Categorii

Spre Sinodul Tinerilor, a crea o alianţă intergeneraţională

Pentru Europa şi în Europa propunerea tinerilor creştini făcută bătrânului continent. S-ar putea sintetiza în acest mod prezentarea apropiatei întâlniri „Mergea cu ei (Lc 24,15). A-i însoţi pe tineri ca să răspundă liber la chemarea lui Cristos”, care se va ţine de la 28 la 31 martie la Barcelona, la care vor participa 200 de participanţi episcopi, responsabili pentru pastoraţia tineretului, şcolară, universitară, vocaţională şi a catehezei din Conferinţele Episcopale din Europa cu reflecţii şi mărturii a numeroşi directori naţionali şi ale tinerilor.

Simpozionul care este promovat de Consiliul Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE), în colaborare cu episcopii spanioli şi arhidieceza de Barcelona, va pune în confruntare glasurile protagoniştilor – tinerii – cu instituţiile, comunităţile, păstorii, educatorii, pentru a proiecta împreună un posibil viitor, în care să se creeze spaţii de dialog între generaţiile tinere şi adulte, printr-un intens schimb de idei şi de proiecte menite să unească creativitatea, energia, forţa şi înţelepciunea inspirate din Evanghelie pentru binele lumii.

Participanţii vor fi primiţi de cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster şi vicepreşedinte al CCEE, şi de monseniorul Juan José Omella, arhiepiscop de Barcelona. Sunt prevăzute şi intervenţiile cardinalului Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova şi preşedinte al CCEE, şi a monseniorului Marek Jedraszewski, arhiepiscop de Cracovia şi preşedinte al Comisiei CCEE pentru Cateheză, Şcoală, Universitate.

La întâlnire vor participa şi reprezentanţii asociaţiilor laicale şi mişcări ecleziale. Va fi „o ocazie – este evidenţiat într-o notă CCEE – pentru a reflecta împreună asupra modalităţilor de însoţire a tinerilor de astăzi, în integralitatea persoanei lor şi în drumul lor de credinţă”. În afară de asta, la Barcelona, participanţii vor reflecta asupra provocărilor însoţirii în lumina actualului context socio-cultural european şi se vor confrunta cu privire la „practicile bune” puse în aplicare în diferitele realităţi.

Simpozionul european constituie aşadar o etapă semnificativă a drumului care va duce Biserica să celebreze în octombrie 2018 Sinodul despre tineri şi vocaţii. Se va vorbi prin urmare despre documentul pregătitor „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”, în aşteptarea difuzării chestionarului formulat de episcopi adresat tinerilor şi tinerelor din toată lumea. Rezultatele de la Barcelona vor fi duse direct la Sinod şi vor folosi ca bază pentru reflecţia de la următoarea adunare plenară a CCEE (Minsk, 28 septembrie – 1 octombrie) centrată pe tineri, prin care organismul vrea să ofere părinţilor sinodali contribuţia sa specifică.

Şi tocmai în vederea Sinodului din 2018, în cursul întâlnirii, cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor, va anima un moment de schimb cu lucrătorii pastorali. Simpozionul a fost pregătit de un drum început deja în septembrie 2015 la Malta, mai înainte de anunţarea Sinodului, „ca mărturie a cât de mult atenţia faţă de tineri este în centrul Bisericii europene”.

Luca Rolandi

(După Vatican Insider, 6 martie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.