În Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, 6 tineri vor fi hirotoniţi întru Preoţie prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleţ, marţi, 8 septembrie 2020, în sărbătoarea Naşterea Sfintei Fecioare Maria, la ora 10.30. Celebrarea va putea fi urmărită prin serviciul de transmisiuni al ERCIS Media, anticipată de o ediţie specială care va începe la ora 09.30.

După mai mulţi ani de formare umană, intelectuală şi spirituală, cei 6 diaconi vor fi hirotoniţi preoţi: cinci pentru Dieceza de Iaşi şi unul pentru Congregaţia „Mica Operă a Divinei Providenţe” (Don Orione).

Liturghia de hirotonire, care va începe la ora 10.30, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, va fi prezidată de PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi. Vor participa: PS Petru Gherghel, episcop emerit, superiori şi profesori de la institutele unde au studiat candidaţii, preoţi din ţară şi străinătate, părinţi şi rude ale candidaţilor, precum şi mai mulţi credincioşi. Celebrarea se va desfăşura cu respectarea tuturor normelor de prevenţie indicate de autorităţile civile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

În seara precedentă hirotonirii lor întru Preoţie, luni, 7 septembrie 2020, la Seminarul mare din Iaşi, candidaţii vor depune profesiunea solemnă de credinţă şi jurământul de fidelitate în capela Institutului Teologic, cu emoţia apropiatului moment al hirotonirii ca preoţi ai Bisericii Romano-Catolice, aşteptat ani de zile şi întârziat de situaţia dificilă creată de pandemie.

Candidaţii la Preoţie:

 • Pentru Dieceza de Iaşi:
  1. Paul-Eduard Amariei (din Parohia Buhonca)
  2. Iulian-Michail Echert (din Parohia Rădăuţi)
  3. Iulian-Robert Gherghel (din Filiala Tupilaţi, Parohia Nisiporeşti)
  4. Paul-Alexandru Vîrgă (din Parohia Talpa)
  5. Leon Pişta (din Parohia Bacău – „Sfântul Nicolae”)

 • Pentru Congregaţia „Mica Operă a Divinei Providenţe” – Don Orione
  1. Neculai-Marius Tiba (din Parohia Izvoarele)

Celebrarea hirotonirii preoţeşti va fi transmisă (de către echipa ERCIS Media) în direct prin sistemul de transmisiuni video on-line al Episcopiei de Iaşi: pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) şi pe canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro). De la ora 09.30 se va transmite cu această ocazie o ediţie specială pentru a introduce mai bine în atmosfera sărbătorii şi a momentului important pe care le vor trăi cei 6 candidaţi la Sfânta Preoţie.

Pr. Adrian Blăjuţă

preluare de pe www.ercis.ro