„Aşa cum s-a anunțat, papa Francisc va merge în Cipru de la 2 la 4 decembrie, vizitând orașul Nicosia, şi în Grecia de la 4 la 6 decembrie, vizitând Atena şi insula Lesvos. Sfântul Părinte va merge în aceste țări la invitaţia autorităților civile şi ecleziastice locale”. Asta a declarat astăzi dimineață directorul Sălii de […]

„Aşa cum s-a anunțat, papa Francisc va merge în Cipru de la 2 la 4 decembrie, vizitând orașul Nicosia, şi în Grecia de la 4 la 6 decembrie, vizitând Atena şi insula Lesvos. Sfântul Părinte va merge în aceste țări la invitaţia autorităților civile şi ecleziastice locale”. Asta a declarat astăzi dimineață directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni. Anunțând şi că „programul călătoriei va fi publicat la momentul oportun”.

Au fost prezentate şi logourile şi motourile călătoriei papale.

Pentru prima parte a vizitei motoul este „Mângâie-ne în credinţă”. Inspirat din numele apostolului Barnaba – care poate să însemne „fiu al îndemnului” sau „al mângâierii” (cf. Fap 4,36) – sugerează importanţa mângâierii şi a încurajării reciproce, dimensiuni esențiale pentru dialog, întâlnire şi primire, şi caractere importante ale vieţii şi istoriei insulei.

Pe fundalul logoului este imprimată harta geografică a Ciprului. În stânga, papa Francisc îndreaptă privirea chiar spre sfântul Barnaba, patron al insulei. În stânga, o ramură de măslin legată de un spic de grâu, semne de pace şi comuniune. Sus şi jos, în limba greacă şi engleză, motoul călătoriei, întocmai.

În logo se evidenţiază culorile portocaliu şi verde ale steagului cipriot alături de alb şi de galben al celui vatican.

Pentru vizita în Grecia motoul este: „Să ne deschidem la surprizele lui Dumnezeu”. Este luat din mesajul pontifului pentru a 36-a Zi Mondială a Tineretului. Într-o perioadă care resimte consecințele pandemiei şi ale recentei crize financiare, se exprimă astfel speranţa ca vizita papei să aducă o rază de lumină pentru viitorul Greciei, ţară bogată cu o mare istorie de credinţă.

La rândul său, logoul reprezintă Biserica precum o corabie care străbate apele turbulente ale lumii, având crucea lui Cristos drept catarg şi pe Duhul Sfânt care umflă pânzele, a cărui formă stilizată evocă figura papei care vine ca prieten al Greciei. Culorile logoului, galben şi albastru, amintesc de steagurile grec şi vatican.

(După L’Osservatore Romano, 5 noiembrie 2021)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu