Era ultimul supraviețuitor al masacrului din Tibhirine: frère Jean-Pierre Schumache a decedat ieri la vârsta de 97 de ani în Maroc, în mănăstirea trapistă „Notre-Dame de l’Atlas” la Midelt, un loc unde anima spiritul din Tibhirine, primind pelerinii interesați de experienţa dialogului interreligios şi de mărturia speranţei creştine într-un ținut musulman. Născut la 15 februarie […]

Era ultimul supraviețuitor al masacrului din Tibhirine: frère Jean-Pierre Schumache a decedat ieri la vârsta de 97 de ani în Maroc, în mănăstirea trapistă „Notre-Dame de l’Atlas” la Midelt, un loc unde anima spiritul din Tibhirine, primind pelerinii interesați de experienţa dialogului interreligios şi de mărturia speranţei creştine într-un ținut musulman.

Născut la 15 februarie 1924 în Lorena, Schumacher a fost hirotonit preot în 1953. După câţiva ani intră în abaţia „Notre-Dame de Timadeuc”, în Bretagne. La cererea arhiepiscopului de Alger, preotul francez pleacă în 1964 în Tibhirine, cu alți călugări de la Timadeuc, pentru „a construi acolo o comunitate mică în mijlocul unui ambient musulman, trăind sărac printre săraci”. În timpul „deceniului negru” din Algeria, în pofida pericolului crescător, călugării decid în colectiv să rămână la Tibhirine. În noaptea de 26 martie 1996, şapte dintre ei sunt răpiți de bărbați înarmați, care totuşi nu-i găsesc pe frère Amédée şi pe frère Jean-Pierre, neştiind că ei dorm într-o altă parte a mănăstirii. La patru ani după tragedie, acesta de urmă se instalează definitiv la Midelt. În 2018 la Orano, preotul, pe atunci în vârstă de 94 de ani, asistă la beatificarea însoțitorilor săi împreună cu alți doisprezece călugări martiri ai războiului civil algerian.

Deosebit de emoționantă a fost întâlnirea dintre frère Jean-Pierre şi papa Francisc în catedrala „Sfântul Petru” din Rabat, la 31 martie 2019, cu ocazia călătoriei apostolice a pontifului în Maroc: când îi prezintă pe reprezentanții bătrâni ai clerului şi al călugărițelor, papa sărută mâna lui frère Jean-Pierre şi bătrânul călugăr face acelaşi gest afectuos.

(După L’Osservatore Romano, 22 noiembrie 2021)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu