nuntiul_Miguel_Maury_BuendíaMons. Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, va fi prezent în Dieceza Romano-Catolică de Iaşi în perioada 18-23 martie 2016.

Vizita are loc la invitaţia PS Petru Gherghel cu ocazia hramul Seminarului „Sfântul Iosif” din Iaşi, a Duminicii Floriilor şi a Zilei Tineretului, fiind prima vizită a noului nunţiu în Dieceza de Iaşi.

Excelenţa Sa va sosi la Iaşi vineri, 18 martie 2016, în jurul orei 20.00. Sâmbătă, 19 martie 2016, în sărbătoarea Sfântul Iosif, Soţul Sfintei Fecioare Maria, însoţit de Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, şi de Preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, Excelenţa Sa va celebra Liturghia hramului Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi, la ora 11.00. În cadrul Liturghiei de hram 11 studenţi din anul IV şi 9 studenţi din anul V vor primi slujiri noi în Biserică, apropiindu-i mai mult de treapta Preoţiei. În cursul dimineţii nunţiul se va întâlni cu profesorii, iar după-amiaza se va întâlni cu studenţii seminarului.

În Duminica Floriilor (20 martie), Mons. Buendía va participa la sfânta Liturghie de la ora 11.00, din catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi. După-amiază, cu ocazia Zilei Tineretului, la ora 17.00, Excelenţa sa îi va primi pe tinerii veniţi în procesiune pe străzile oraşului şi va participa la Liturghia dedicată lor, va transmite mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru tineri şi va împărţi binecuvântarea specială.

Luni, 21 martie, nunţiul se va întâlni cu Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Zilele următoare va vizita câteva comunităţi din Dieceza de Iaşi şi diferite obiective religioase şi culturale din Moldova.

*

Program

– sâmbătă, 19 martie, ora 11.00: celebrarea sfintei Liturghii a hramului Institutului teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi;

– după-amiaza: întâlnire cu profesorii şi studenţii Institutului;

– duminică, 20 martie, ora 11.00: sfânta Liturghie în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi

– ora 17.00: primirea tinerilor veniţi în procesiune şi Liturghia dedicată tinerilor

– luni: întâlnirea cu Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei

*

Mons. Miguel Maury Buendía s-a născut la Madrid, în Spania, la 19 noiembrie 1955. A fost hirotonit preot la 26 iunie 1980 şi încardinat în Arhidieceza de Madrid. A obţinut licenţa în teologie dogmatică la Universitatea din Salamanca în anul 1985 şi doctoratul în drept canonic la Universitatea Pontificală San Tommaso, din Roma în anul 1987. A intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în iulie 1987, activând ulterior ca secretar la Nunţiaturile Apostolice din Ruanda, Uganda, Maroc şi Nicaragua (1987-1996), consilier la cele din Egipt, Slovacia, Macedonia şi Irlanda (1996-2004), iar din anul 2004 a lucrat în Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, în Secţiunea pentru Relaţiile cu statele. În anul 2008 a fost numit arhiepiscop titular de Italica şi nunţiu apostolic în Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan, şi consacrat episcop în iunie acelaşi an, în bazilica „Santa Maria Maggiore”, din Roma. La 5 decembrie 2015, papa Francisc l-a numit pe Mons. Maury nunţiu apostolic în România, iar la 25 ianuarie 2016 şi în Republica Moldova. Mons. Buendía vorbeşte, în afară de spaniolă, limbile engleză, italiană, franceză şi slovenă.

Biroul de presă
Pr. Cornel Cadar


Persoană de contact: pr. Claudiu Bulai (tel. 0746/407635, e-mail: claudiu@ercis.ro)