omilia de la liturghia de inaugurare – concelebrată şi de monseniorul Hinder şi de episcopul Camillo Ballin MCCJ, vicar apostolic al Arabiei de Nord – cardinalul Parolin a amintit şi „bunăvoinţa guvernanţilor din trecut şi de acum, pentru generozitatea lor de a furniza terenul pentru construirea de noi biserici în ţară”. Permisiunea acordată de autorităţile locale pentru construirea de noi locuri de cult – adăuga secretarul de stat al Vaticanului – este „un semn concret de ospitalitate pe care societatea din Emirate l-a arătat faţă de creştini”, dă mărturie despre angajarea lor în favoarea „unei societăţi întemeiate pe coexistenţă şi respect reciproc”.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 6 decembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu