Papa este fericit pentru primirea călduroasă pe care Mexicul i-l rezervă şi numai într-o zi a putut să întâlnească un milion de persoane. Este ceea ce a spus directorul Sălii de Presă vaticane, părintele Federico Lombardi, care într-un briefing cu jurnaliştii a reparcurs ziua de ieri pornind de la rugăciunea în tăcere a Papei în […]

Papa-Mexic-credinciosiPapa este fericit pentru primirea călduroasă pe care Mexicul i-l rezervă şi numai într-o zi a putut să întâlnească un milion de persoane. Este ceea ce a spus directorul Sălii de Presă vaticane, părintele Federico Lombardi, care într-un briefing cu jurnaliştii a reparcurs ziua de ieri pornind de la rugăciunea în tăcere a Papei în faţa imaginii Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe.

– Papa simte, desigur, şi în această imagine, o prezenţă spirituală, un mesaj care continuă să fie foarte actual, despre capacitatea mesajului creştin de a deveni aproape, de a deveni prezent tocmai în concretul vieţii acestor popoare şi a fiecărui popor. Iată, este o înculturare trăită formidabilă. Sunt lucruri într-adevăr un pic inexplicabile, şi Papa însuşi, şi alaltăieri vorbind cu jurnaliştii în avion, spunea: „Dar, este ceva care se continuă să se studieze, dar nu se reuşeşte să se explice, omeneşte”. Este o manifestare importantă a unei dimensiuni spirituale care intră în lume şi este capabilă să acţioneze, să acţioneze pentru a o transforma într-un mod pozitiv, dar nu în mod senzaţional: tocmai intrând în viaţa umilă şi zilnică a unui popor.

Î. – Cu politicienii şi cu episcopii a vorbit despre corupţie şi trafic de droguri, dar şi despre evanghelizare. Biserica mexicană, după dumneavoastră, este gata să relanseze aceste provocări?

– Ceea ce face Papa este să încurajeze, spunând: „Aceasta este provocarea. Noi avem o misiune, noi trebuie să ne confruntăm cu această situaţie în cel mai bun mod în care putem. Nu trebuie să ne fie frică”. Acesta este unul dintre aspectele mesajului de la Guadalupe pe care l-a amintit încontinuu: „Sunt aici, sunt aici cu tine: de ce ţi-e frică? Nu trebuie să-ţi fie frică. Deşi te simţi mic…”. Deci, eu aş spune că Papa nu spune Bisericii mexicane: „Tu eşti gata să faci asta”, îi spune Bisericii mexicane: „Ai credinţă şi ai încredere, pentru că aceasta este misiunea ta, deci fă tot ceea ce poţi”.

Î. – Cum l-aţi văzut? Pentru că în mod sigur au fost mari băi de mulţime, dar a consumat şi multe energii personale. Unii s-au îngrijorat puţin când în bazilică s-a împiedicat…

– Ştim toţi că Papa are nişte slăbiciuni în mobilitate, nişte nesiguranţe în mers. Însă acest lucru, într-o persoană de vârsta lui, este destul de normal, trebuie să spunem asta. Câţi dintre noi nu au dificultăţi şi trebuie să fie atenţi când urcă treptele, scările, când trebuie să sară… Deci, suntem în normalitate totală. În condiţie generală, este foarte bine. Noi am rămas uluiţi cum a trecut peste prima zi a călătoriei care a fost de 24 de ore, cu zboruri lungi, cu întâlniri emoţionante şi foarte importante ca aceea cu Patriarhul, primirea la aeroport, 15 km de papamobil descoperit cu un frig excepţional… Iată, toate acestea el le-a făcut şi apoi era din nou gata pentru o zi angajantă ca aceea pe care a trăit-o. Deci, eu aş spune, da, să-i spunem să fie prudent pentru că dorim să-l avem îndelung, dar mi se pare că energie – cel puţin în starea actuală – mai are de vândut.

(După Radio Vaticana, 14 februarie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu