„Eu primesc orice şef de stat care cere audienţă”. Papa Francisc a declarat asta în urmă cu câteva zile, în zborul de întoarcere din Cairo la sfârşitul vizitei sale în Egipt, răspunzând la o întrebare despre voinţa sa de a-l întâlni pe preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, care, într-o recentă conferinţă de presă cu preşedintele Consiliului de Miniştri italian Paolo Gentiloni, menţionase interesul său pentru o întâlnire cu Pontiful. Iată, acum este oficial: întâlnirea faţă în faţă atât de aşteptată între cei doi lideri va avea loc la 24 mai 2017 la ora 8.30, în Palatul Apostolic din Vatican. Asta comunică Sala de Presă a Sfântului Scaun.

După aceea, Trump îl va întâlni pe cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, însoţit de monseniorul Paul Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele.

Preşedintele america va merge în Vatican în cadrul primei sale călătorii internaţionale: va merge în vizită în Arabia Saudită, în Vatican şi în Israel; acest tur prezidenţial se va încheia cu o întâlnire cu NATO la Bruxelles la 25 mai şi la G7 în Sicilia, la Taormina, în ziua următoare.

Printre necunoscutele care marchează noul curs al administraţiei SUA este şi aceea despre cotitura pe care o vor putea lua raporturile dintre locuitorul de la Casa Albă şi Papa. De fapt, se amintesc scânteile apărute deja între cei doi cu privire la tema zidurilor anti-imigraţi, când Francisc a celebrat Liturghia la câţiva paşi de graniţa dintre SUA şi Mexic, cu ocazia vizitei lui Bergoglio. Erau semnale ale distanţei obiective dintre Tycoon-ul devenit preşedinte şi Papa argentinian. Trump începuse cearta: Fox Tv îi ceruse o părere despre Liturghia pentru migranţi pe care Papa avea s-o celebreze la graniţa dintre Ciudad Juarez şi el Paso, şi el îl definise pe Episcopul de Roma ca „o persoană foarte politică”, ce „nu înţelege problemele pe care le are ţara noastră” şi „pericolul graniţei deschise pe care o avem cu Mexicul”. În zborul de întoarcere spre Roma, intervievat despre declaraţiile rezervate lui de către Trump, Papa n-a folosit tonuri nuanţate, declarând că „o persoană care gândeşte numai să facă ziduri, oriunde ar fi, şi să nu facă punţi, nu este creştină”. Trump a contraatacat pe cale mediatică afirmând că „pentru un lider religios, este scandalos a pune la îndoială credinţa unei persoane”. Şi apoi a întrecut măsura, imaginând că în caz de atac jihadist împotriva Vaticanului, Papa „va voi şi se va ruga numai ca Donald Trump să fie preşedinte, pentru că asta cu mine nu s-ar putea întâmpla”.

Însă, în acelaşi timp, niciun comentariu preventiv, nicio evaluare pozitivă sau negativă în abstract n-a fost exprimată de Papa Bergoglio despre Donald Trump: a fost numai chemarea la realism şi la acea concreteţe care ar trebui să-l conducă mereu pe creştin: se va vedea ce va face. Este ceea ce a reieşit în mod deosebit din interviul publicat duminică 22 ianuarie în cotidianul spaniol „El Pais”. Intervievat la Casa „Sfânta Marta” în după-amiaza zilei de 20 ianuarie, chiar în timp ce Trump se pregătea, jurând pe Biblie, să devină al patruzeci şi cincilea preşedinte al Statelor Unite, Francisc a spus: „Vom vedea ceea ce face şi apoi se evaluează. Mereu concretul. Creştinismul, ori este concret ori nu este creştinism… Lucruri concrete. Şi din lucrurile concrete tragem consecinţele. Noi pierdem mult sensul lucrurilor concrete. Îmi spunea zilele trecute un gânditor că această lume este aşa de dezordonată încât îi lipseşte un punct fix. Şi tocmai concreteţea îţi dă punctele fixe. Ce ai făcut, ce ai decis, cum te mişti. Pentru aceasta eu în faţa la astea aştept şi văd”.

Din partea lui Trump au fost şi referinţe cu privire la actualul Succesor al lui Petru de pe account-ul său de Twitter. Evaluări şi aluzii de natură diferită, inclusiv un atestat de admiraţie care face referinţă la umilinţă, „denominarea comună” pe care Trump declară că o împărtăşeşte cu Papa. Tweet-ul este lansat în ziua primului Crăciun al pontificatului bergoglian: „Noul Papă” scrie el în după-amiaza zilei de 25 decembrie 2013, „este un om umil, exact ca mine, şi asta probabil că explică pentru ce îmi place aşa de mult”.

De Domenico Agasso jr.

(După Vatican Insider, 4 mai 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu