Categorii

Sfântul Mormânt, Israelul anunţă suspendarea taxelor contestate

În a treia zi a închiderii Sfântului Mormânt, guvernul din Israel intervine pentru a găsi o cale de ieşire în răsunătoarea confruntare cu Bisericile. Cu un comunicat oficial difuzat în această după-amiază, executivul condus de Benjamin Netanyahu a anunţat că municipalitatea din Ierusalim a acceptat să se suspende măsurile adoptate pentru a aplica taxa contestată aflată în centrul protestului comunităţilor creştine. Şi a confirmat că – aşa cum s-a anunţat deja duminică – rămâne suspendată şi cealaltă măsură indicată de Biserici ca motiv al închiderii duse la reuşită a celei mai dragi bazilici pentru creştinii din Ţara Sfântă: discutarea proiectului de lege prezentat la Knesset de parlamentarul Rachel Azaria (fost viceprimar de Ierusalim) care ar prevedea exproprierea unor imobile vândute de Biserici.

„Primul ministru Benjamin Netynyahu şi primarul de Ierusalim Nir Barkat – se citeşte în nota oficială a guvernului izraelian – s-au pus de acord pentru a institui o comisie de experţi condusă de ministrul Tzachi Henegbi, cu participarea tuturor părţilor interesate, pentru a formula o soluţie pentru problema taxelor municipale pe proprietăţile Bisericilor care nu sunt locuri de rugăciune. Comisia va trata cu reprezentanţii Bisericilor pentru a rezolva problema”.

Între timp, municipalitatea va suspenda „acţiunilor luate în aceste săptămâni” (fuseseră blocate unele conturi curente ale comunităţilor creştine ca măsură coercitivă pentru a obţine plătirea sumelor care ajung la mai multe milioane de euro). În notă, guvernul Netanyahu revendică pentru Israel faptul că este „singura ţară în Orientul Mijlociu în care creştinii şi credincioşii de orice credinţă au deplina libertate religioasă şi de rugăciune”, precum şi „casa unei comunităţi creştine înfloritoare”.

Deocamdată nu au fost reacţii oficiale din partea Bisericilor: anunţul a venit când la Ierusalim era deja după-amiază târziu şi porţile Sfântului Mormânt au rămas deci încă închise. Este foarte probabil ca decizia de a redeschide sau nu bazilica să vină mâine dimineaţă.

Este semnificativ faptul că a fost încredinţată conducerea comisiei lui Tzachi Hanegbi, care în guvernul Netanyahu, în afară de a fi ministru al cooperării regionale, este politicianul care se ocupă de raporturile cu Bisericile creştine. De exemplu, de mulţi ani conduce delegaţia israeliană în negocierile bilaterale cu Sfântul Scaun pentru realizarea Acordului Fundamental din 1993 care a instituit relaţiile diplomatice, dar încă rămâne de tradus în norme şi garanţii reciproce concrete. Acordul în discuţie tratează şi problemele economice, financiare şi fiscale şi de mai multe ori a fost indicat în comunicatele oficiale că este aproape de definire.

Guvernul Netanyahu pare deci acum să încerce să conducă din nou discuţia în matca sa naturală – care este aceea a raporturilor bilaterale cu Bisericile – pe care iniţiativa primarului Barkat o depăşise, de fapt survolând deasupra rolului social desfăşurat de instituţiile creştine în contextul Oraşului Sfânt. În notă, guvernul precizează că Hanegbi se va ocupa şi de planul de lege cu privire la proprietăţi, de multe luni contestat de Biserici pentru că dacă este aprobat ar leza în manieră gravă drepturile asupra vânzărilor-cumpărărilor imobiliare.

(După Vatican Insider, 27 februarie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.