DICASTERUL PENTRU CULTUL DIVIN ŞI DISCIPLINA SACRAMENTELOR Decret despre înscrierea celebrării sfintei Tereza de Calcutta, fecioară, în Calendarul Roman General  „Cine vrea să devină mare între voi să fie sclavul vostru” (Mc 10,43). Trăind în mod radical şi proclamând în mod curajos Evanghelia, sfânta Tereza de Calcutta este o martoră a demnității şi a privilegiului […]

DICASTERUL PENTRU CULTUL DIVIN ŞI DISCIPLINA SACRAMENTELOR

Decret despre înscrierea celebrării sfintei Tereza de Calcutta, fecioară, în Calendarul Roman General 

„Cine vrea să devină mare între voi să fie sclavul vostru” (Mc 10,43). Trăind în mod radical şi proclamând în mod curajos Evanghelia, sfânta Tereza de Calcutta este o martoră a demnității şi a privilegiului slujirii umile. Alegând să nu fie numai cea mai mică, ci slujitoarea celor mai mici, ea a devenit model de milostivire şi icoană autentică a bunului samaritean. De fapt, milostivirea a fost pentru ea „sarea” care dădea gust oricărei opere a ei, iar „lumina” care strălucea în întunericul celor care nu mai aveau nici măcar lacrimi pentru a plânge sărăcia lor şi suferinţele lor.

Strigătul lui Isus pe cruce, „Mi-e sete” (In 19,28), a pătruns partea cea mai profundă a sufletului Terezei. Prin urmare, toată viaţa s-a dedicat complet să stingă setea lui Isus Cristos de iubire şi de suflete, slujindu-l printre cei mai săraci dintre săraci. Plină de iubirea lui Dumnezeu, iradia în egală măsură aceeaşi iubire la ceilalți.

Înscris în lista sfinților în 2016 de Suveranul Pontif Francisc, numele sfintei Tereza de Calcutta nu încetează să strălucească precum izvor de speranţă pentru atâția oameni care caută mângâiere la suferinţele trupului şi ale spiritului.

Pentru aceasta, Suveranul Pontif Francisc, primit cererile şi dorințele păstorilor, călugărițelor şi călugărilor, precum şi ale asociațiilor de credincioşi, luând în considerare influența exercitată de spiritualitatea sfintei Tereza de Calcutta în diferite regiuni ale lumii, a dispus ca numele sfintei Tereza de Calcutta, fecioară, să fie înscris în Calendarul Roman General şi comemorarea sa facultativă să fie celebrată de toţi la 5 septembrie.

Această nouă comemorare să fie inserată în toate calendarele şi cărțile liturgice pentru celebrarea Liturghiei şi a Liturgiei Orelor, adoptând textele liturgice ataşate la prezentul decret care trebuie să fie traduse, aprobate şi, după confirmarea acestui Dicaster, publicate sub îngrijirea Conferințelor Episcopale.

În pofida oricărei dispoziții contrare.

Din sediul Dicasterului pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor, 24 decembrie 2024.

Cardinal Arthur Roche

Prefect

X Vittorio Francesco Viola, O.F.M.

Arhiepiscop secretar

***

Comentariul Eminenței Sale Cardinal Arthur Roche, prefect al Dicasterului pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor

Sfânta Tereza de Calcutta în Calendarul Roman General

La 24 decembrie 2024, zi în care Papa Francisc a deschis poarta de la Bazilica Vaticană, marcând începutul Anului Jubiliar al Speranţei, Dicasterul pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor a dat un decret în numele Sfântului Părinte (Prot. nr. 703/24), cu care celebrarea sfintei Tereza de Calcutta, fecioară, a fost înscrisă în Calendarul Ritului Roman la 5 septembrie ca o comemorare facultativă.

Această inserare voită de Sfântul Părinte ca răspuns la cererile episcopilor, călugărilor şi asociațiilor de credincioşi, şi după ce a luat bine în considerare influența spiritualității sfintei Tereza de Calcutta în toată lumea, are scopul de a o propune ca martoră excepțională de speranţă pentru cei care au fost rebutați în viaţă.

Împreună cu decretul sunt publicate, în limba latină, textele de adăugat la toate calendarele şi cărțile liturgice pentru celebrarea Liturghiei şi a Liturgiei Orelor, precum şi la Martirologiul Roman.

Acum revine Conferințelor Episcopale să traducă, să aprobe şi, după confirmarea acestui Dicaster, să publice textele liturgice pentru această celebrare, aşa cum este prevăzut de normele în vigoare (cf. Scrisoarea apostolică în formă de Motu Proprio Magnum principium).

În omilia de la celebrarea euharistică în timpul căreia s-a desfășurat ritul de canonizare a sfintei Tereza de Calcutta (4 septembrie 2016), Papa Francisc a indicat-o ca împărțitoare generoasă a milostivirii divine care, aşa cum „sarea” care dă gust oricărui lucru şi „lumina” care luminează întunericul, a impregnat tot ceea ce a făcut.

Această slujitoare a celor din urmă dintre cei din urmă este, așadar, o icoană autentică a bunului samaritean. „Misiunea sa în periferiile orașelor şi în periferiile existențiale”, după cum a afirmat Sfântul Părinte în omilia sa, „rămâne în zilele noastre ca mărturie elocventă a apropierii lui Dumnezeu de cei mai săraci dintre săraci”.

În textele liturgice ale acestei celebrări, rugăciunea zilei ne revelează inima spiritualității sale: chemarea de a sătura setea lui Isus Cristos pe cruce răspunzând cu iubire la necesităţile celor mai nevoiași. Pentru acest motiv, îl implorăm pe Dumnezeu Tatăl pentru ca, imitând exemplul său, să-l putem sluji pe Cristos prezent în fraţii noştri şi surorile noastre suferinzi.

Pentru lecţionar, prima lectură este un text din profetul Isaia despre postul plăcut lui Dumnezeu (cf. Is 58,6-11), urmat de Psalmul 33: „Voi binecuvânta pe Domnul în orice timp”.

Evanghelia, precedată de Aleluia care scoate în evidență revelarea misterelor Împărăției celor mici (cf. Mt 11,25), prezintă textul foarte frumos din Evanghelia după Matei care, după ce a enumerat faptele de milostivire, conține următoarele cuvinte pe care Maica Tereza le-a retrăit în mod minunat: „Tot ce aţi făcut unuia dintre fraţii mei cei mai mici, mie mi-aţi făcut” (Mt 25,40).

Cât priveşte Liturgia Orelor, după nota hagiografică, lectura a doua de la Oficiul Lecturilor este un text luat din scrisoarea pe care sfânta a scris-o părintelui Joseph Neuner în 1960, în care, deschizându-şi sufletul, manifestă întunericul absenţei lui Dumnezeu cu care a trăit timp de mulţi ani, dar pe care l-a oferit cu bucurie lui Dumnezeu, pentru ca, suportând cu fidelitate această încercare, multe suflete să poată fi luminate.

Textele liturgice se încheie cu elogiul din Martirologiul Roman care acum o situează pe primul loc al celebrărilor din 5 septembrie.

Inserarea acestei celebrări în Calendarul Roman General să ne ajute să contemplăm această femeie, far de speranţă, mică de statură dar mare în iubire, martoră a demnității şi a privilegiului slujirii umile în apărarea fiecărei vieți umane şi a tuturor celor care au fost abandonați, rebutați şi disprețuiți şi în ascunzătoarea sânului matern.

Cardinal Arthur Roche

Prefect al Dicasterului pentru Cultul Divin

şi Disciplina Sacramentelor

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu