Eminenţa Sa card. Beniamino Stella, prefect al Congregaţiei pentru Cler, în perioada 16-19 martie 2018, va face o vizită în Dieceza de Iaşi, răspunzând invitaţiei PS Petru Gherghel. În cadrul vizitei, card. Stella se va întâlni cu Mons. Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, cu preoţii şi seminariştii din Bacău şi […]

Eminenţa Sa card. Beniamino Stella, prefect al Congregaţiei pentru Cler, în perioada 16-19 martie 2018, va face o vizită în Dieceza de Iaşi, răspunzând invitaţiei PS Petru Gherghel. În cadrul vizitei, card. Stella se va întâlni cu Mons. Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, cu preoţii şi seminariştii din Bacău şi Iaşi. Pe toată perioada vizitei, cardinalul va fi însoţit de PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă.

Vineri, 16 martie, cardinalul Beniamino Stella va sosi la Bacău, unde, timp de două zile, va vizita diferite comunităţi, printre care mănăstirea „Surorilor Benedictine Reparatoare ale Sfintei Feţe a Domnului Nostru Isus Cristos” din Măgura, unde sunt îngrijiţi peste 60 de bătrâni, şi Seminarul minor din Bacău, unde sâmbătă, 17 martie, începând cu ora 15.30, va întâlni comunitatea seminariştilor, profesorii şi preoţii din zona Bacăului.

Duminică, 18 martie, cardinalul se va îndrepta spre Iaşi, unde este prevăzută, la Institutul Teologic „Sfântul Iosif”, o întâlnire cu preoţii din zona Iaşi, începând cu ora 16.00, pentru ca mai apoi, de la ora 17.30, să aibă loc o întâlnire cu seminariştii. Card. Stella va avea şi o întâlnire cu ÎPS Miguel Maury Buendía, care, în drum spre Republica Moldova, va celebra Liturghia de duminică, 18 martie, la ora 11.00, în catedrala din Iaşi.

Luni, 19 martie, în solemnitatea Sfântul Iosif, fiind şi hramul Institutului Teologic „Sfântul Iosif” din Iaşi, cardinalul prefect al Congregaţiei pentru Cler va celebra sfânta Liturghie în capela Seminarului major, începând cu ora 10.00. În cadrul aceleiaşi Liturghii, 24 de tineri seminarişti vor primi slujirile sacre ale lectoratului şi acolitatului.

Preoţii care pot participa sunt invitaţi la întâlnirile cu prefectul Congregaţiei pentru Cler de la Bacău (sâmbătă, 17 martie, ora 15.30) sau Iaşi (duminică, 18 martie, ora 16.00).

Pr. Adrian Blăjuţă

* * *

Cardinalul Beniamino Stella s-a născut la Pieve di Soligo, provincia de Treviso (IT), la 18 august 1941. Este fiul unei familii cu zece copii. A fost hirotonit preot la 19 martie 1966, după studiile urmate la Seminarul din Vittorio Veneto şi apoi studiile de filozofie şi teologie la Seminarul Pontifical Roman. A fost încardinat în Dieceza de Vittorio Veneto (IT).

A obţinut doctoratul în drept canonic la Universitatea Pontificală Laterană, ca student al Academiei Pontificale Ecleziastice, unde a fost trimis de episcopul său, Mons. Albino Luciani, cel care urma să fie papa Ioan Paul I.

Intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în 1970, şi-a oferit colaborarea la reprezentanţele pontificale în Republica Dominicană şi Zair (astăzi Republica Democrată Congo); astfel, după o perioadă de doi ani la Consiliul pentru Afacerile Publice ale Bisericii a Secretariatului de Stat, a activat la Nunţiatura Apostolică din Malta, pentru 5 ani, ca însărcinat cu afaceri; iar în cele din urmă, din nou, la Consiliul pentru Afacerile Publice ale Bisericii, din 1983 până în 1987.

Numit reprezentant pontifical în Republica Centrafricană, în Congo Brazzaville şi în Ciad, la 21 august 1987, în acelaşi timp a fost ales în scaunul titular de Midila cu demnitatea de arhiepiscop. A fost consacrat episcop la 5 septembrie de către papa Ioan Paul al II-lea.

La 15 decembrie 1992 a fost numit nunţiu apostolic în Cuba, iar la 11 februarie 1999 a fost numit la reprezentanţa pontificală din Columbia.

La 13 octombrie 2007, a fost chemat la Roma ca preşedinte al Academiei Pontificale Ecleziastice, pentru formarea preoţilor trimişi de episcopi pentru pregătirea pentru serviciul diplomatic în reprezentanţele pontificale şi în Secretariatul de Stat.

La 21 septembrie 2013, a fost numit prefect al Congregaţiei pentru Cler, iar la 22 februarie 2014, papa Francisc l-a introdus printre cardinalii Bisericii.

preluare de pe www.ercis.ro