Categorii

Spovedirea câtorva tineri şi începerea Veghii de Rugăciune Piaţa catedralei, Bangui (Republica Centrafricană)

   Dragi tineri,

   Vă salut cu tot afectul. Prietenul vostru care a vorbit în numele tuturor a spus că simbolul vostru este bananier, pentru că bananier este un simbol de viaţă: mereu creşte, mereu se reproduce, mereu dă roadele cu atâta energie alimentară. Bananier este şi rezistent. Eu cred că acest lucru exprimă clar drumul care vă este propus în acest moment dificil de război, ură, diviziune: drumul rezistenţei.

   Spunea prietenul vostru că unii dintre voi vor să plece. A fugi în faţa provocărilor vieţii nu este niciodată o soluţie! Este necesar să se reziste, să se aibă curajul rezistenţei, al luptei pentru bine! Cine fuge nu are curajul de a da viaţa. Bananier dă viaţa şi continuă să se reproducă şi să dea tot mai multă viaţă pentru că rezistă, pentru că rămâne, pentru că stă acolo. Unii dintre voi îmi vor pune întrebarea: „Dar, părinte, ce putem face? Cum se face pentru a rezista?”. Eu vă voi spune două sau trei lucruri care probabil vor fi utile pentru voi, pentru a rezista.

   Înainte de toate, rugăciunea. Rugăciunea este puternică! Rugăciunea învinge răul! Rugăciunea vă apropie de Dumnezeu care este Atotputernicul. Eu vă adresez o întrebare: voi vă rugaţi? Nu aud… [tinerii strigă: Da!] Nu uitaţi asta!

   Al doilea: a lucra pentru pace. Şi pacea nu este un document care se semnează şi rămâne acolo. Pacea se face în toate zilele! Pacea este o muncă artizanală, se face cu mâinile, se face cu propria viaţă. Dar cineva îmi poate spune: „Spuneţi-mi, părinte, cum pot să fiu eu artizanul păcii?”. Mai întâi: să nu urăşti niciodată. Şi dacă unul îşi face rău, încearcă să ierţi. Fără ură! Multă iertare! Să spunem împreună asta: „Fără ură, multă iertare” [toţi repetă în limba sango]. Şi dacă tu nu ai ură în inima ta, dacă tu ierţi, vei fi un învingător. Pentru că vei fi învingător al celei mai dificile bătălii ale vieţii, învingător în iubire. Şi prin iubire vine pacea.

   Voi vreţi să fiţi înfrânţi sau învingători, în viaţă? Ce vreţi? [tinerii strigă: „Noi vrem să fim cei care înving!”] Şi se învinge numai pe calea iubirii. Calea iubirii. Şi se poate iubi duşmanul? Da. Se poate ierta cel care ţi-a făcut rău? Da. Astfel, cu iubirea şi iertarea, voi veţi fi învingători. Cu iubirea voi veţi fi învingători în viaţă şi veţi da mereu viaţă. Iubirea nu vă va face niciodată înfrânţi.

   Acum vă urez ceea ce este cel mai bun, pentru voi. Gândiţi-vă la bananier. Gândiţi-vă la rezistenţă în faţa dificultăţilor. A fugi, a pleca departe nu este o soluţie. Voi trebuie să fiţi curajoşi. Aţi înţeles ce înseamnă a fi curajoşi? Curajoşi în iertare, curajoşi în iubire, curajoşi în a face pace. De acord? [tinerii răspund: „da” în limba sango] Spunem asta împreună? „Curajoşi în iertare, curajoşi în iubire, curajoşi în a face pace” [tinerii repetă în sango].

   Dragi tineri centrafricani, sunt foarte bucuros să vă întâlnesc. Astăzi am deschis această Poartă. Asta înseamnă Poarta Milostivirii lui Dumnezeu. Încredeţi-vă în Dumnezeu! Pentru că El este milostiv, El este iubire, El este capabil să ne dea pacea. Pentru aceasta v-am spus la început să vă rugaţi: este necesar să ne rugăm pentru a rezista, pentru a iubi, pentru a nu urî, pentru a fi artizani ai păcii.

   Multe mulţumiri pentru prezenţa voastră. Acum voi merge înăuntru să ascult spovezile câtorva dintre voi…

   Sunteţi cu inima dispusă să rezistaţi? Da sau nu? [tinerii: „Da!”] Sunteţi cu inima dispusă să luptaţi pentru pace? [„Da!”] Sunteţi cu inima dispusă la reconciliere? [„Da!”] Sunteţi cu inima dispusă să iubiţi această patrie frumoasă? [„Da!”] Şi mă întorc la început: sunteţi cu inima dispusă să vă rugaţi? [„Da!”]

   Şi vă cer şi să vă rugaţi pentru mine, pentru ca să pot fi un bun episcop, pentru ca să pot fi un bun Papă. Îmi promiteţi să vă rugaţi pentru mine? [„Da!”]

   Şi acum vă voi da binecuvântarea, vouă şi familiilor voastre. O binecuvântare cerând Domnului ca să vă dea iubirea şi pacea.

(Binecuvântarea)

   O seară bună şi rugaţi-vă pentru mine!

 Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.