În ajunul Paştelui ortodox, la 30 aprilie, se va face în toate parohiile ortodoxe din Rusia o adunare de semnături pentru apărarea embrionului şi pentru interzicerea avortului. După cum prezintă Interfax, iniţiativa este sprijinită de duhovnicul patriarhului de Moscova, stareţul Ilya (Nozdrin) şi este promovată de mişcarea „Pentru viaţă”, care speră să adune în fiecare […]

Rusia-avortÎn ajunul Paştelui ortodox, la 30 aprilie, se va face în toate parohiile ortodoxe din Rusia o adunare de semnături pentru apărarea embrionului şi pentru interzicerea avortului. După cum prezintă Interfax, iniţiativa este sprijinită de duhovnicul patriarhului de Moscova, stareţul Ilya (Nozdrin) şi este promovată de mişcarea „Pentru viaţă”, care speră să adune în fiecare parohie mai multe mii de semnături. În ziua ajunului de Paşte, bisericile vor fi pline de credincioşi care vin pentru tradiţionala sfinţire a dulciurilor şi a ouălor. „Deocamdată am adunat 200 de mii de semnături, dar obiectivul nostru este să ajungem la un milion”, a spus stareţul Ilya. Apelul de a şterge avortul de pe lista de practici acoperite de sistemul sanitar public a fost susţinut de mai multe ori de însuşi patriarhul Kiril.

Rusia este printre primele ţări din lume în privinţa procentului de avorturi. Numeroase femei nasc şi abandonează copilul la spital. Până în urmă cu doi ani, pentru Rusia se vorbea despre „comă demografică”, din 2014 situaţia pare să se fi îmbunătăţit puţin. Statul a realizat o serie de măsuri care îi stimulează pe părinţi să aibă mai mult de un copil. Printre acestea, programul „capitalului matern” care prevede un ajutor una tantum pentru naşterea a doi şi a mai mulţi copii. În politica sa pentru reluarea demografică, guvernul se bazează mult pe sprijinul Bisericii ortodoxe care gestionează 29 de centre de crize pentru femeile însărcinate şi mamele single cu copii. Anul trecut, peste 5.500 de femei au primit în aceste centre anumite tipuri de asistenţă.

Uniunea Sovietică a fost prima ţară care a legalizat avortul în 1920, interzis din nou de Stalin (din 1936 până la moartea sa în 1954) interesat să stimuleze naşterile. În acelaşi scop, Partidul Comunist a dăruit recunoaşteri şi bani perechilor mai prolifice, dar imediat după căderea URSS scăderea demografică a devenit de neoprit: din 1992 până în 2008 populaţia a scăzut cu peste 12 milioane de indivizi ajungând până la circa 143 milioane. Naţiunile Unite prevăd că pentru 2050 Rusia va pierde o cincime din populaţia sa, ajungând la 116 milioane. Fenomenul este datorat unei diete alimentare sărace care provoacă probleme cardiace, nivelului ridicat de alcoolism printre bărbaţi, răspândirii SIDA şi numărului ridicat de morţi violente.

De Nina Achmatova

(După AsiaNews, 25 aprilie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu