Categorii

Sinodul pentru Amazonia: cardinalul Stella, „celibatul este marea frumusețe a vieţii unui preot”

„Celibatul este marea frumusețe a vieţii unui preot, care trebuie cultivat însă pentru că este o comoară pe care o cultivăm în vase de lut”. Cardinalul Beniamino Stella, prefect al Congregației pentru Cler, a folosit o metaforă cu tonuri cinematografice, care este un ecou al titlului filmului foarte celebră de Paolo Sorrentino, pentru a descrie jurnaliștilor celibatul ca „dar al lui Dumnezeu, care trebuie primit”. „Eu le spun mereu episcopilor: «formați-i bine pe preoţi, fiți foarte vigilenți şi asupra aspectelor umane ale persoanei»”, a revelat Stella în timpul briefingului de astăzi despre Sinodul pentru Amazonia. „Biserica a rămas unica instituție care predică o angajare pentru totdeauna: pentru preoţi, viaţa consacrată şi căsătoria”, a aminti cardinalul. „Darul celibatului – a precizat Stella intrând în detaliu – reprezintă astăzi pentru tineri precum şi pentru preoţi o mare provocare personală, care trebuie asumat cu mare conștiință interioară după un timp de instruire şi de formare personală”. „Rugăciune, disciplină şi angajare personală”: acestea sunt, conform prefectului, cele trei condiții care fac în aşa fel încât „celibatul să se poată trăi, dar conștienți că trăim într-o lume care nu-l asumă ca o valoare”. „Trebuie să vorbim tinerilor şi să prezentăm exigențele preoției latină ca mare angajare şi mare frumusețe”, este invitaţia cardinalului: „este o vocație, care pentru a fi primită, în afară de pregătirea într-un context de mare calitate umană, are nevoie de echilibrul unei minți sănătoase şi al unei afectivități transparente”.

„A ne lua timp”. Aceasta este, conform lui Stella, indicația de drum cu privire la problema „ritului amazonian”, propunere reieșită la Sinod deja în congregațiile generale şi apoi dezbătută în cercurile mici. Cardinalul a definit dezbaterea despre ritul amazonian „o pagină frumoasă” şi a comentat: „Este natural ca de la Sinod să vină această iniţiativă: popoarele amazoniene simt necesitatea de a putea comunica în limba lor, simbolurile lor şi ritualitatea lor locală. Amazonia este o realitate plurietnică, plurilingvistică, compusă din sute de etnii şi sute de limbi. Există o așteptare în această materie precum şi o necesitate concretă: vom vedea ce va spune Sinodul”. Propunerea apărută din aulă este aceea de a promova un rit amazonian sub profilul „liturgic, disciplinar şi teologic”. „Trebuie analizat, aprofundat, luat timp”, a comentat Stella: „Riturile exprimă spiritualitatea şi așteptările popoarelor. Dacă va exista o aluzie sau unele paragrafe referitoare la această materie, vor trebui reluate şi să se lucreze mult asupra lor”. „Vrem să putem exprima credinţa noastră în cultura noastră şi în limba noastră”, a explicat Eleazar López Hernández, expert în teologia indiană, preot indigen catolic care aparține poporului Zapoteca şi membru al Centrului național de ajutorare a misiunilor indigene: „Biserica are nevoie să genereze fețe specifice în care să ajungă o propunere creştină, conform vestitului moto latin: ceea ce se primeşte, se primeşte după modurile celui care primeşte. Biserica este plurală, nu monocordă, şi multiculturală. Este nevoie de rituri adecvate popoarelor noastre, pentru toate popoarele indigene şi toate popoarele latinoamericane”. „Noi deja celebrăm pornind de la spiritualitatea noastră, trăim celebrările noastre purtând simbolurile noastre”, a mărturisit sora Mariluce dos Santos Mesquita, saleziană şi aparținând etniei Barassana: „Papa Francisc ascultă şi propune să se recunoască, să se aprofundeze mai mult spiritualitatea indigenă interacționând cu Cuvântul lui Dumnezeu, pe care noi deja îl predicăm”. „Avem riturile noastre, dar trebuie integrate cu Isus Cristos”, a afirmat Delio Siticonatzi Camaiteri, membru al poporului Ashaninca, grup etnic amazonian: „Cosmoviziunea este modul nostru de a privi lumea: natura ne apropie mai mult de Dumnezeu”.

„Nu suntem aici ca şi cum ar fi o listă de dorințe, sau decizii care trebuie să fie luate în direcția pe care eu sau alte persoane o pot dori”. Aşa a răspuns monseniorul Alberto Taveira Corrêa, arhiepiscop de Belém do Pará, în Brazilia, la întrebarea unui jurnalist despre așteptările cu privire la Sinodul pentru Amazonia şi despre prezența de eventuale „dezamăgiri”, acum când am ajuns aproape la capăt. „Suntem aici pentru a parcurge un drum împreună – a amintit episcopul – şi încercăm să-l punem în mâinile Sfântului Părinte”. „Sunt foarte încrezător, nutresc mari speranțe”, a adăugat el: „Nu ştim să spunem cum va fi documentul, aşteptăm sâmbătă seara, dar nutresc mari așteptări. În timpul acestor trei săptămâni de lucru au fost dialoguri toate de mare bogăţie”. Documentul final al Sinodului va fi votat punct cu punct începând de sâmbătă după-amiază. Pentru a obține aprobarea este necesară majoritatea calificată de două treimi dintre votanți. Apoi va reveni Sfântului Părinte, căruia îi va fi înmânat textul, ultimul cuvânt despre ce trebuie făcut.

De M. Michela Nicolais

(După agenția SIR, 24 octombrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.