Categorii

Sfântul Nicolae şi ecumenismul poporului. În Rusia o delegaţie a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor

„Ecumenismul sfinţilor este o oportunitate foarte frumoasă pentru dialogul dintre Biserici”: cardinalul Kurt Koch, la plecare miercuri 26 iulie la Sankt Petersburg, a comentat aşa primirea de care s-au bucurat în Federaţia Rusă relicvele sfântului Nicolae, venerate de peste două milioane şi jumătate de credincioşi. „A fost – a spus el la L’Osservatore Romano – un mare eveniment ecumenic. Foarte important pentru că venerarea relicvelor poate ajuta la implicarea credincioşilor în angajarea pentru dialog. De fapt este frumos ca şefii Bisericilor să se întâlnească, dar este foarte important ca să facă asta şi poporul credincioşilor.

Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor conduce delegaţia care, vineri 28 iulie, cu un zbor de plecare de la Sankt Petersburg, va readuce la Bari relicva sfântului episcop de Myra. Au călătorit împreună cu cardinalul, printre alţii, arhiepiscopul de Bari-Bitonto, monseniorul Francesco Cacucci, rectorul bazilicii „Sfântul Nicolae”, părintele Ciro Capotosto, şi o reprezentanţă a Patriarhiei de Moscova. I-au aşteptat în Rusia episcopul Nazarij de Kronstadt, superior al Iavra Alksandr-Nevskij care găzduieşte oaspeţii în aceste zile de şedere în Federaţia Rusă.

Nicolae este unul dintre sfinţii cei mai veneraţi din lume, recunoscut de credincioşii din diferite Biserici şi confesiuni creştine ca apărător al celor slabi şi al celor persecutaţi, ocrotitorul tinerelor, al marinarilor, al copiilor. Universalitatea substanţială a cultului său, care a alimentat pretutindeni tradiţii populare foarte bogate, fac din el o adevărată „punte între Orient şi Occident”. Subliniază asta dominicanul Hycinthe Destivelle, oficial de la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, şi el în delegaţia plecată de la Roma. „Este foarte frumos din punct de vedere simbolic – afirmă el – că această mutare a relicvei a fost făcută după întâlnirea din Cuba dintre Papa Francisc şi patriarhul Kiril în 2016, ca semn de prietenie, pentru a încredinţa rugăciunii sfântului Nicolae apropierea dintre Bisericile noastre”. Este o punte de dialog, rugăciune şi fraternitate. „Afluenţa extraordinară de credincioşi” la Moscova şi la Sankt Petersburg – explică Destivelle – nu uimeşte. Sfântul Nicolae este foarte legat de istoria rusă. O treime dintre biserici este sub patronajul său şi în toate locuinţele există o icoană a sa în faţa căreia se cere ocrotire pentru familie”. De altfel, explică dominicanul, „Nicolae nu este considerat numai ocrotitorul marinarilor, ci acela care vine în ajutor în toate ocaziile concrete ale vieţii de toate zilele. Este sfântul care indică drumul bun”.

Dimensiunea ecumenică a acestei călătorii a fost subliniată şi de arhiepiscopul Cacucci care, comentând cozile kilometrice şi aşteptările de ore înregistrate fie la Moscova fie la Sankt Petersburg de la 21 mai până astăzi, a evidenţiat cu s-a asistat la un semnificativ „ecumenism de popor”: demonstrează, a spus el, că „poporul lui Dumnezeu trăieşte unitatea”. De altfel, a adăugat prelatul, însuşi patriarhul Kiril, în discursul rostit primind relicva, a ţinut „o intervenţie deschisă la unitatea creştinilor”.

Un dialog intens care se va alimenta şi în zilele următoare. În seara zilei de joi 27 iulie, cardinalul Koch, după ce a vizitat principalele biserici din Sankt Petersburg şi a celebrat liturghia în bazilica catolică „Sfânta Ecaterina”, îl va întâlni pe mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, preşedinte al Departamentului Relaţiilor Ecleziastice Externe al patriarhiei.

Ziua următoare va fi întâlnirea delegaţiei cu patriarhul Kiril. Împreună, catolici şi ortodocşi, se vor ruga cu recitarea lui Moleben la relicvele sfântului Nicolae, înainte de întoarcerea în Italia, după-amiază.

Sosirea la aeroportul din Bari este prevăzută pentru ora 19. De acolo transferarea imediată la bazilică unde se va desfăşura procesiunea solemnă cu recitarea vesperelor şi depunerea relicvei în mormântul sfântului, în prezenţa unui notar chemat să redacteze actul formal care va înregistra, pentru istorie, „întoarcerea sfântului Nicolae” la Bari.

(După L’Osservatore Romano, 27 iulie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.