Categorii

Spre Dublin 2018: Începe anul de pregătire pentru marea întâlnire mondială a familiilor

Mai este exact un an până la marea întrunire internaţională a familiilor la Dublin în 2018. Luni 21 august, la sanctuarul din Knock în Irlanda, va fi prezentat itinerarul de pregătire pentru întâlnirea mondială programată în capitala irlandeză de la 21 la 26 august din anul viitor. Pentru a ilustra întâlniri şi conţinuturi va fi arhiepiscopul Diarmuid Martin, împreună cu părintele Timothy Bartlett, secretar general al întâlnirii.

Pentru lansarea aceleia care va fi o adevărat „numărătoare inversă” vor fi multe familii care provin din toată Irlanda, gata să trăiască o zi călăuziţi de rugăciune şi de dialog dar şi de distracţie. Nu va lipsi confruntarea despre chestiunile mai practice şi concrete, ca acelea pe care le va trata părintele Bartlett într-un laborator despre o temă deosebită: „Lipiţi de telefoanele noastre: putem face tehnologia mai prietenă a familiei?”.

Momentul central al zilei va fi concelebrarea euharistică prezidată de arhiepiscopul Martin, cu episcopi şi preoţi din toată Irlanda. Şi omilia, s-a anunţat, va fi centrată pe o temă specifică: „Atunci când farfuriile zboară: Papa Francisc despre bucuriile şi provocările vieţii familiale”. Chiar în timpul celebrării liturghiei va fi prezentată icoana Sfintei Familii, simbol al întâlnirii mondiale, comandată pentru acest scop unei comunităţi contemplative redemptoriste. Imediat icoana va începe să fie purtată în pelerinaj în diecezele irlandeze. Şi va fi prezentată şi rugăciunea oficială pentru întâlnire. Printre celelalte iniţiative multe, luni va fi lansat şi programul Amoris: let’s talk family! Let’s be family!, gândit pentru a oferi „resurse de reflecţie şi dezbatere” în lumina exortaţiei apostolice a lui Francisc.

Aşadar sunt deja încălzite motoarele maşinii organizatoare pornită în Irlanda pentru adunarea familiilor. „Veniţi la Dublin pentru întâlnirea în care vom celebra frumuseţea, punctele forte, problemele şi satisfacţiile vieţii familiale” este invitaţia oficială adresată tuturor. Cu o promisiune: va fi „o experienţă care va schimba viaţa voastră şi care vă va îmbogăţi pe voi şi familiile voastre”. Tema, de altfel, este clară şi directă: „Evanghelia familiei. Bucurie pentru lume”. A fost propus şi un program pentru voluntari şi pentru a sensibiliza familiile irlandeze să găzduiască alte familii, deschizând uşa casei. În reţea este activ situl internet al adunării (worldmeeting2018.ie) unde, în şase limbi, este posibil să se găsească toate informaţiile necesare, între care modalităţile pentru înregistrarea la eveniment fie pentru familiile irlandeze fie pentru cele care vor veni din toată lumea.

Munca de pregătire în Irlanda este dusă înainte în colaborare cu dicasterul pentru laici, familie şi viaţă. Şi astfel – după vizita făcută la Dublin, în luna iunie, de cardinalul prefect Kevin Farrell – monseniorul Carlos Simón Vásquez, delegat pentru secţiunea familie şi viaţă din dicaster, împreună cu Marco Brusati, colaborator în organizarea marilor evenimente, au fost la Dublin în săptămânile trecute tocmai pentru a întâlni responsabili şi voluntari locali ai întâlnirii. Şi au avut ocazia de a vedea şi a aprecia angajarea Bisericii din Irlanda în pregătirea evenimentului.

O reuniune de lucru, îndeosebi, a fost dedicată catehezelor pregătitoare. S-a ţinut şi o întâlnire cu delegaţii pastoraţiei pentru familie din toată ţara care au misiunea decisivă de a însoţi faza de pregătire în respectivele dieceze din Irlanda.

(După L’Osservatore Romano, 19 august 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.