Treizeci şi şase de episcopi reprezentând comunităţile catolice şi anglicane din toată lumea vor merge împreună în pelerinaj mai întâi la Canterbury şi apoi la Roma. Celebrând în acest mod cei 50 de ani ai dialogului oficial dintre Biserica catolică şi Comuniunea anglicană, începută oficial în 1966 cu „Declaraţia comună” semnată de Paul al VI-lea […]

episcopi-catolici-anglicaniTreizeci şi şase de episcopi reprezentând comunităţile catolice şi anglicane din toată lumea vor merge împreună în pelerinaj mai întâi la Canterbury şi apoi la Roma. Celebrând în acest mod cei 50 de ani ai dialogului oficial dintre Biserica catolică şi Comuniunea anglicană, începută oficial în 1966 cu „Declaraţia comună” semnată de Paul al VI-lea şi de arhiepiscopul de atunci de Conterbury, Michael Ramsey.

Gestul este promovat de IARCUUM, Comisia Internaţională pentru Unitate şi Misiune, instituită în 2000 ca punct de referinţă pastorală în dialogul dintre Roma şi Canterbury şi prezidată actualmente de arhiepiscopul catolic de Regina (Canada) Donald Bolen şi de episcopul anglican David Hamid. Tocmai episcopii care fac parte din acest organism oficial – şi care provin în perechi din 18 ţări diferite – vor da viaţă pelerinajului, care va culmina în după-amiaza zilei de 5 octombrie la Roma într-o liturgie prezidată de Papa Francisc şi de primatul anglican Justin Welby. Va fi o întâlnire la care prelaţii vor veni împreună de la Canterbury, după ce au trăit acolo un prim moment comun în ceea ce definesc ei un itinerar de „noi paşi pe un pelerinaj antic”.

Aşadar, de vine, IARCUUM va fi reunită în Marea Britanie pentru a face un bilanţ cu privire la drumul parcurs în aceşti cincizeci de ani şi – îndeosebi – cu privire la documentul „A creşte împreună în unitate şi în misiune”, textul în care în 2007 catolicii şi anglicanii încercau să rezume roadele şi provocările noi deschise de dialogul teologic dintre cele două comunităţi. Şi la Canterbury pelerinajul va trăi primul său moment de celebrare forte cu oprire la mormântul sfântului Thomas Becket, unde în 1982 au fost Ioan Paul al II-lea şi arhiepiscopul de atunci Robert Runcie ca să se roage împreună, în aceea care a fost o altă piatră de hotar în istoria recentă a raporturilor dintre catolici şi anglicani.

Istoria unui dialog reînceput în realitate deja în 1960, cu prima întâlnire între un Papă – Ioan al XXIII-lea – şi un primat anglican – Geoffrey Francix Fisher. Însă, de data aceea a fost vorba încă de o vizită cu caracter privat: pentru a ajunge la o întâlnire oficială a trebuit să se aştepte ziua de 24 martie 1966, când Paul al VI-lea şi arhiepiscopul Ramsey au semnat pentru prima dată o declaraţie comună. De atunci, prin ARCIC, organismul de confruntare teologică dintre cele două confesiuni – s-a ajuns la elaborarea de numeroase documente comune despre teme precum Euharistia, slujirea primită prin hirotonire, ecleziologia, viziunea figurii Mariei. Însă ceea ce a crescut a fost mai ales raportul fratern între Roma şi Canterbury prin repetatele întâlniri dintre Pontifi şi primaţii anglicani (ultimul abia cu câteva zile în urmă la Assisi). Asta chiar şi în greutăţile create de diviziuni şi cu privire la chestiuni noi, precum tema preoţiei feminine sau raportul cu homosexualitatea, care de altfel astăzi răscolesc şi în interiorul comuniunii anglicane.

Aşadar, pelerinajul comun vrea să fie o ocazie de relansare pentru acest dialog mai ales la nivel pastoral pe care IARCUUM îl are ca specific propriu. La Roma episcopii vor ajunge la 3 octombrie şi vor avea o etapă la mormintele apostolilor Petru şi Paul. Ziua centrală din 5 octombrie va fi în sfârşit deschisă de un simpozion academic programat la Universitatea Pontificală Gregoriana. Însă momentul cel mai important se va ţine la „San Gregorio al Celio”, biserica romană unde era prior monahul Augustin când în anul 595 a fost trimis de Papa Grigore să evanghelizeze populaţiile anglosaxone. Aici Papa Francisc şi arhiepiscopul Welby se vor ruga împreună prezidând un rit în timpul căruia episcopilor prezenţi le va fi încredinţat mandatul de a continua dialogul în viaţa zilnică a propriilor comunităţi.

De Giorgio Bernardelli

(După Vatican Insider, 26 septembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu