„Salutaţi-l pe fratele meu Kiril, patriarh de Moscova şi al tuturor Rusiilor”. Cu acest mesaj al papei Francisc cardinalul Pietro Parolin s-a prezentat astăzi la conducătorul Bisericii ortodoxe ruse. Întâlnirea, care urmează după cea de azi dimineaţă cu ministrul de externe Serghei Lavrov, este una dintre etapele cele mai importante ale călătoriei secretarului de stat al Vaticanului la Moscova. Primindu-l pe cardinal în mănăstirea Danilovsky şi ascultând cuvintele trimise lui de pontif, Kiril a răspuns cu un zâmbet şi un simplu „mulţumesc” în italiană.

Apoi a amintit de colocviul care a avut loc în Cuba, în februarie 2016, cu papa, care a reprezentat un mare pas înainte în relaţiile bilaterale dintre Biserica catolică şi ortodoxă. Unul din roadele acelei întâlniri istorice a fost aducerea în Rusia, în această vară, a relicvelor sfântului Nicolae de la Bari, sfânt care se bucură de devoţiunea credincioşilor din ambele tradiţii. Fragmentul din coasta sfântului a părăsit oraşul Bari la 21 mai, pentru prima dată în 930 de ani, şi a fost dus mai întâi la Moscova şi apoi la Sankt Petersburg.

Circa 2,3 milioane de persoane au venerat relicva, a amintit patriarhul. „Un eveniment excepţional pentru istoria Bisericilor noastre”, a comentat el cu cardinalul Parolin. Care a răspuns: „Ecumenismul sfinţeniei este adevărat, există: sfinţii ne unesc pentru că sunt mai aproape de Dumnezeu, deci sunt cei care ne ajută mai mult să depăşim dificultăţile relaţiilor din trecut datorate unor situaţii precedente şi să mergem tot mai rapid spre îmbrăţişarea fraternă şi comuniunea euharistică”.

De acord primatul ortodox care a subliniat cum „colaborarea dintre Biserica ortodoxă şi cea catolică în asistenţa umanitară dată populaţiilor, care suferă datorită conflictelor din Orientul Mijlociu poate să fie un important factor de unire”. Şi pot desfăşura şi un rol de pacificare în situaţia dureroasă din Ucraina. „Când persoanele sunt în conflict, Biserica nu poate juca niciun alt rol decât acela de pacificator – a spus Kiril –. Conflictele nu durează pentru totdeauna şi mai devreme sau mai târziu se termină. Dacă toate forţele sociale sunt implicate în conflict, atunci cine va aduna pietrele?”. Apoi patriarhul a voit să sublinieze că referitor la această temă a rolului Bisericii în conflictul din Ucraina „există apropiere” cu Vaticanul.

(După Vatican Insider, 22 august 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu