Un nou cutremur, la distanţă de 12 zile, a răscolit ieri Mexicul cu o gravă zguduitură cu magnitudinea de 7,1 la ora 13.14 ora locală. Epicentrul a fost localizat la 12 km de Axochiapan, în statul Morelos. Capitala Ciudad de Mexico n-a fost cruţată de devastare şi până acum bilanţul provizoriu este de 225 de victime: 86 în Ciudad de Mexico, 71 în statul Morelos, 43 în statul Puebla, 12 în statul Mexico, 4 în statul Gherrero şi una în statul Oaxaca. În şcoala „Enrique Rebsamen” din Ciudad de Mexică au rămas sub dărâmături 32 de copii şi 4 adulţi. A fost enormă mobilizarea voluntarilor care s-au alăturat protecţiei civile şi forţelor de securitate pentru a-i ajuta pe supravieţuitori şi a distribui ajutoare. Se caută cei pierduţi cerând să se facă tăcere pentru a auzi glasurile lor. Universitatea autonomă din Mexic – cea mai mare din ţară – a convocat prin social pe tineri la stadionul universitar, organizând autobuze speciale, apoi a trebuit să dea un anunţ pentru a bloca alte disponibilităţi. Papa Francisc a amintit imediat victimele „teribilului cutremur” din Mexic, exprimând „apropiere şi rugăciune pentru toată iubita populaţie mexicană” şi încredinţând ocrotirii Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe „preaiubita naţiune mexicană”.

Episcopii mexicani: „mii de mâini pentru lanţuri de viaţă”. În momentul seismului, episcopatul mexican era reunit în Ciudad de Mexico pentru consiliul permanent, dar toţi se simt bine. Episcopii s-au unit la durerea victimelor şi au făcut apel la solidaritate: „Mii de mâini au format lanţuri de viaţă, pentru a ajuta, a da hrană şi a da micul său bob de grâu în faţa acestor urgenţe”. Secretarul general al Conferinţei Episcopale Mexicane, mons. Alfonso Miranda, arhiepiscop de Arquimty, a difuzat pe Twitter lista punctelor de colectare şi a ajutoarelor necesare în aceste ore: hrană, sticle de apă, kituri pentru igiena personală, ustensile pentru bucătărie, rogojini şi pături.

În Ciudad de Mexico multe biserici deteriorate. În arhidieceza de Ciudad de Mexico sunt numeroase bisericile care au suferit daune: biserica parohială „San Bernardino”, clopotniţa de la „Santa Cruz Acapixtla”, cupola albastră a bisericii „Nuestra Señora de Los Ángeles”. Unele frontoane şi statui au fost dezlipite din exteriorul catedralei mitropolitane din Ciudad de Mexico, în timp ce în interiorul aceleiaşi catedrale a căzut şi s-a stricat statuia „Señor del Cacao”, foarte venerată de credincioşi. Arhiepiscopul de Ciudad de Mexico, cardinalul Norberto Rivera Carrera, a exprimat „profundă durere şi consternare pentru pierderea de vieţi umane” şi a invitat „să se aducă ajutor celor care au nevoie de ajutor şi au fost loviţi”.

La Cuernavaca, Ecatepec şi Puebla. La Cuernavaca, în statul mexican Morelos, au fost constatate până acum 54 de morţi, 20 de biserici, case şi edificii distruse: a spus asta mons. Ramón Castro, episcop de Cuernavaca. În dieceza de Ecatepec – fiind 2 victime şi 6 copii răniţi – în interiorul seminarului şi în catedrală este la dispoziţie pentru a colecta hrană şi a o distribui persoanelor lovite de seism. Şi comisia diecezană de pastoraţie socială a arhidiecezei de Puebla a dispus o distribuire de hrană, produse pentru igiena personală şi de primă necesitate în adăposturile temporare din oraş şi în localităţile apropiate Atzala, Coetzala şi Alixco.

Reţeaua Caritas în urgenţă deplină. Între timp Caritas mexicană a lansat o colectare de fonduri şi organizează ajutoarele de urgenţă în zonele lovite. Caritas italiană a reînnoit apropierea şi solidaritatea sa. În legătură cu reţeaua internaţională se predispun intervenţii şi răspunsuri concrete la necesităţile cele mai urgente, parte dintr-un plan complex de urgenţă. Colaborarea era deja activă de la cutremurul din 1985. Se pot susţine intervenţiile Caritas italiană folosind contul curent poştal nr. 347013, sau online pe situl www.caritas.it sau virament bancar (cu menţiunea „Terremoto Messico”).

De Patrizia Caiffa

(După agenţia SIR, 20 septembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu