Categorii

Se încheie Sinodul special pentru Amazonia. Cu votarea documentului final şi Liturghia celebrată de papa

Ajunge la încheiere Sinodul Episcopilor pentru Amazonia. Cu votarea documentului final, programată în după-amiaza de sâmbătă 26 octombrie, şi liturghia celebrată de pontif duminică în bazilica Vaticană, adunarea specială îşi închide porțile după trei săptămâni intense de confruntare şi de reflecţie. În cursul celei de-a șaisprezecea congregații generale, ultimul act al lucrărilor în aulă, părinţii sinodali sunt chemaţi să se pronunțe asupra textului revizuit şi aprobat de respectiva Comisie de redactare pe baza amendamentelor prezentate de cercurile mici. Documentul – care va fi după aceea înmânat lui Francisc, căruia îi va reveni orice decizie în privința publicării sale – a fost ilustrat adunării de raportorul general, cardinalul brazilian Cláudio Hummes, în timpul celei de-a cincisprezecea congregații desfășurate în după-amiaza de vineri 25 octombrie, în prezența pontifului însuși şi a 182 de părinți.

Evidențiind marea muncă a Comisiei şi a cercurilor mici, de la care au venit numeroase propuneri de amendamente la textul inițial, cardinalul a subliniat că documentul se inserează într-un context de criză ecologică preocupantă. Această situaţie determină să se acționeze cu urgență, pentru că nu mai este posibil să se amâne decizii care se referă nu numai la o regiune a lumii ci la toată omenirea. De fapt, ocrotirea Amazoniei este fundamentală pentru sănătatea planetei şi Biserica este conștientă de asta, conștientă de faptul că este nevoie de o convertire integrală pentru o ecologie integrală. De altfel, strigătul popoarelor amazoniene este şi strigătul pământului, şi ambele sunt expresie a unei mari speranțe. La rândul său Sinodul, a concluzionat cardinalul, este chemat să ajungă la comuniunea eclezială, cu papa şi sub conducerea papei.

Congregația, introdusă de rugăciunea Adsumus, a fost deschisă de o scurtă intervenție a pontifului, care a luat cuvântul pentru a-i informa pe cei prezenți despre găsirea celor trei statuete furate în zilele trecute din biserica „Santa Maria in Traspontina” şi aruncate în Tibru. Apoi a avut loc votarea celor 13 membri electivi ai Consiliului pentru punerea în practică a adunării speciale, reprezentând țările principale pe care se extinde regiunea pan amazoniană: patru provin din Brazilia, doi din Bolivia, doi din Columbia, doi din Peru, unul din Antile, unul din Venezuela şi unul din Ecuador. La aceştia se vor adăuga trei membri aleşi direct de papa.

Aşa cum este tradiție a adunărilor sinodale, Francisc a oferit tuturor participanților un dar special: medalia pontificatului care reprezintă Amazonia.

(După L’Osservatore Romano, 27 octombrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.