
Anuarul Pontifical 2025 şi Annuarium Statisticum Ecclesiae 2023, a căror redactare a fost îngrijită de Oficiul Central de Statistică a Bisericii, de la Secretariatul de Stat, sunt acum disponibile în librării, editate de Tipografia Vaticană.
În timpul acestei perioade a fost creată o mitropolie; trei sedii episcopale au fost ridicate la rangul de sedii mitropolitane; au fost înființate 7 dieceze noi; a fost ridicată la rangul de arhidieceză un sediu episcopal şi la rangul de dieceză o administrație apostolică.
În schimb Annuarium Statisticum Ecclesiae oferă o informare despre principalele fenomene cantitative care se referă la acțiunea pastorală a Bisericii catolice în lume. În continuare sunt prezentate informațiile statistice referitoare la anii 2022-2023.
1. Populația catolică mondială a crescut cu 1,15% între 2022 şi 2023, trecând de la circa 1.390 la 1.406 de milioane, procent foarte asemănător cu acela din cei doi ani precedenți. Distribuirea catolicilor botezați, conform cu referința demografică diferită a continentelor, este diferită în variatele zone geografice.
Africa are 20% din catolicii de pe întreaga planetă şi se caracterizează printr-o răspândire a Bisericii catolice destul de dinamică: numărul catolicilor trece de la 272 de milioane în 2022 la 281 de milioane în 2023, cu o variație relativă egală cu +3,31%. Între țările din continentul african, îndeosebi Republica Democrată Congo se confirmă pe primul loc prin numărul de catolici botezați cu aproape 55 de milioane de unităţi, urmată de Nigeria cu 35 de milioane; şi Uganda, Tanzania şi Kenya înregistrează cifre foarte respectabile.
Cu o creștere de 0,9% în cei doi ani, America îşi consolidează poziția drept continentul căruia îi aparțin 47,8% ai catolicilor din lume. Dintre aceştia, 27,4% sunt în America de Sud (unde Brazilia, cu 182 de milioane, reprezintă 13% din totalul mondial şi continuă să fie ţara cu cea mai mare consistență de catolici), 6,6% în America de Nord şi 13,8% în America Centrală. Dacă se raportează numărul catolicilor la consistența locuitorilor, Argentina, Columbia şi Paraguay se evidenţiază cu o incidență a catolicilor egală cu peste 90% din populaţie.
Continentul asiatic înregistrează o creștere a numărului catolicilor cu 0,6% în cei doi ani, numărul său în 2023 este în jurul a 11% în lumea catolică. 76,7% dintre catolicii din sud-estul asiatic în 2023 se concentrează în Filipine cu 93 de milioane şi în India, cu 23 de milioane de unităţi.
Europa, deşi găzduiește 20,4% din comunitatea catolică mondială, se confirmă zona mai puţin dinamică, având o creștere a numărului catolicilor în cei doi ani cu doar 0,2%. Această variație, pe de altă parte, în faţa unei oarecare stagnări a dinamicii demografice, se traduce într-o ușoară îmbunătăţire a prezenței în teritoriu care ajunge în 2023 la aproape 39,6%. Italia, Polonia şi Spania au o incidență a catolicilor mai mare cu 90% din populația prezentă.
Catolicii din Oceania sunt, în 2023, puţin peste 11 milioane mai mulţi cu 1,9% faţă de cei din 2022.
2. Numărul de episcopi în lumea catolică a crescut în ultimii doi ani cu o variație în ansamblu de 1,4%, trecând de la 5.353 unităţi din 2022 la 5.430 din 2023. Această mișcare de creștere se întâlnește în toate continentele, cu excepția Oceaniei unde numărul de episcopi nu s-a schimbat în cei doi ani. Variaţia relativă se prezintă un pic mai accentuată pentru Africa şi pentru Asia şi mai jos de media mondială pentru Europa şi pentru America. Se poate semnala şi că numărul relativ al fiecărui continent rămâne, în această perioadă, ca neschimbată, şi măsurată la importanţa referitoare la fiecare realitate continentală, cu o concentrare mai mare asupra totalului de episcopi în America şi în Europa. În Africa numărul episcopilor din totalul mondial trece de la 13,8% în 2022 la 14,2% în 2023.
De asemenea, se prezintă că numărul catolicilor pentru fiecare episcop, în 2023, este destul de diferit de la continent la continent: în timp ce media mondială este de 259 de mii de catolici pentru episcop, se înregistrează valori de 365 de mii şi 334 de mii, pentru Africa respectiv pentru America. Deosebit de favorabilă este situația din Oceania în care la fiecare episcop sunt 87 de mii de catolici, semn din acest punct de vedere al unui ușor exces de episcopi comparativ cu celelalte continente.
3. La sfârşitul anului 2023 sunt prezenți în cele 3.041 circumscripții ecleziastice din lumea catolică 406.996 de preoţi, cu o flexiune de 734 de unităţi faţă de anul 2022, adică 0,2%. Examinarea pentru fiecare zonă geografică evidenţiază o creștere în Africa (+2,7%) şi în Asia (+1,6%) şi o diminuare în Europa (-1,6%), în Oceania (-1,0%) şi în America (-0,7%). Dacă în afară de continente se ține cont şi de distincția dintre diecezani şi călugări, se observă că în Asia şi în Africa creșterea numărului de preoţi în ansamblu trebuie atribuită dinamicii atât a preoţilor diecezani cât şi a celor călugări. Pentru Africa, îndeosebi, creșterea în ansamblu a numărului preoţilor rezultă dintr-o creștere de circa 3,3% a celor diecezani şi de 1,4% a celor călugări.
În continentul american se evidenţiază creșterea, în cursul celor doi ani, a clerului diecezan în America Centrală şi în America Latină. În Europa se observă însă o reducere cu 1,6% atât în ansamblu cât şi în fiecare component (diecezani şi călugări); aceeaşi coincidență, chiar dacă descreşterea este mai mică (-1,0%) se observă în Oceania.
Distribuirea în 2023 pe zonă geografică evidenţiază că faţă de 38,1% din totalul de preoţi prezenți în Europa se află 29,1% care aparțin continentului american, în timp ce celelalte zone continentale urmează cu 18,2% pentru Asia, 13,5% pentru Africa şi 1,1% pentru Oceania.
La analiza structurală a preoţilor se poate adăuga aceea a catolicilor pentru a evidenția eventuale dezechilibre între cerere şi ofertă de slujire pastorală. În caz de echilibru perfect între prezență şi cerere de activitate pastorală, procentele de compunere a preoţilor ar trebui să coincidă pentru fiecare zonă teritorială examinată cu aceea a catolicilor. În realitate, din confruntarea între cele două procente de compunere a preoţilor şi a catolicilor rezultă că în 2023 se înregistrează mari diferenţe. Îndeosebi, procentele preoţilor depășesc pe cele ale catolicilor în America de Nord (10,3% de preoţi faţă de 6,6% de catolici), în Europa (38,1% de preoţi faţă de 20,4% de catolici) şi în Oceania (1,1% de preoţi faţă de 0,8% de catolici). Cele mai evidente lipsuri de preoţi se localizează în America de Sud (12,4% de preoţi faţă de 27,4% de catolici), în Africa (13,5% de preoţi faţă de 20,0% de catolici) şi în zona central-continentală a Americii (5,4% de preoţi faţă de 11,6% de catolici).
4. Diaconii permanenți constituie grupul de clerici care crește cu vivacitate. În 2023 numărul lor a ajuns la 51.433 de unităţi faţă de 50.150 înregistraţi în 2022, cu o creștere de 2,6%. Diferențele teritoriale rămân accentuate: ritmurile de creștere semnificative se manifestă în Oceania (+10,8%) şi în America (+3,8%), în timp ce se înregistrează cifre de variație în scădere ușoară în Africa şi în Europa. Nu se semnalează variații însemnate în distribuirea planetară a diaconilor în timpul celor doi ani: are loc numai o diminuare a numărului referitor la diaconi în Europa şi o creștere a celui din America, datorată în mod substanțial unei dezvoltări însemnate a Americii de Nord. Această figură de lucrător pastoral este deosebit de prezentă în America (în special America de Nord cu 39% dintre toţi diaconii din lume), precum şi în Europa (31%).
Pentru a evidenția rolul de sprijin al acestor lucrători dat acțiunii pastorale alături de preoţi, se poate lua în considerare raportul numărului diaconilor permanenți referit, zonă cu zonă, la numărul de preoţi prezenți. Astfel, se găsește că în lume distribuirea diaconilor la fiecare o sută de preoţi prezenți este de 13 în 2023 şi merge de la un minim de abia 0,5 în Asia la un maxim de 29 în America. În Europa numărul este cam 10, în timp ce în Africa numai un diacon permanent prestează slujire alături de o sută de preoţi. Dimensiunea acestei clasificări, deşi apreciabilă, este şi mai modestă pentru că lucrarea acestei categorii de lucrător pastoral poate avea incidență în manieră semnificativă asupra echilibrului între cererea şi oferta de slujire adusă catolicilor prezenți în teritoriu. Totuşi, în termeni de evoluție se observă că diaconii permanenți tind să manifeste o prezență mai mare în teritoriu chiar în acele zone unde apare mai problematică schimbarea sacerdotală.
5. Diminuarea atât a călugărilor cu voturi care nu sunt preoţi cât şi călugărițelor cu voturi care a existat în cursul timpului a continuat şi în 2023, deşi la un ritm mai puţin intens. Îndeosebi, trebuie afirmat în ceea ce priveşte călugării cu voturi care nu sunt preoţi că în timp ce în Africa s-a manifestat o creștere între 2022 şi 2023, în toate celelalte continente s-a asistat la o flexiune. Este bine de subliniat că scăderea din America de Sud s-a atenuat faţă de descreştere medie anuală din perioada trecută, şi că se asistă chiar la o situaţie de staţionare în America Centrală. Numărul referitor în diferitele zone de prezență a călugărilor cu voturi care nu sunt preoţi ne face astfel, când îl considerăm în mod diacronic, să reafirmăm diminuarea din Europa care continuă să scadă în cursul anului 2023.
Scăderea numărului de călugăriţe cu voturi, aşa cum tocmai s-a afirmat, a continuat şi în 2023. La nivel global ele trec de la 599.228 în 2022 la 589.423 în 2023, cu o variație de -1,6%. Cât priveşte distribuirea lor geografică, în 2023, aproape 32% locuiesc în Europa, urmează Asia cu 30%, America 23% (distribuite omogen în cele două emisfere), Africa 14% şi Oceania cu 1%. Scăderea înregistrată în numărul călugărițelor cu voturi în lume se poate atribui în mod substanțial unei creșteri considerabile a deceselor, rezultată dintr-o prezență ridicată de călugăriţe aflate la vârstă înaintată, în timp ce numărul de abandonări a vieţii călugăreşte devine mai puţin relevant în cursul celor doi ani.
Africa în anii 2022-2023 înregistrează creșterea semnificativă de 2,2%, urmată de sud-estul asiatic cu +0,1%. În schimb, America de Nord manifestă o diminuare de -3,6%. Urmează de aproape America de Sud, cu -3%, în timp ce este mai reţinută scăderea înregistrată în America central-continentală şi în America de Centru Antile. Europa are un record negativ, cu o variație de -3,8%,
Desigur, aceste mișcări influențează asupra variaţiilor numerelor continentale ale consistențelor de călugăriţe cu voturi. Cu referință la perioada 2022-2023 se înregistrează o redimensionare a prezenței de călugăriţe în Europa şi în America de Nord, în avantajul Asiei şi Africii. Îndeosebi, dacă în 2022 ansamblul de călugăriţe cu voturi care lucrau în Europa şi în America reprezenta 55,8% din totalul mondial, în 2023 acest procent a coborât la 54,8%. Variaţia cea mai semnificativă în această perioadă se observă în sud-estul asiatic (de la 28,7% la 29,2%) şi în Africa (de la 13,9% la 14,5%).
Călugărițele cu voturi, în pofida scăderii numărului observată la nivel global şi la nivelul unor realităţi continentale, rămân o realitate care nu poate fi neglijată: ansamblul călugărițelor reprezintă 45% mai mult faţă de populația sacerdotală. Chiar dacă rolul pe care ele îl desfășoară din punct de vedere istoric în oferirea de servicii s-a redimensionat în ansamblu în cursul anilor trecuți, opera lor în viaţa comunităţii creştine rămâne încă aceea de a fi alături, dacă nu chiar de a înlocui, pe cea a preoţilor.
6. Mersul temporal care se observă în lume al numărului seminariștilor din Seminarul Mare denotă o descreştere neîntreruptă care se observă începând din 2012. La nivel de consistență, candidații la preoție au trecut pe planetă de la 108.481 de unităţi în 2022 la 106.495 în 2023, cu o variație de -1,8%. Scăderea, observată în totalul mondial, se referă la toate continentele, cu excepția Africii, unde numărul seminariștilor crește cu 1,1% (de la 34.541 la 34.924 de unităţi). În Europa, în Asia şi în America, dar în mod special în primul continent, diminuările se arată semnificative (-4,9% în Europa, -4,2% în Asia şi -1,3% în America). În Oceania mersul este negativ şi de cantitate scăzută. Distribuirea procentuală a seminariștilor din Seminarul Mare pe continent evidenţiază, în cei doi ani, schimbări modeste. Africa şi Asia contribuiau în 2022 la 61,0% din totalul mondial, procent care a crescut la 61,4% în 2023. Aparte ajustarea negativă ușoară a Oceaniei, America şi Europa în ansamblul lor văd, în schimb, cum diminuează incidența lor: în 2022 cei 41.199 de seminariști americani şi cei europeni reprezentau aproape 38% din totalul mondial, în timp ce un an mai târziu coboară la 37,7%.
Pentru a evidenția excedentele pozitive şi negative ale vocațiilor la nivel teritorial, este utilă confruntarea între distribuirea procentuală a seminariștilor şi distribuirea corespunzătoare a catolicilor.
Astfel, rezultă că în 2023 se înregistrează diferenţe mari. Îndeosebi, procentele de seminariști depășesc pe cele ale catolicilor în Africa (32,8% de seminariști la 20% de catolici) şi în Asia (28,6% de seminariști la 11% de catolici). Astfel, în aceste continente se tinde să se satisfacă exigența de a avea grijă în autonomie deplină de opera apostolatului local. În schimb, în Europa şi în America procentele de seminariști sunt mai mici decât cele ale catolicilor (12,0% de seminariști la 20,4% de catolici în Europa şi 25,7% de seminariști la 47,8% de catolici în America). Prin urmare, în aceste două continente rezultă mai greu de răspuns în mod adecvat la exigențele catolicilor prezenți, cum este, îndeosebi schimbarea generațională sacerdotală.
Articol îngrijit de Oficiul Central de Statistică a Bisericii
(După L’Osservatore Romano, 20 martie 2025)
Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu