La mai puţin de o lună de la începerea celei de-a IX-a Întâlniri Mondiale a Familiilor (ÎMF) – programată de la 21 la 26 august la Dublin – pregătirile sunt în fază avansată: suntem gata să primim familii şi pelerini din toată lumea şi abia aşteptăm ora de a-l îmbrăţişa pe papa Francisc care va fi cu noi sâmbătă 25 şi duminică 26.

De altfel, ÎMF a avut încă de la început atingerea personală a pontifului: el este cel care a ales Irlanda pentru a o găzdui şi a indicat tema lucrărilor: „Evanghelia familiei: bucurie pentru lume”; şi, mai ales, ne-a dat exortaţia apostolică Amoris laetitia ca document cheie cu care să ne confruntăm. Şi când la 21 martie, papa Francisc a anunţat că va veni, aici dezbaterea s-a centrat pe ceea ce va însemna vizita sa pentru credincioşi, pentru familii şi pentru tineri, pentru Biserică şi pentru popor.

Acum când cunoaştem şi itinerarul vizitei papale, putem recunoaşte în el câteva dintre priorităţile slujirii sale: de fapt, pontiful va petrece cea mai mare parte a timpului aici în Irlanda cu familiile şi cu persoanele de la marginile societăţii. Şi, tot cu familiile în centrul intenţiilor sale, şi-a rezervat o pauză de rugăciune la sanctuarul marian din Knock.

Răspunsul oamenilor a fost năvalnic. Deja de mult timp toate biletele necesare pentru evenimentele programate au fost prenotate: 37.000 pentru congresul pastoral, 77.000 pentru Festivalul familiilor, 45.000 pentru vizita la „Stăpâna Noastră de la Knock”, 500.000 pentru liturghia de încheiere. Cifre în cadrul cărora se pot citi date interesante: vor veni în Irlanda familii din 116 ţări, un total de circa 15.000 de participanţi internaţionali; mii de familii vor veni la Dublin din toată ţara. Vor fi circa 6.000 de tineri de vârstă mai mică de 18 ani şi 10.000 de voluntari angajaţi pentru a asigura reuşita întâlnirii.

Date semnificative. Însă în spatele cifrelor sunt persoanelor: familii din toată lumea care se vor reuni pentru a celebra bucuriile lor şi per a discuta câteva dintre multele provocări înfruntate într-o lume care se schimbă rapid. Împreună pentru a răspunde la ceea ce simt ca o invitaţie personală a papei Francisc. De fapt, există ceva special în el. Ştie să se descurce cu cuvintele, cu persoanele, cu tinerii, cu copiii şi ştie să perceapă perfect realitatea vieţii familiale de astăzi, cu dificultăţile de fiecare zi. Înţelege că noi ca părinţi ne străduim zilnic unul pentru altul şi pentru copiii noştri şi înţelege şi că familiile nu sunt perfecte.

Încă de la începutul pontificatului, familia a fost centrală pentru papa. Adesea el repetă fraza celebră a sfântului Ioan Paul al II-lea: „Viitorul omenirii trece prin familie”, având grijă să adauge: „… şi viitorul Bisericii”. Ştie să sintetizeze realitatea vieţii familiale într-o mulţime nenumărată de fraze uşor de înţeles şi adesea emoţionante pe care oricine, care este implicat sau nu în Biserică, poate să le înţeleagă. Astfel papa Francisc vorbeşte despre familie ca „spitalul cel mai apropiat, prima şcoală pentru tineri şi cea mai bună casă pentru bătrâni”, ştie bine că „uneori pot să zboare farfuriile” şi aminteşte „cât de fericită ar fi viaţa noastră de familie dacă am înţelege importanţa cuvintelor «te rog», «mulţumesc» şi «iartă-mă»”.

În toate acestea, pontiful rămâne pasionat de convins că familia continuă să fie „o veste bună” pentru lume. Crede că în realităţile adesea complexe şi dezordonate ale vieţii familiale moderne, harul şi iubirea lui Isus Cristos sunt vii într-o galaxie de fapte zilnice de gentileţe, duioşie, generozitate şi fidelitate, adesea trăită eroic între imensa fragilitate umană şi provocările sociale năvalnice. Într-o societate înclinată cu uşurinţă spre violenţă, spre inumanitate şi spre exploatarea celuilalt, rămâne convins că tocmai familia, realitate complexă dar plină de har, ţine împreună vieţile noastre şi lumea însăşi.

Cred că pontiful ne va provoca prin cuvinte şi prin gesturi când va fi cu noi la Dublin. Ne va provoca pozitiv ca părinţi. Ne va încuraja şi ne va inspira despre modul de a transmite mai bine copiilor noştri şi familiilor noastre frumuseţea credinţei. Şi noi îl aşteptăm cu bucurie şi speranţă.

De Brenda Drumm

Responsabil media şi comunicare al ÎMF 2018

(După L’Osservatore Romano, 27 iulie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu