Va începe pe 26 şi se va încheia pe 30 noiembrie, la sediul patriarhiei caldeene din Bagdad, a douăzeci şi şasea reuniune a patriarhilor catolici din Orient dedicată temei tinerilor ca „semn de speranţă în Orientul Mijlociu”. Deci toţi participanţii vor fi oaspeţi ai patriarhului caldeean Louis Raphael Sako, care a desfăşurat funcţia de preşedinte delegat la recentul Sinod al Episcopilor despre tineri în Vatican.

Importantul summit – afirmă sursele patriarhiei consultate de agenţia Fides – va începe cu o concelebrare euharistică prezidată după-amiază de patriarhul siro-catolic Ignace Youssif al III-lea Younan în catedrala siro-catolică „Stăpâna Noastră a Ajutorului Perpetuu”, teatru al unui măcel făcut la 31 octombrie 2010 de un comando din al Qaeda în care au murit circa 50 de credincioşi şi doi preoţi.

Programul reuniunii prevede, marţi 27 noiembrie, şi o întâlnire a patriarhilor cu un grup numeros de tineri creştini irakieni, care se va desfăşura în catedrala caldeeană dedicată sfântului Iosif. Întâlnirea se va încheia cu publicarea unui comunicat final despre condiţia comunităţilor creştine din Orientul Mijlociu, în acest timp de suferinţă pentru populaţiile din regiune.

Vor participa şi patriarhul maronit Bechara Boutros Raï, patriarhul copt catolic Ibrahim Isaac Sidrak, patriarhul melchit Youssef Absi, patriarhul armean catolic Kricor Bedros al XX-lea Ghabroyan, episcopul William Shomali ca reprezentant al patriarhiei latine de Ierusalim, profesoara Souraya Bechealany, secretar general al Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu.

(După Vatican Insider, 23 noiembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu