Cărţi, tricouri de fotbal, obiecte din cafea şi chiar un hamac pentru siesta. Pe masa din Biblioteca Apostolică, o cameră din Palatul vatican unde papa îi primeşte în mod obişnuit pe şefii de stat, erau astăzi şase/şapte cadouri aduse de preşedintele Columbiei, Ivan Duque Marquez, pontifului care l-a primit dimineaţa cu o delegaţie de 17 persoane, între care miniştri de externe şi al comerţului, ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun, soţia, cei trei copii ai săi, mama şi soacra. O audienţă cu tonuri cordiale în timpul căreia s-a discutat despre teme fundamentale pentru prezentul şi viitorul naţiunii sud-americane, care s-a remarcat în 2016 prin angajarea de pace după acordul dintre luptătorii de gherilă din FARC şi guvernul fostului preşedinte Juan Manuel Santos, care a primit pentru asta premiul Nobel, care totuşi a dezbinat grupuri din societate precum şi din Biserică.

Duque, avocat ales la preşedinţie în iunie 2018, candidat de la Partidul Centrului Democratic întemeiat de fostul preşedinte columbian Alvaro Uribe, al cărui succesor este, a tratat cu papa, timp de circa 28 de minute, teme despre corupţie, ilegalitate, trafic de droguri şi ocrotire a vieţii. Cele deja prezentate în discursul său de luare în primire, promiţând intervenţii normative severe, chiar de rang constituţional.

A fost „exprimată satisfacţie pentru relaţiile bilaterale bune”, explică mai în detaliu o notă a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, şi „a fost subliniată de asemenea importanţa unui dialog constant între Biserică şi stat pentru a înfrunta provocările actuale ale societăţii, cu referinţă deosebită la unele probleme de interes comun cum ar fi ocrotirea vieţii, lupta împotriva corupţiei şi a traficului de droguri, promovarea legalităţii şi salvgardarea mediului”. În afară de asta, n-a lipsit, continuă comunicatul Vaticanului, „un schimb rodnic de vederi cu privire la situaţia politică şi socială din regiune, cu atenţie specială faţă de migraţii”.

Duque – care l-a întâlnit după aceea pe cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, însoţit de monseniorul Antoine Camilleri, subsecretar pentru raporturile cu statele – a primit din mâinile papei, în momentul schimbului de daruri, medalionul care reprezintă o stâncă despicată în două şi ţinută împreună de ramurile unui copac de măslin. „Doresc ca mâinile dumneavoastră să fie ca aceste două ramuri, care să unească Columbia şi să aducă o soluţie la această fractură care a durat 50 de ani”, a spus Francisc. Şi, punându-şi ochelarii, a citit mesajul de pe spatele medalionului: „A căuta ceea ce uneşte, a depăşi ceea ce desparte”, a comentat papa, dăruind oaspetelui său şi mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii 2018 şi cele patru documente ale pontificatului său.

La rândul său, liderul columbian a dăruit un tricou semnat de campionul de fotbal columbian James Rodriguez, astăzi la Bayern München, vice-căpitan al naţionalei columbiene, şi cu numărul său 10, şi cu un tablou cu un fundal alb unde erau prezentate o dedicaţie a lui Rodriguez însuşi („Papei Francisc cu afect”), semnătura sa şi cea a câtorva tineri care au luat parte la proiectul educativ pentru tinerii dezavantajaţi Scholas Occurrentes, iniţiativă promovată la nivel mondial de Jorge Mario Bergoglio ca arhiepiscop de Buenos Aires şi devenită, când a devenit papă, o fundaţie pontificală. La recenta reuniune a Scholas, vinerea trecută, a luat parte la primera dama, Maria Juliana Ruiz, care astăzi a comentat la papa Francisc: „A fost fantastic!”, asigurând şi că ea continuă să ofere contribuţia sa pentru proiectele organismului.

Soţia preşedintelui a comentat şi celelalte cadouri date papei împreună cu soţul ei: un pachet de cafea columbiană, omagiu al cultivatorilor columbieni. Este „simbolul transformării productive a ţării noastre. Este de mare calitate, v-o trimit cu mult afect”. „Este foarte bună”, a spus Duque, revelând că este „destul de caffettero” (dependent de cafea, nt). „Da, după siesta”, a glumit soţia. Şi Francisc a răspuns pe acelaşi ton: „Va folosi să-mi fac un bun tinto” (ten, nt).

Afectuos şi darul unui hamac din lână de culoare albă de fildeş, realizat de câţiva artizani locali. Explicaţia acelui dar l-a dat tot preşedintele: „Ştim că aveţi puţin timp pentru a vă odihni”. În sfârşit, de la soţi şi două cărţi: una despre biodiversitatea din Columbia şi o carte despre centenarul sanctuarului Fecioarei de la Chiquinquirá, care va fi la 19 iulie anul viitor împreună cu o statuie a Fecioarei.

Înainte de colocviul privat, imediat ce l-a întâlnit pe papa în Sala Tronului Mic, Ivan Duque Marquez s-a declarat onorat că este primit în audienţă în Vatican şi a amintit imediat vizita pontifului din septembrie 2017. „Toţi columbienii s-au bucurat mult pentru vizita dumneavoastră, un mesaj de unitate şi bucurie pentru toată ţara”, a spus el, asigurând „toată admiraţia şi recunoştinţa mea faţă de dumneavoastră”.

După audienţa cu papa, Duque l-a întâlnit la Quirinale pe preşedintele Sergio Mattarella, fiind prezent ministrul de externe Enzo Moavero. În schimb mâine îl va întâlni pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg; o întâlnire care vine după întâlnirea din mai cu predecesorul Santos care a declarat că şi Columbia va deveni un nou membru al alianţei atlantice şi va fi primul „partener global” latinoamerican.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 22 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu