Categorii

Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc pentru a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor cu tema: „Evanghelia familiei: bucurie pentru lume”

Veneratului frate

Cardinal Kevin Farrell

Prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă

La sfârşitul celei de-a VIII-a Întâlniri Mondiale a Familiilor, ţinută la Filadelfia în septembrie 2015, am anunţat că următoarea întâlnire cu familiile catolice din întreaga lume va avea loc la Dublin. Acum voind să-i încep pregătirea, sunt bucuros să confirm că aceasta se va desfăşura de la 21 la 26 august 2018, cu tema: „Evanghelia familiei: bucurie pentru lume”. Şi referitor la această tematică şi la dezvoltarea ei aş vrea să ofer câteva indicaţii mai precise. De fapt, este dorinţa mea ca familiile să aibă ocazia de a aprofunda reflecţia lor şi împărtăşirea lor asupra conţinuturilor din exortaţia apostolică post-sinodală Amoris laetitia.

S-ar putea întreba: Evanghelia continuă să fie bucurie pentru lume? De asemenea: familia continuă să fie veste bună pentru lumea de astăzi?

Eu sunt sigur că da! Şi acest „da” este puternic întemeiat pe planul lui Dumnezeu. Iubirea lui Dumnezeu este „da”-ul său întregii creaţii şi inimii ei, care este omul. Este „da”-ul lui Dumnezeu spus unirii dintre bărbat şi femeie, în deschidere şi slujire faţă de viaţă în toate fazele sale; este „da”-ul şi angajarea lui Dumnezeu pentru o omenire atât de des rănită, maltratată şi dominată de lipsa de iubire. De aceea, familia este „da”-ul lui Dumnezeu Iubire. Numai pornind de la iubire familia poate manifesta, răspândi şi re-genera iubirea lui Dumnezeu în lume. Fără iubire nu se poate trăi ca fii ai lui Dumnezeu, ca soţi, părinţi şi fraţi.

Doresc să subliniez cât este de important ca familiile să se întrebe adesea dacă trăiesc pornind de la iubire, pentru iubire şi în iubire. Asta, în mod concret, înseamnă a se dărui, a se ierta, a nu-şi pierde răbdarea, a-l anticipa pe celălalt, a se respecta. Cât ar fi mai bună viaţa familială dacă în fiecare zi s-ar trăi cele trei cuvinte simple: „te rog”, „mulţumesc”, „scuză-mă”. În fiecare zi trăim experienţa de fragilitate şi slăbiciune şi pentru asta noi toţi, familii şi păstori, avem nevoie de o reînnoită umilinţă care să plăsmuiască dorinţa de a ne forma, de a ne educa şi de a fi educaţi, de a ajuta şi de a fi ajutaţi, de a însoţi, a discerne şi a integra pe toţi oamenii de bunăvoinţă. Visez o Biserică în ieşire, nu autoreferenţială, una care să nu treacă distantă de rănile omului, o Biserică milostivă care să vestească inima revelaţiei lui Dumnezeu Iubire care este Milostivirea. Tocmai această milostivire ne face noi în iubire; şi ştim cât de mult familiile creştine sunt locuri de milostivire şi martore ale milostivirii; după Jubileul extraordinar ele vor fi astfel şi mai mult, iar Întâlnirea de la Dublin va putea să ofere semne concrete ale acestui fapt.

De aceea invit toată Biserica să ţină cont de aceste indicaţii ca pregătire pastorală pentru următoarea Întâlnire Mondială.

Dumneavoastră, frate iubit, împreună cu colaboratorii, vi se prezintă misiunea de a declina în mod deosebit învăţătura din Amoris laetitia, cu care Biserica doreşte ca familiile să fie mereu în mişcare, în acea peregrinare interioară care este manifestare de viaţă autentică.

Gândul meu se îndreaptă în mod special spre arhidieceza de Dublin şi spre întreaga iubită naţiune irlandeză, pentru generoasa primire şi pentru angajarea pe care le comportă găzduirea unui eveniment de asemenea însemnătate. Domnul să vă răsplătească încă de acum, acordându-vă favoruri cereşti îmbelşugate.

Sfânta Familie de la Nazaret să conducă, să însoţească şi să binecuvânteze slujirea voastră şi toate familiile angajate în pregătirea marii Întâlniri Mondiale de la Dublin.

Din Vatican, 25 martie 2017

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.