Categorii

Scrisoarea episcopilor francezi adresată ţării

scrisoare-episcopi-francezi„Dacă luăm cuvântul astăzi, este pentru că iubim ţara noastră şi suntem preocupaţi de situaţia sa”. Aşa începe „Scrisoarea” pe care consiliul permanent al episcopilor francezi o adresează „locuitorilor din ţara noastră” cu titlul „Într-o lume care se schimbă, a regăsi sensul politicii”. Un text angajant subîmpărţit în 10 paragrafe în care episcopatul din Franţa trece în revistă punct cu punct aspectele problematice care pun la grea încercare viaţa ţării: criza economică şi recesiunea, tensiunile sociale, șomajul şi sentimentul de nedreptate, diferenţa culturală şi integrarea, tinerii şi derivele jihadiste, educaţia şi chestiunea siguranţei.

Episcopii scriu: „Trebuie să fim surzi sau orbi pentru a nu ne da seama de oboseala, de frustrările, de fricile şi chiar de supărarea care locuiesc într-o parte importantă a locuitorilor ţării noastre şi care exprimă o profundă dorinţă de schimbare. Trebuie să fim indiferenţi şi insensibili pentru a nu fi atinşi de situaţiile de precaritate şi excludere pe care o trăiesc mulţi pe teritoriul nostru naţional”.

Monseniorul Pascal Dellanoy face parte din consiliul permanent şi este episcop într-una dintre „periferiile” cele mai calde din Paris, Saint-Denis. Episcopii – povesteşte el – au voit să provoace cu publicarea acestui text „o reflecţie de fond cu privire al locul politicii astăzi în societatea noastră”.

Critica din acest punct de vedere este nemiloasă. Prin natura şi vocaţia sa – scriu episcopii – politica este chemat să caute „binele comun”, să „îndrăgească interesul general în locul celui de parte”. Realitatea este diferită: episcopii vorbesc despre o politică ostatecă a „ambiţiilor personale nemăsurate, a manevrelor şi calculelor electorale, a promisiunile nemenţinute, a viziunilor total rupte de realitate, a lipsei de proiect şi viziune pe termen lung, a comportamentelor de parte şi demagogice”.

Pare un avertisment pentru viitorul apropria, dat fiind că Franţa este în ajunul unei importante întâlniri electorale: realegerea preşedintelui. Primul tur al alegerilor prezidenţiale se va ţine peste câteva luni, adică la 23 aprilie; eventualul balotaj între cei doi candidaţi mai votaţi va fi la 7 mai. „Textul nostru – precizează Delannoy – pregăteşte desigur pentru următoarele alegeri prezidenţiale, dar pertinenţa sa rămâne absolut valabilă dincolo de alegeri. Este invitaţia de a redescoperi sensul politicianului care trebuie să aibă un proiect. Numai cel care are o viziune de societate poate să răspundă la aşteptărilor oamenilor şi să depăşească multele paradoxuri pe care le trăieşte societatea franceză”.

„Când întâlnim persoanele – relatează episcopul – observăm un mare elan de generozitate şi o profundă dorinţă de a participa la proiecte de mobilizare. Însă această aşteptare nu este percepută de politică, ea care este tot mai concentrată să gestioneze probleme economice şi financiare şi incapabilă să răspundă la aşteptările cele mai profunde ale oamenilor”.

Chestiunea nu interesează numai Franţa. Impasul politic este o condiţie destul de generalizată şi în restul lumii. Conform episcopilor francezi criza politicii este înainte de toate criză a cuvântului care prea des se transformă în „minciună, corupţie” şi în aceste condiţii, afirmă ei în text: „devine tot mai subţire marginea între cel care nu mai crede în politică şi se dezinteresează de viaţa publică şi cel care, plin de supărare, se orientează spre extreme”.

„Este paradoxul – explică Delannoy – de a trăi într-o societate care dispune de multe mijloace comunicative dar în care persoanelor le este tot mai greu să dialogheze între ele. Nu mai există capacitatea de confruntare, dialog, cuvânt şi divergenţele de opinie şi gândire în loc să fie primite şi ascultate, se termină în manieră conflictuală”.

Calea de ieşire este un şantier deschis în care toţi sunt chemaţi să lucreze: „fiecare, prin ceea ce îi revine, este responsabil de viaţa şi de viitorul societăţii noastre”, scriu episcopii. „Acest lucru cere curaj şi îndrăzneală. Calităţi care n-au lipsit niciodată din inima ţării noastre”. Şi încheie: „Adevăratele soluţii la problemele profunde ale epocii noastre nu vor veni nici de la reluarea economică şi financiară, deşi e importantă, nici de la gesturile şi de la atitudinile cuiva. Vor veni de la ascultarea personală şi colectivă a nevoilor cele mai profunde ale omului. Şi de la angajarea tuturor”.

De M. Chiara Biagioni

(După agenţia SIR, 13 octombrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.