Sfântul Părinte papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie. În cadrul acestei vizite, se va afla la 1 iunie la Iaşi, în mijlocul Diecezei de Iaşi. Papa Francisc va sosi la ora 17.25 la catedrala catolică, în care va fi aşteptat de aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în […]

Sfântul Părinte papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie. În cadrul acestei vizite, se va afla la 1 iunie la Iaşi, în mijlocul Diecezei de Iaşi. Papa Francisc va sosi la ora 17.25 la catedrala catolică, în care va fi aşteptat de aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă. Apoi îi va întâlni pe toţi cei prezenţi în faţa Palatului Culturii, participând la „Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile”.

Mijloacele de transport şi parcări

Peste 65.000 de credincioşi înscrişi, din ţară şi din afară, vor sosi la Iaşi cu trenul, cu autocarele, microbuzele şi cu maşinile personale. Parcarea autovehiculelor mici se va face în parcările marilor centre comerciale, Carrefour ERA şi Metro. De aici, pelerinii vor fi transportaţi cu mijloacele de transport în comun ale municipalităţii. Parcarea autocarelor se va face pe ambele maluri ale Bahluiului.

Pentru a veni în sprijinul pelerinilor, au fost puse la dispoziţia lor şi două trenuri speciale: primul, pe ruta Adjud (plecarea la ora 08.00) – Bacău – Roman – Iaşi (ora 12.13) şi retur (de la ora 21.05); al doilea, pe relaţia Roman (10.45) – Paşcani – Iaşi (13.31) şi retur (de la ora 20.22).

Puncte de informare şi voluntari la dispoziţia pelerinilor

Pentru buna orientare a pelerinilor, vor fi amplasate 20 de puncte de informare şi 100 de panouri şi indicatoare. În perioada 6-11 mai, au fost întâlniri cu cei peste 400 de voluntari pentru vizita papei, în Bacău, Paşcani, Pustiana, Roman, Iaşi şi Suceava.

Atmosfera de sărbătoare va fi întregită de cele 4.000 de steaguri care vor simboliza tricolorul românesc şi stemele Municipiului Iaşi, a Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, respectiv a statului Cetatea Vaticanului, acestea urmând a fi amplasate pe traseul de acces dinspre aeroport către zona centrală. În zona centrală a oraşului vor fi 300 de toalete ecologice, la care se vor adăuga şi toalete pentru persoane cu dizabilităţi. Vor fi oferite 120.000 de sticle de apă, fiind pregătite 15.000 de pelerine de ploaie.

Accesul în cele opt zone din perimetrul securizat

Perimetrul din faţa Palatului Culturii va fi împărţit în şapte zone în care vor fi aşezate persoanele care s-au înscris pentru acest eveniment, fiecare zonă având un punct de prim ajutor. De altfel, toată reţeaua spitalicească locală va fi pregătită pentru orice urgenţă medicală, urmând să funcţioneze în regim de gardă. O a opta zonă va fi cea din perimetrul catedralei catolice, cu un regim special, pentru bolnavi şi persoane în vârstă. Aici se va ajunge de pe strada Colonel Langa, cu permisele speciale primite anterior.

În toate aceste zone se va putea pătrunde începând cu ora 11.00, doar cu permisele de acces primite prin parohii, care au elemente de securitate detectabile la scanare, cu un cod şi o serie unică, permise ce nu pot fi multiplicate. Trebuie avut cu sine şi un act de identitate. Toţi cei care vor intra în aceste zone vor trece printr-un control de securitate specific. La ora 16.00 se vor închide porţile de acces în perimetrul securizat. E important să se aibă în vedere că va fi nevoie de mai mult timp pentru a ajunge în zona întâlnirii cu papa, deoarece se va circula mult mai greu până la Iaşi, dar şi în oraş. Va fi o ocazie prin care copii, tineri, familii, preoţi şi persoane consacrate vor da mărturie despre spiritualitatea lor. Vor fi mai multe cântări interpretate de cei aproximativ 200 de corişti ai celor şase coruri din dieceză reunite.

Până în ziua premergătoare evenimentului există încă posibilitatea înscrierii on-line, pe site-ul Diecezei de Iaşi, la adresa: www.ercis.ro/papalaiasi. Însă pot veni la eveniment şi persoane care nu vor reuşi să se înscrie până la 31 mai, având posibilitatea să-l privească pe papa Francisc şi să-i asculte mesajul de la o distanţă mai mare de scena unde va fi Sanctitatea Sa.

Program special în ziua de 1 iunie

În ziua de 1 iunie, de la ora 14.00 până la ora 16.00, vor fi difuzate pe megaecranele amplasate în zona din faţa Palatului Culturii mai multe filmuleţe despre papa Francisc şi despre comunitatea catolică din Moldova. De la ora 16.00, va fi un program spiritual de pregătire a întâlnirii Sfântului Părinte cu pelerinii. Apoi, în faţa papei Francisc, de la ora 17.45, unul dintre elementele speciale ale acestui eveniment este constituit de mărturiile unui tânăr ieşean şi a unei familii formate din bunici, părinţi, copii şi nepoţi ce trăiesc în România şi în alte ţări. Desigur, va fi şi mesajul Sfântului Părinte. Traducerea acestuia, dar şi a rugăciunii de consacrare la sfânta Fecioară Maria a tinerilor şi a familiilor vor fi traduse prin subtitrare pe ecranele amplasate în zona din faţa Palatului Culturii. De asemenea, şi prin intermediul Radio Iaşi, pe frecvenţa AM şi pe toate frecvenţele FM (96,3 FM în Iaşi), se va transmite acest eveniment, iar cei prezenţi, folosind un aparat radio mic cu căşti sau un telefon cu aplicaţie de radio (atenţie! care să nu aibă nevoie de internet), vor putea asculta traducerea simultană a cuvintelor papei. La final, va fi susţinut un concert de către Gheorghe Zamfir şi Orchestra Metropolitană Bucureşti.

Program special de pregătire spirituală a evenimentului

Pentru o cât mai bună pregătire spirituală a sărbătorii, Episcopia Catolică a organizat un program liturgic intensiv de pregătire a întâlnirii cu papa. În zilele de 4 şi 5 mai, Oficiul pentru Pastoraţia Familiei a organizat o întrevedere cu familiile la Traian, cu tema: „Papa Francisc şi vocaţia familiei la iubire”. Sâmbătă, 11 mai, în Parohia „Sfântul Mihail Arhanghelul” din Săbăoani, a avut loc Sărbătoarea jocului, un eveniment organizat de Acţiunea Catolică, la care au participat peste 300 de copii. Au fost organizate trei întâlniri catehetice, sub titlul „Să mergem împreună!”, la subsolul catedralei din Iaşi: 8 mai – tema „Provocarea comuniunii”, prezentată de pr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv.; 15 mai – „Tinerii, de la visuri la viziuni”, prezentată de pr. Marius Taloş, SJ; 22 mai – „Sub ocrotirea tinerei din Nazaret”, prezentată de pr. Marco Secchi, OCD.

În seara zilei de marţi, 21 mai, a fost adusă la catedrală icoana Maicii Domnului de la Cacica. PS Petru Gherghel a decis ca în toate parohiile din Dieceza de Iaşi să se celebreze o novenă specială dedicată Maicii Domnului de la Cacica, formată din rugăciuni către sfânta Fecioară rostite în diferite ocazii de papa Francisc. Cu puţin timp înainte de venirea papei la Iaşi, icoana va fi dusă în procesiune de la catedrală pe scena din faţa Palatului.

În funcţie de cum vor mai apărea alte informaţii pentru pelerini, acestea vor fi prezentate pe site-ul Episcopiei de Iaşi: www.ercis.ro.

Toate măsurile de siguranţă, dar şi organizarea la diferite niveluri, inclusiv spiritual, creează condiţiile propice pentru o bună şi rodnică participare la sărbătoarea întâlnirii cu papa Francisc de la Iaşi – 1 iunie 2019.

* * *

Obiecte interzise:

– bagaje voluminoase;

– arme, obiecte ascuţite sau contondente (ex. cuţite, cuie, ţevi metalice);

– obiecte care pot fi folosite pentru acţiuni violente sau pentru tulburarea ordinii publice (pietre, bile, recipiente cu vopsea, aparatură sau instrumente care pot deranja fonic, ex. vuvuzele) etc.;

– obiecte pirotehnice: petarde, brichete, artificii etc.;

– arme de jucărie, imitaţii ale armelor de foc, care pot fi confundate cu arme adevărate;

– băuturi alcoolice, droguri etc.;

– dispozitive cu lichid sub presiune (spray);

– dispozitive cu şocuri electrice;

– substanţe cu efect iritant lacrimogen, paralizant sau incendiar.

Obiecte permise:

– scaun pliabil de mici dimensiuni;

– ceaiuri, sucuri, alimente neperisabile;

– umbrele de dimensiuni reduse (cu tijă telescopică, nu tip ,,baston”);

– steaguri (cu suport din plastic, nu din lemn sau metal), pancarte ce reprezintă comunitatea de provenienţă;

– radiouri de mici dimensiuni pentru ascultarea traducerii;

– aparate foto;

– ham pentru copii (ham port-baby);

– căruţ transport nou-născut, pe cât posibil pliabil (să nu ocupe un spaţiu mai mare de 0,5m2);

– dispozitive pentru persoane cu handicap locomotor (împinse, autopropulsate), de dimensiuni rezonabile (să nu ocupe un spaţiu mai mare de 0,5m2).

Pr. Adrian Blăjuţă

*

*

* * *

Secţiunea specială „Papa Francisc în România”: www.ercis.ro/papafrancisc