Categorii

Shoah, catolici şi evanghelici din Germania: „Ne înclinăm în faţa tuturor victimelor”

„Ne înclinăm în faţa tuturor victimelor”. Acesta este unul din pasajele mai semnificative ale declarației comune, semnate de catolici şi evanghelici din Germania în ziua în care este a 75-a aniversare a eliberării lagărului de concentrare din Auschwitz, la 27 ianuarie. Semnatari ai documentului sunt preşedintele Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania (EKD), episcopul Heinrich Bedford-Strohm, şi preşedintele Conferinței Episcopale Germane, cardinalul Reinhard Marx, care comemorează toate victimele ororii naziste şi, în acelaşi timp, cer politicienilor şi societății să contrasteze cu hotărâre antisemitismul care crește în Europa.

„Numele Auschwitz este sinonim cu omucidere în masă sistematică săvârșită în timpul celui de-al doilea război mondial în zonele din Europa ocupate de trupele germane. Amintirea celor un milion de morți şi chiar mai mulţi de la Auschwitz ne umple de tristețe profundă până astăzi”, scriu în Declarația despre care dă știre Riforma.it, cotidianul online al Bisericilor evanghelice din Italia.

„Ziua Comemorării aminteşte şi depășirea unui sistem politic care nu cunoștea niciun respect faţă de viaţa umană şi faţă de demnitate şi a declarat exterminarea unor întregi grupuri de persoane ca program şi organizat sistematic”, se mai citește. „Ne înclinăm în faţa tuturor victimelor. Amintirea noastră nu trebuie să fie indiferentă faţă de generațiile care trăiesc astăzi sau faţă de viitor. Pentru că ar fi o trădare a valorilor civilizației umane dacă am lăsa ca suferința şi moartea de la Auschwitz să se afunde în ceața istoriei”.

Marx şi Bedford-Strohm fac şi un mea culpa amintind că „mulţi creştini au colaborat cu regimul național-socialist, au tăcut cu privire la persecutarea evreilor sau chiar au promovat-o. Şi conducătorii şi reprezentanții Bisericii adesea au întors spatele victimelor. Nu este îndoială că Bisericile din Germania trebuie să recunoască această istorie de vinovăție”.

Anti-iudaismul, refuzarea evreilor din motive religioase, a modelat cultura europeană timp de secole, afirmă ei în declarație. Şi de aceea avertizează: „Ura faţă de evrei în timpurile precedente, care era profund înrădăcinată şi în Biserici, a alimentat ura din perioada modernă. Şi Bisericile trebuie să înfrunte această derivă”, într-un timp în care antisemitismul pare să reapară în Germania.

Pentru aceasta episcopul şi cardinalul fac un apel la politicieni şi la societate pentru ca să se angajeze să contrasteze cu hotărâre ura: „Ca reprezentanţi ai Bisericilor noastre, spunem că fraţii noştri şi surorile noastre evrei şi evreice trebuie să fie convinși şi convinse că toţi creştinii sunt alături de ei ori de câte ori sunt defăimați, intimidați sau atacați”.

(După Vatican Insider, 27 ianuarie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.