În ultimul secol şi mai ales în ultimii ani, familia s-a aflat de foarte multe ori în atenţia Bisericii. A fost în paginile enciclicelor, în sufletul şi în inima papilor, în grija dicasteriilor romane şi diecezane, în peniţa scriitorilor bisericeşti, la fel cum a fost şi în eprubetele laboratoarelor, în camerele de gazare, pe lista […]

Simpozion-familie-2016În ultimul secol şi mai ales în ultimii ani, familia s-a aflat de foarte multe ori în atenţia Bisericii. A fost în paginile enciclicelor, în sufletul şi în inima papilor, în grija dicasteriilor romane şi diecezane, în peniţa scriitorilor bisericeşti, la fel cum a fost şi în eprubetele laboratoarelor, în camerele de gazare, pe lista nomenclaturiştilor, iar astăzi, nu o dată, se află în vizorul multora care vor să o distrugă.

Având în vedere cele două sinoade desfăşurate la Roma, în anul 2014, respectiv 2015, precum şi participarea unora dintre episcopii români, ca şi a altor persoane din România, la aceste sinoade, Dieceza de Iaşi propune o actualizare a celor două mari evenimente în diecezele şi eparhiile din România şi Republica Moldova.

În acest sens, sub coordonarea directă a Oficiului pentru Pastoraţia Familiei, din Dieceza de Iaşi, în perioada 26-28 august 2016, la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif”, din Iaşi, va avea loc un simpozion cu tema: „Familia, semnul milostivirii lui Dumnezeu pentru lume şi pentru Biserică”.

Sunt invitaţi să conferenţieze: PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi; PS Mihai Frăţilă, episcop greco-catolic de Bucureşti; PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti şi coordonator al pastoraţiei familiei în cadrul Conferinţei Episcopilor din România; pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teşu, profesor titular la disciplina „Spiritualitate ortodoxă, Ascetică şi Mistică”, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” din Iaşi; dr. Anca Maria Cernea, medic specialist în medicină generală la Centrul de Diagnostic şi Tratament al spitalului „Dr. Victor Babeş”, reprezentant al Asociaţiei Medicilor Catolici din Bucureşti, precum şi familia Maurizio Rizzuto şi Sara Schietroma, amândoi profesori la Universitatea Saleziană, din Roma, Italia.

Sunt invitate să participe câte două familii din fiecare dieceză şi eparhie din România şi Republica Moldova.

Fiecare conferenţiar se va axa în primul rând pe textul pe care l-a prezentat în Aula sinodală de la Vatican, încercând să individualizeze izvoarele care au dus la întocmirea lui, modalitatea în care a fost receptat de către părinţii sinodali şi după caz, de către presă sau alte entităţi interesate de parcursul sinoadelor, dar şi de către românii din ţară. Şi ceea ce este cel mai important, trebuie să prezinte ecourile pe care aceste texte, dar şi mesajul sinoadelor în general, l-a avut în rândul familiilor din România, mai exact, modalitatea în care Biserica a încercat, prin aceste sinoade, să răspundă exigenţelor timpurilor de astăzi.

Vor avea loc şi întâlniri la nivel de participanţi, în urma cărora se va prezenta parcursul pastoraţiei familiilor la nivel de fiecare dieceză şi eparhie din România şi Rep. Moldova. Se va prezenta realitatea existentă şi, pe baza celor subliniate de către conferenţiari, dar şi a documentelor Bisericii, vom încerca să tragem concluziile cele mai potrivite pentru fiecare dieceză şi eparhie în parte.

În plus, conferinţele vor alterna cu momente de destindere, dar şi cu momente de rugăciune, Sfânta Liturghie constituind punctul culminat al fiecărei zile.

Duminică, 28 august, toţi participanţii la simpozion vor participa la o sfântă Liturghie pontificală, celebrată în catedrala din Iaşi de către PS Petru Gherghel, căruia i se vor alătura episcopii şi preoţii participanţi la acest eveniment.

Vă aşteptăm cu drag!

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastoraţia Familiei, Iaşi