„Noi fiii Bisericii suntem cu toţii păcătoşi, dar ea, Biserica mama noastră, nu trebuie murdărită. Este un moment dificil pentru că marele acuzator prin intermediul nostru o atacă pe mama, iar mama nu trebuie atinsă”. Papa Francisc, încheind Sinodul Episcopilor despre tineri celebrat timp de patru săptămâni în Vatican, prezintă din nou dramatismul situaţiei Bisericii, […]

„Noi fiii Bisericii suntem cu toţii păcătoşi, dar ea, Biserica mama noastră, nu trebuie murdărită. Este un moment dificil pentru că marele acuzator prin intermediul nostru o atacă pe mama, iar mama nu trebuie atinsă”. Papa Francisc, încheind Sinodul Episcopilor despre tineri celebrat timp de patru săptămâni în Vatican, prezintă din nou dramatismul situaţiei Bisericii, atacate de cel care vrea s-o dezbine. Pentru aceasta Bergoglio a amintit din nou apelul adresat de a ne ruga Rozariul zilnic în timpul întregii luni octombrie cu recitarea rugăciunii către sfântul Mihail arhanghelul invocând ocrotirea sa de atacul diavolului.

„Şi eu trebuie să spun mulţumesc, tuturor”, a spus Francisc în salutul său adresat liber, glumind cu privire la truda experţilor care au redactat documentul pregătitor lăsându-ne „pielea”, iar acum, în cel final, „ne lasă oasele”. Papa le-a mulţumit auditorilor, în special tinerilor, care „ne-au adus în aulă muzica lor, cuvânt diplomatic pentru a spune… gălăgie”.

Bergoglio a voit să comunice câteva lucruri pe care „le port în inimă: să reafirm o dată în plus că Sinodul nu este un parlament, este un spaţiu ocrotit pentru ca Duhul Sfânt să poată acţiona şi pentru aceasta informaţiile se dau în general, dar nu cu numele şi lucrurile speciale spuse. Acesta a fost un spaţiu ocrotit. Duhul a fost cel care a lucrat. Rezultatul sinodului nu este un document: suntem plini de documente, nu ştiu dacă acesta va face ceva, dar ştiu că trebuie să lucreze în noi”.

„Noi am făcut documentul şi l-am aprobat. Acum Duhul ne dă documentul pentru ca să lucreze în inima noastră, noi suntem destinatarii documentelor, nu oamenii de afară, pentru ca acest document să lucreze”. Papa a indicat să ne rugăm, să studiem şi să cerem lumină în citirea lui. „Este pentru noi, în mod deosebit, primii destinatari suntem noi. Duhul este cel care a făcut toate acestea”.

Apoi finalul, cu evaluarea situaţiei Bisericii aflate sub atac. „Mă gândesc la mama noastră, Sfânta Maică Biserică: ultimele trei numere ale documentului despre sfinţenie ne arată că mama noastră este sfântă, dar noi fiii suntem păcătoşi, suntem păcătoşi cu toţii. Să nu uităm expresia Părinţilor, casta meretrix. Din cauza păcatelor noastre mereu marele acuzator care profită – citim în primul capitol din cartea lui Iob – care umblă, umblă căutând pe cine să acuze”.

„În acest moment – a afirmat Francisc – ne acuză puternic, şi această acuzare devine şi persecuţie. Să spună asta preşedintele de astăzi (patriarhul irakian Sako), poporul persecutat în alte părţi ale Orientului. Şi există şi un alt tip de persecuţie, de acuze continue pentru a murdări Biserica: Biserica nu trebuie murdărită. Fiii da, dar mama nu, şi pe mama o apărăm de marele acuzator cu rugăciunea şi pocăinţa. Pentru aceasta am cerut să ne rugăm Rozariul, pe Sfânta Fecioară Maria, pe sfântul Mihail arhanghelul. Este un moment dificil pentru că acuzatorul prin intermediul nostru o atacă pe mama şi mama nu trebuie atinsă”.

O aluzie la evenimentele recente – atacurile împotriva papei şi a Bisericii datorită scandalului pedofiliei şi cererea de demisie adresat lui Francisc de fostul nunţiu Carlo Maria Viganò – a fost făcută cu puţine clipe înainte şi de patriarhul caldeean Luis Raphael Sako: „Sfinte Părinte – a spus el – dumneavoastră nu sunteţi singur, noi toţi care-i reprezentăm pe episcopii catolici din lume suntem cu dumneavoastră şi suntem uniţi cu dumneavoastră într-o comuniune integrală. Suntem uniţi cu dumneavoastră în rugăciune şi în speranţă. Amintiţi-vă că milioane de credincioşi se roagă pentru dumneavoastră în fiecare zi. Şi atâţia bărbaţi şi femei de bunăvoinţă admiră cuvintele dumneavoastră şi gesturile dumneavoastră pentru o lume de fraternitate universală, dreptate şi pace. Aşadar, nu există nimic de ce să ne temem. Un proverb arab spune: «Pomul roditor este lovit cu pietre». Mergeţi înainte cu curaj şi încredere. Barca lui Petru nu este precum celelalte bărci, barca lui Petru în pofida valurilor rămâne solidă, pentru că în ea este Isus şi n-o va lăsa niciodată. Cu el provocările şi suferinţele se depăşesc cu credinţa, rugăciunea, milostivirea, sinceritatea şi fermitatea, integritatea şi transparenţa. Totul este clar, nu este nimic de ascuns”.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 27 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu