Categorii

Sechestrat în Nigeria un preot italian. Papa se roagă pentru el

Un preot italian din dieceza de Roma a fost răpit în Nigeria. Părintele Maurizio Pallù, în misiune de trei ani, alaltăieri mergea spre Benin City, în sudul ţării, împreună cu alte patru persoane: cei cinci au fost blocaţi de bărbaţi înarmaţi care, după ce i-au tâlhărit, l-au luat numai pe preot. Cu privire la acest eveniment lucrează Unitatea de criză de la Farnesina, în timp ce Procuratura din Roma a deschis un dosar, coordonat de procurorul Sergio Colaiocco, cercetând pentru delictul de sechestrare pentru scopuri de terorism.

Părintele Pallù, este un „preot itinerant” aparţinând mişcării ecleziastice a Drumului neocatecumenal.

Originar din Firenze, licenţiat în istorie, misionar laic timp de unsprezece ani în diferite ţări, în 1988 intră în seminar, la Redemptoris Mater din Roma. Vicar în două parohii din capitală, s-a transferat în Olanda, în dieceza de Haarlem. Apoi, Africa, la Abuja.

În Nigeria este activ grupul terorist Boko Haram, dar în Biserica locală se crede că părintele Pallù este victimă a unei bande de delincvenţi obişnuiţi care ar tinde la o răscumpărare în bani. Ipoteza ar exclude matricea religioasă islamistă şi este confirmată de frecventele răpiri cu motivaţie economică petrecute în ultimele luni, care au interesat şi câţiva preoţi.

Vicarul papei pentru Roma, arhiepiscopul Angelo De Donatis, este „îngrijorat” pentru părintele Pallù, „şi speră să-l reîmbrăţişeze repede”, se anunţă de la Vicariat. În timp ce Greg Burke, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, afirmă pe Twitter că Francisc „a fost informat şi se roagă pentru el”.

Vorbeşte şi arhiepiscopul de Abuja (capitala Nigeriei), cardinalul nigerian John Olorunfemi Onaiyekan: „Deocamdată nu avem veşti bune dar avem încredere şi continuăm să sperăm ca în scurt timp părintele Maurizio să fie eliberat. Forţele de ordine fac totul pentru a da de el. Peste puţin timp răpitorii vor trebui să-l elibereze pentru că nu este uşor a plimba un italian în pădure fără a fi văzuţi. Şi noi am mobilizat şi angajat toate forţele posibile. Trebuie să continuăm să ne rugăm pentru că mai devreme sau mai târziu va fi eliberat”, spune într-un interviu la Tg2000, telejurnalul de la Tv2000. Adaugă Onaiyekan: „Am vorbit cu arhiepiscopul părintelui Maurizio pentru că este aici cu mine împreună cu alţi episcopi din Nigeria pentru a celebra sărbătoarea anului marian care se încheie astăzi. Şi arhiepiscopul este în aşteptarea de veşti bune. Cu părintele Maurizio nu erau surori, ci numai alţi pasageri”.

De Domenico Agasso jr

(După Vatican Insider, 14 octombrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.