Inelul şi tunica. Aşa s-a prezentat azi dimineață Pary Gul în faţa papei Francisc, dăruindu-i inelul său – în amintirea soțului „înghițit” de teroarea talibană – şi haina „care relatează o viaţă de suferințe”. Papa – înainte de audiența generală, în sălița din Aula Paul al VI-lea – a primit darul inelului însă… cu o […]

Inelul şi tunica. Aşa s-a prezentat azi dimineață Pary Gul în faţa papei Francisc, dăruindu-i inelul său – în amintirea soțului „înghițit” de teroarea talibană – şi haina „care relatează o viaţă de suferințe”. Papa – înainte de audiența generală, în sălița din Aula Paul al VI-lea – a primit darul inelului însă… cu o condiție: ca să-l păstreze Pary Gul ca garanție de prietenie şi semn de speranţă. Şi femeia a indicat speranţa în ochii celor trei fiice ale sale – Adila, Robina şi Setara – şi ai fiului Nasim. Au între 25 şi 14 ani. Fetele – cu SOS lansate prin smartphone – au permis să se realizeze în mod rocambolesc fuga de la Kabul. Pentru a ajunge după aceea în sfârşit la noile lor case în regiunea Bergamo, unde vor putea relansa viețile lor. Grație unei rețele solidare – coordonată de scriitorul Alí Ehsani, fugit în urmă cu mai mulţi ani de la Kabul cu fratele care, însă, nu a supraviețuit celor cinci ani de călătorie – şi fundaţiei Meet Human.

Au reuşit să fugă trei familii, creştine: 14 persoane, 8 femei şi 6 bărbați. Şapte sunt minori (şi toţi cu un desen făcut înadins pentru papa). Cel mai mic, Eliyas, are abia un an şi a fost internat de urgență, la sosirea sa în Italia, pentru a rezolva o infecţie. Acum se simte bine.

Istoria pe care cele trei familii au prezentat-o papei este impresionantă prin cruzime. Faptul de a fi creştini a provocat un denunța faţă de ei imediat ce talibanii au intrat în Kabul. „Soțul meu mai întâi a fost concediat şi după aceea arestat, şi nu mai avem vești despre el”, relatează Pary Gul, 57 de ani, care are prenumele Hasan Zada. „Am rămas în beci închiși timp de patru zile şi patru nopți de frică să nu fim arestați toţi, probabil că ne-a denunțat cineva pentru că suntem creştini”, destăinuiesc ei.

Şi Gholam Abbas şi soţia sa Fatima – ambii 32 de ani – au reuşit să părăsească orașul Kabul cu copiii Safa Marwah (9 ani) şi Muhammad Yousouf (4 ani). Cu ei şi Zamin Ali (35 de ani) şi Seema (34 de ani) cu copiii Maryam (11 ani), Ali Reza (8 ani) şi, desigur, micul Eliyas.

Fraţi afgani este sloganul campaniei solidare pe care Meet Human a ales să-l ducă înainte, în Afganistan, cu colaborarea instituțiilor civile şi militare italiene. O fraternitate care prinde imediat trup în susținerea dată celor trei familii pentru a construi relaţii, a găsi un loc de muncă, a avea o instruire. Așadar, pentru a trăi din nou. Păstrând „inelul papei”.

De Giampaolo Mattei

(După L’Osservatore Romano, 22 septembrie 2021)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu