Strasbourg a fost ales de terorism pentru că este oraş simbol al Crăciunului şi al Europei. Este convins de acest lucru arhiepiscopul oraşului, monseniorul Luc Ravel. „Scopul unui atentat terorist – explică el – nu este atât acela de a ucide multe persoane ci acela de a ucide persoane pornind de la locuri simbol. Am […]

Strasbourg a fost ales de terorism pentru că este oraş simbol al Crăciunului şi al Europei. Este convins de acest lucru arhiepiscopul oraşului, monseniorul Luc Ravel. „Scopul unui atentat terorist – explică el – nu este atât acela de a ucide multe persoane ci acela de a ucide persoane pornind de la locuri simbol. Am văzut asta în cursul atentatelor din aceşti ultimi ani, în Europa şi în Franţa”. Arhiepiscopul se lasă cu gentileţe intervievat într-o zi haotică şi dificilă. Reşedinţa sa se află în centrul istoric din Strasbourg, la câţiva paşi de locul atentatului din 11 decembrie. El însuşi, cu concetăţenii săi, s-a prăbuşit în gaura terorii. Vorbeşte despre „ameţeli de durere”. Dar n-a pierdut luciditatea nici voinţa de a reacţiona. Strasbourg este renumit că este capitală a Crăciunului şi capitală europeană. De o parte piaţa de Crăciun. De cealaltă Parlamentul european reunit în sesiune.

Cum a reacţionat oraşul?

Astăzi piaţa de Crăciun a fost închisă. Primarul a decis asta şi pentru că agresorul încă n-a fost prins. Există teama de atentate multiple şi nu se va deschide până când nu va fi asigurată siguranţa tuturor.

Dar cetăţenii cum reacţionează?

Oamenii reacţionează bine. Se văd persoanele pe stradă. Şcolile au rămas deschise pentru a-i primi pe copii. Văd persoane în cafenele, în bistrouri. Aşa cum s-a întâmplat la Paris în 2015, va trebui aşteptat înainte ca viaţa să-şi reia cursul normal. Există o viaţă înainte dar va fi şi o viaţă după.

Dumneavoastră aţi organizat o veghe în catedrală. De ce?

Am tras clopotele funebre astăzi, la amiază, la toate bisericile din Strasbourg şi din Alsacia pentru a spune că suntem cu toţii uniţi şi împărtăşim durerea şi tristeţea oraşului şi a regiunii. Mâine am invitat în catedrală pe toţi reprezentanţii Bisericilor creştine din Alsacia, autorităţile religioase – musulmani, budişti, evrei – şi autorităţile politice pentru acest mare moment de rugăciune. Rugăciune înainte de toate pentru victimele ucise şi rănite şi pentru familiile lor. Actualmente sunt răniţi foarte grav internaţi în urgenţă absolută şi există teama ca bilanţul morţilor să mai poată creşte din păcate. Apoi rugăciune pentru pace şi pentru toate forţele de siguranţă, poliţia, jandarmii din armată care au făcut o muncă extraordinară.

Ce veţi spune în omilie?

O voi pregăti în această seară. Oricum, aş vrea să contextualizez această violenţă a terorismului în cadrul furiei mai generale care s-a manifestat în zilele precedente cu fenomenul vestelor galbene. Sunt expresia unei profunde nemulţumiri populare care străbate astăzi ţara noastră. Aş vrea să întreb: Această furie ne va dezbina sau vom şti să reacţionăm împreună împotriva violenţei oarbe?

Ca Franţa să rămână unită. Acesta va fi mesajul dumneavoastră?

Nu. Nu pot să spun asta pentru că astăzi Franţa nu este unită. Toată mişcarea vestelor galbene a demonstrat că ţara noastră este străbătută de fracturi profunde. Problema este: aceste fracturi se vor mări cu aceste atentate teroriste sau dimpotrivă aceste atentate ne vor determina să ne unim pentru a lupta împotriva persoanelor al căror obiectiv unic este să acţioneze asupra psihologiei colective, să răspândească frica, să ne dezbine şi mai mult. Acesta este obiectivul terorismului.

La veghe vor participa creştini, musulmani, evrei. Ce mărturie sunt chemate religiile în aceste momente?

Două mărturii. Prima este să condamne, încă o dată şi mereu în manieră clară şi riguroasă, orice legătură între Dumnezeu şi terorism, care nu are matrice religioasă. Este ideologie pură şi perversă. Şi apoi al doilea lucru, pe care vrem să-l spunem, este că religiile nu sunt factori de dezbinare. Din păcate sunt politicieni care cred că religiile sunt factori de discordie, de ură şi de război. Nu este aşa.

Ochii Europei sunt îndreptaţi astăzi spre oraşul Strasbourg. Excelenţă, ce vreţi să spuneţi astăzi Europei?

Aş vrea să spun Europei să nu folosească problema migranţilor – care este o problemă serioasă pentru toate ţările europene astăzi – pe unda terorismului islamist. Pentru că asta ar putea să ne ducă pe derive violente, suverane, populiste. Este un risc. Deja am auzit declaraţii care merg în această direcţie, din partea bărbaţilor şi femeilor politicieni din extrema dreaptă şi din extrema stângă. Există o problemă a migranţilor care este serioasă, dar atenţie să nu fie instrumentalizată în lumina terorismului.

De M. Chiara Biagioni

(După agenţia SIR, 12 decembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu