O zi istorică pentru lumea ortodoxă. Astăzi, în biserica patriarhală „Sfântul Gheorghe” din Istanbul, patriarhul ecumenic Bartolomeu a semnat Tomos-ul care acordă autocefalia Bisericii ortodoxe ucrainene. Ceremonia semnării a fost precedată de o Dumnezeiască Liturghie celebrată de clerul patriarhiei ecumenice împreună cu clerul Bisericii ortodoxe din Ucraina. La celebrare au participat şi preşedintele ucrainean Petro […]

O zi istorică pentru lumea ortodoxă. Astăzi, în biserica patriarhală „Sfântul Gheorghe” din Istanbul, patriarhul ecumenic Bartolomeu a semnat Tomos-ul care acordă autocefalia Bisericii ortodoxe ucrainene. Ceremonia semnării a fost precedată de o Dumnezeiască Liturghie celebrată de clerul patriarhiei ecumenice împreună cu clerul Bisericii ortodoxe din Ucraina. La celebrare au participat şi preşedintele ucrainean Petro Poroshenko, preşedintele lui Verkhovna-Rada, Andrei Parubiy, şi o serie de reprezentanţi ai guvernului ucrainean.

După aceea, patriarhul Bartolomeu, mitropolitul Epifanie şi preşedintele Poroshenko au părăsit biserica şi au avut o întâlnire. Apoi s-au întors în biserica „Sfântul Gheorghe” şi patriarhul şi mitropolitul Epifanie au înălţat o rugăciune, după care conducătorul patriarhiei ecumenice a pus propria semnătură pe document (Tomos) care atestă oficial independenţa Bisericii ucrainene. Semnarea Tomos-ului s-a desfăşurat în mijlocul bisericii „Sfântul Gheorghe” şi documentul a intrat în vigoare din momentul semnării sale. Biserica ucraineană a devenit astfel a cincisprezecea Biserică ortodoxă locală.

Luând cuvântul patriarhul Bartolomeu a spus că Biserica de Constantinopol primeşte şi îmbrăţişează poporul ucrainean „a adevărată mamă” subliniind că a acţionat mereu în slujba „dorinţelor” şi a „intereselor fiilor săi”. Bartolomeu a vorbit despre o „zi istorică” trăită în sprijinul „drepturilor poporului ucrainean şi ai dreptăţii în general, dar şi al drepturilor umane şi, îndeosebi, al libertăţii religioase pentru toate popoarele şi naţiunile”. Şi adresându-se direct mitropolitului Epifanie a spus: „Preafericite, a fost un drept al tău să ceri şi să primeşti autocefalia. Şi era un drept şi un privilegiu al Bisericii tale Mamă de Constantinopol să-ţi dăruiască acest statut. Să ne rugăm neîncetat pentru ca să te dovedeşti vrednic de acest dar şi să acţionezi ca însoţitor preţios de călătorie al celorlalte Biserici surori în slujba unităţii şi a cooperării panortodoxe, precum şi pentru mărturia noastră comună adusă lumii contemporane, căreia îi este o sete inepuizabilă de spiritualitate ascunsă în comorile ortodoxiei”.

Preşedintele Poroshenko i-a mulţumit patriarhului ecumenic Bartolomeu pentru iubirea sa faţă de Ucraina şi faţă de poporul ucrainean şi pentru curajul pe care Sanctitatea Sa l-a demonstrat încă din momentul în care a decis să demareze procesul de acordare a autocefaliei Bisericii ucrainene. După ce a mulţumit şi Sfântului Sinod, membrilor Verkhovna-Rada, recunoştinţa lui Poroshenko s-a îndreptat spre „milioanele de ucraineni din toată lumea”: „Numai graţie rugăciunilor voastre”, această zi „a devenit posibilă”.

„Doresc să exprim recunoştinţa noastră preşedintelui Ucrainei – a spus după aceea mitropolitul de Kiev, Epifanie – şi tuturor celor care au lucrat cu el şi sub conducerea lui pentru a ne ajuta să realizăm visul generaţiilor de ierarhi ortodocşi ucraineni şi credincioşi de a avea o Biserică ortodoxă autocefală”.

Mâine, 6 ianuarie, pentru sărbătoarea solemnă a Sfintei Teofanii, Preafericirea Sa mitropolitul va concelebra cu patriarhul ecumenic în biserica patriarhală. După citirea Sfintei Evanghelii, patriarhul ecumenic va încredinţa oficial pergamentul de conferire a autocefaliei lui Epifanie şi va avea loc schimbul de discursuri oficiale şi de daruri comemorative între cei doi primaţi. La sfârşitul concelebrării, va avea loc celebrarea Binecuvântării apelor la cheiul Fanar, cu participarea celor doi primaţi.

(După agenţia SIR, 5 ianuarie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu