Categorii

Sinodul despre tineri se pregăteşte să discute documentul final

Sinodul despre tineri, care a început miercuri 3 octombrie şi se va încheia duminica viitoare, se pregăteşte să discute şi apoi să voteze documentul final. Astăzi părinţii sinodali au avut o zi de „vacanţă”, „toţi în afară de cei care lucrează în comisiile care se ocupă de Scrisoarea adresată tinerilor şi de documentul final, care va fi prezentat mâine în aulă”, a spus în cursul briefing-ului zilnic în Sala de Presă a Sfântului Scaun prefectul Dicasterului pentru Comunicaţie, Paolo Ruffini. După prezentarea schemei, mâine, membrii Sinodului vor avea „până miercuri” pentru a discuta şi – „ca indivizi sau în grup” – a propune amendamente la text, care după aceea va fi citit şi votat, punct cu punct, de adunarea reunită sâmbătă, care se va termina cu intervenţiile finale. Joi, între timp, va avea loc pelerinajul de-a lungul ultimei părţi din Via Francigena la Roma, de la parcul Monte Mario până la „Sfântul Petru”, iar vineri adunarea va alege următorul Consiliu al Sinodului. Duminică, odată cu liturghia prezidată de papa, Sinodul se va încheia.

La Sinod, aşa cum a spus la briefing monseniorul David Macaire din Martinica printr-o expresie plină de imaginaţie, „maioneza a funcţionat”: „Am venit din ţări diferite, cu opinii diferite, nu spun că ar exista adevărat opoziţii dar venim din realităţi diferite, au fost şi discuţii aspre, în grupul meu lingvistic atunci când de exemplu am vorbit despre single, o realitate pastorală pentru episcopii din Canada sau pentru mine sau pentru episcopii francezi, dar pentru episcopii orientali ceva care nu poate fi înţeles imediat: a fost nevoie să se explice, «nu sunt neapărat persoane care refuză căsătoria», şi graţie confruntării ne-am ascultat şi ne-am înţeles”.

La Sinod a fost arătat materialul video realizat de un grup de tineri irakieni şi preluat de Safa Al Abbia, auditor caldeean care a trebuit să se întoarcă mai devreme în ţara sa pentru a fi alături de mama sa bolnavă. Intervenţia sa cu privire la destinul creştinilor din Orientul Mijlociu a fost printre cele mai aplaudate. Înainte de a părăsi Roma a exprimat dorinţa de a-l întâlni pe papa, care a acceptat imediat, adresând cuvinte de încurajare tuturor tinerilor irakieni.

La briefing-ul de astăzi a intervenit iezuitul Paolo Bizzeti, vicar apostolic în Anatolia şi părinte sinodal: „Noi bătrânii ce lume am creat pentru tineri? Am eşuat în crearea unei lumi în care tinerii să poată munci, să poată crea drumuri pentru viaţa lor. Ar fi necesar, din partea noastră, o solemnă cerere de iertare adresată tinerilor”, a spus el. „Am creat o lume în care tinerii se inserează cu greu. Tinerii au impresia că în lume nu este loc pentru ei. Probabil că le-am dat prea multe lucruri inutile, sau i-am privat de posibilităţi. Cum este posibil să vorbim despre discernământ când atâţia tineri în lume n-auz nicio posibilitate de alegere, când încă de mici viaţa lor este programată pentru că trebuie să lupte pentru supravieţuire sau să fugă din ţările lor?”.

Părintele Bizzeti a subliniat şi valoarea unică a adunării sinodale („Ce agenţie mondială este aşa de contactată cu problemele oamenilor ca Biserica catolică?”) şi a scos în evidenţă unele „umbre” de metodă ale lucrărilor sinodale: „Modul de a proceda al lucrărilor lipseşte probabil un pic de metodă: ar trebui să ne concentrăm mai mult asupra unor probleme de fond, discutând despre ele şi în mod aprins, nu se poate delega totul celui care elaborează zeci şi sute de pagini pentru propunerile conclusive… există o bogăţie excesivă de tematici, trebuie să avem curajul de a ne sărăci, se poate muri de mizerie dar şi de bogăţie!”.

Cât priveşte situaţia din Turcia, monseniorul Bizzeti, răspunzând la o întrebare, a explicat că la procesul de beatificare a părintelui Andrea Santoro, misionar asasinat la 5 februarie 2006 la Trebisonda, „lucrează”, aşa cu se ştie de altfel, în timp ce pentru un proces de beatificare a monseniorului Luigi Padovese, predecesor al său ca vicar apostolic al Anatoliei asasinat la Iskenderun la 3 iunie 2010, „din păcate faptul că timp de cinci n-a exista un episcop succesor a făcut acum foarte greu de adunat materialul: evaluăm un pic, însă a trecut mult timp, unii martori din acea epocă nu mai sunt, deci mi se pare că va fi un pic complicat. Rămâne faptul – a conchis iezuitul – că sunt două asasinate complet nejustificate”.

Episcopul american Frank J. Caggiano, episcop de Bridgeportm, la rândul său, a subliniat că „abuzul sexual asupra minorilor şi asupra adulţilor vulnerabili este un delict şi un păcat şi nu trebuie să aibă spaţiu în Biserică, iar la Sinod există consens cu privire la faptul că trebuie să vorbim tinerilor în mod empatic şi trebuie să-i informăm de gravitatea celor întâmplate şi că suntem angajaţi să reconstruim credibilitatea şi încrederea. Fiecare episcop, după părerea mea, trebuie să decidă cum să facă mai bine pentru a recuceri această încredere, dar – a spus prelatul – există un acord universal între episcopi că acest lucru trebuie făcut”.

Henriette Camara, tânără auditoare, membru al scoutiştilor catolici din Guineea, a subliniat cum, provenind dintr-o familie musulmană, a fost „primită de mişcare cu braţe deschise, fără discriminări sau condiţii”. La briefing a intervenit în sfârşit părintele Angel Fernandez Artime, rector major al salezienilor, care între altele a scos în evidenţă că Sinodul trebuie să evite riscul unei abordări „prea eurocentrice şi occidentală”, pentru că „Biserica este de toate culorile, rasele şi limbile şi toţi trebuie s-o gândim universal: dar cred că Sinodul nu va fi în acest pericol”.

(După Vatican Insider, 22 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.