În apărarea vieţii Biserica ortodoxă rusă şi cea catolică au găsit un câmp de acţiune comună: a luat formă din această convingere colocviul desfăşurat marţi 12 februarie la Moscova pentru a aminti declaraţia comună în Cuba die papa Francisc şi patriarhul Kiril în 2016. Este vorba despre a treia întâlnire de acest gen după cele […]

În apărarea vieţii Biserica ortodoxă rusă şi cea catolică au găsit un câmp de acţiune comună: a luat formă din această convingere colocviul desfăşurat marţi 12 februarie la Moscova pentru a aminti declaraţia comună în Cuba die papa Francisc şi patriarhul Kiril în 2016.

Este vorba despre a treia întâlnire de acest gen după cele de la Freiburg în 2017 şi de la Viena în 2018, şi anul acesta are ca temă „scopul viaţă”. Intervenind la lucrări, desfăşurate în Saints Cyrtil and Methodius Theological Insitute of Post-Graduate Studies, cardinalul Kurt Koch, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, a mulţumit mitropolitului Hilarion care este rector, remarcând deschiderea unui nou capitol în relaţiile dintre cele două Biserici. Făcând referinţă la magisteriul Bisericii şi în cele din urmă la cel al papei Francisc, a amintit mesajul său la mitingul european al World Medical Association, desfăşurat în Vatican în noiembrie 2017, în care a scris că în practica clinică şi în medicină în general „trebuie ţinut cont în mod absolut de porunca supremă a proximităţii responsabile” şi „dacă ştim că nu putem garanta mereu vindecarea bolii, putem şi trebuie să ne îngrijim mereu de persoana vie”. Poziţii pe care cardinalul Koch le-a întâlnit şi în pronunţările Bisericii ortodoxe ruse, îndeosebi în Basis of the Social Doctrine of the Russian Orthodox Church adoptate de consiliul din Moscova din 2000, care propune o reflecţie însemnată despre această temă.

La lucrări a intervenit şi arhiepiscopul Vincenzo Paglia, preşedinte al Academiei Pontificale pentru Viaţă, cu o conferinţă intitulată „În slujba demnităţii omului, chemat la viaţă”. Prelatul a făcut referinţă la scrisoarea Humana communitas, trimisă de papa Francisc Academiei Pontificale la a douăzeci şi cincea aniversare a întemeierii. Documentul papal a fost tradus în rusă pentru această ocazie şi donat patriarhiei de Moscova.

(După L’Osservatore Romano, 13 februarie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu