Categorii

Se deschide ZMT 2019: în Panama tinerii care visează un viitor de pace pentru America Centrală

Este ZMT a Americii Centrale. Este ZMT a tinerilor care visează un viitor de pace pentru această regiune. Este un jubilare de steaguri în Campo Santa Maria la Antigua în Cinta Costera. Aici şi-au dat întâlnire tinerii pentru liturghia de începere a Zilei Mondiale a Tineretului. Pe golful care dă spre Oceanul Pacific a fost pregătită o mega-scenă unde tinerii au fost primiţi de o serie de grupuri muzicale care s-au alternat toată după-amiaza zilei de 22 ianuarie.

Este o sărbătoare, cu dansuri, cântece şi strigăte de bucurie. Este energia Americii Latine. Tinerii se distrează. Flutură steagurile. Dansează. Strigă entuziasmul lor. Dar în profunzime toţi, fără diferenţă de culori şi graniţe, au aceeaşi preocupare şi aceeaşi dorinţă de pace şi de dreptate. Vin din contexte încercate de profunde probleme sociale şi situaţii politice care au un impact profund asupra vieţii populaţiilor. Migraţii, sărăcie, disperare. De exemplu, Emmy are 17 ani. Vine din Honduras. Vorbeşte despre ZMT ca despre o experienţă care „merită să fie trăită la maxim” şi povesteşte că din parohia sa au venit 40 de tineri. Însă adaugă imediat: „Şi ţara mea trăieşte o situaţie politică dificilă, marcată de delicvenţă şi corupţie. Suntem aici pentru a ne ruga pentru ţările noastre pentru că ştim că rugăciunea este singura lumină care poate atinge inimile preşedinţilor noştri. Papa Francisc este o sfinţenie pe care noi o admirăm. Este o persoană aproape de Dumnezeu, deci aproape în rugăciune de ţara noastră”. În schimb, Felix vine din Salvador şi are 23 de ani. Spune că aşteaptă de la papa Francisc „un mesaj de pace şi de iubire. Există atâtea probleme în ţările noastre, politice şi economice. Sunt atâtea persoane care suferă şi visează o ţară mai bună. Speranţa noastră este în Dumnezeu pentru că El e cel care aduce pacea. Numai cu ajutorul Său putem merge înainte”.

Este a treia ZMT în America Latină (prima a fost în Argentina în 1987) şi a doua pentru papa latinoamerican, după Rio 2013. Apropierea geografică facilitează călătoriile. Tinerii mexicani povestesc că au lucrat doi ani pentru a putea veni aici şi pentru prima dat în istorie sunt aproape 500 de tineri cubanezi veniţi în Panama pentru a participa la marea sărbătoare a ZMT. Un mic semn al recentelor deschideri avute graţie şi papei Francisc şi recentelor colocvii dintre Sfântul Scaun şi Havana. Dar că situaţia în insulă nu este aşa de simplă îl demonstrează faptul că în faţa microfoanelor tinerii cubanezi preferă să nu vorbească. Guatemala, Honduras, Venezuela, Nicaragua. Michelle, din Costa Rica, vorbeşte despre „un viitor posibil în această regiune numai dacă ţările se strâng într-o uniune profundă. Avem multe lucruri în comun, împărtăşim acelaşi destin. Speranţa noastră pentru viitor ca să nu existe frontiere”. Tinerii privesc la papa Francisc, la papa latinoamerican, la papa care „ştie să vorbească tinerilor şi inimilor persoanelor. Aşteptăm multe lucruri de la el. Suntem siguri că ne va uimi”.

La ora 17.00 fix, marele cor, lângă altar, începe să cânte. Şi liturgia arată toată vivacitatea şi ritmul tinerilor. Arhiepiscopul de Panama, mons. José Domingo Ulloa Mendieta concelebrează cu 400 de episcopi şi o mie de preoţi. În omilia sa vorbeşte despre o ZMT „pentru tinerii din periferiile existenţiale şi geografice”, definind-o „un balsam pentru situaţia dificilă în care se află mulţi dintre ei care trăiesc fără speranţă, în special acei indigeni şi afro-descendenţi, cei care emigrează din cauză răspunsului aproape inexistent al ţărilor lor de origine care plecând se expun traficului de droguri, traficului de fiinţe umane, criminalităţii şi multor altor boli sociale”. Drumul indicat de prelat „pentru a înfrunta provocările vieţii” este Euharistia, „hrană spirituală”. Reafirmă că „chemarea lui Cristos este valabilă, perenă, intensă, plină de duioşie”. „Probabil că noi ca Biserică – este recunoaşterea monseniorului Ulloa – n-am fost în măsură să exprimăm asta suficient de clar, pentru că uneori adulţii cred că tinerii nu vor să asculte, că sunt surzi şi goi. Totuşi, realitatea este diferită. Au nevoie de călăuză, însoţire şi, mai ales, de cel care să-i asculte. Ei caută martori plini de conţinuturi şi experienţe. Nu caută un Dumnezeu cult şi intelectualizat, ci caută pe cel care-l mărturiseşte cu viaţa”.

Este calea spre sfinţenie, aceeaşi indicată de sfinţii patroni ai ZMT. Arhiepiscopul îi prezintă pe fiecare, ajungând să-l citeze pe sfântul Oscar Romero, dezlănţuind ovaţia celor 75 de mii de tineri prezenţi. „Aceşti sfinţi ne arată că sfinţenia este posibilă, în toate culturile şi grupurile etnice, fără diferenţe de sex sau vârstă. Dăruirea generoasă a vieţii lor lui Dumnezeu şi aproapelui i-au dus la sfinţenie”. Restul zilei, prima de la ZMT, este o sărbătoare care continuă pe străzi şi în pieţe. În aşteptarea papei Francisc.

De M. Chiara Biagioni şi Daniele Rocchi

(După agenţia SIR, 23 ianuarie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.