Categorii

Scrisoare către tineri. A cincisprezecea şi a şaisprezecea congregaţie generală

În faţa incapacităţii de a recunoaşte, a primi şi a favoriza creativitatea feminină, este nevoie de o convertire culturală curajoasă şi necesară a Bisericii. Şi din nou atenţia faţă de femei a fost adusă în centrul reflecţiei de la a şaisprezecea congregaţii generale a Sinodului Episcopilor, desfăşurate joi, 18 octombrie, înainte de amiază. În prezenţa papei Francisc, cei 259 de părinţi sinodali, sub preşedinţia cardinalului Tsarahazana, au ascultat cele cincisprezece intervenţii programate, pe cei opt auditori şi pe delegatul fratern Ilarion, mitropolit de Volokolamsk, care a spus printre altele că educaţia creştină a tineretului este unul dintre proiectele pe care ortodocşii sunt gata să-l realizeze împreună cu catolicii.

Făcând referinţă la rolul femeii în America Latină, un părinte sinodal a afirmat că este posibilă şi necesar să se accelereze procesele de luptă împotriva culturii machiste şi a clericalismului pentru a dezvolta respectarea femeii şi recunoaşterea darurilor sale deosebite, precum şi integrarea sa paritară în viaţa societăţii şi a Bisericii. De aici problema dacă nu este chiar de luat în examinare posibilitatea unui sinod despre această temă. Şi o altă propunere formulată în cursul dezbaterii a fost aceea a instituirii unui organism curial pentru tineri compus din tineri şi tinere care provin din cele cinci continente.

Au fost evocate şi unele urgenţe sociale, care lovesc mai mult ţările în curs de dezvoltare dar care străbat toată planeta. Astfel s-a vorbit despre corupţie, flagel care distruge ţări şi persoane, şi care este prezentă şi la nivel şcolar. În acest sens trebuie formaţi capelanii şi cateheţii pentru a-i forma pe tineri. Viitorul trece desigur şi prin educaţie. A reieşit apoi scandalul traficului de fiinţe umane, ale cărui victime trebuie să fie mereu în centrul grijii Bisericii. De aici angajarea în diferite proiecte în domeniul educaţiei şi agriculturii pentru a-i determina pe tineri să nu părăsească ţările lor, riscând astfel să cadă în capcana sclaviei.

Un alt părinte sinodal a relata că atâţia tineri, în loc să părăsească ţările lor, sunt atraşi şi seduşi de viziunea înşelătoare de a putea deveni într-o zi soldaţi ai armatei naţionale cu dorinţa de a găsi un mod pentru a se îmbogăţi sau a prăda. Un auditor, Djenaroum Djimtoloum, secretar al comisiei episcopale a tinerilor din Ciad, a atras atenţia părinţilor sinodali asupra tinerilor care abandonează alcoolismului, drogurilor şi prostituţiei. Şi a lansat un strigăt de alarmă, pentru că banditismul câştigă teren şi tinerii pierd punctele de referinţă morale şi spirituale.

În după-amiaza precedentă, miercuri 17 octombrie, au fost 23 de intervenţii ale părinţilor sinodali, la care s-au adăugat şapte auditori. A cincisprezecea congregaţie, în prezenţa papei Francisc, a avut prezenţa a 250 de părinţi, conduşi de preşedintele de rând, cardinalul Sako.

Din contribuţiile cu privire la definirea unei noi pastoraţii a reieşit invitaţia de a determina noile generaţii să redescopere Biblia ca instrument principal pentru a conjuga marea viziune despre viaţă cu detaliile zilnice. Pastoraţia, s-a spus, ar trebui să urmărească două obiective: să provoace întâlnirea tânărului cu Cristos şi să-l ajute pe tânăr să descopere voinţa lui Dumnezeu în viaţa sa. Fundamental este să se îngrijească prima vestire. Un părinte sinodal a subliniat că trebuie valorizat mai mult însoţirea post-sacramentale, pentru că numeroşi tineri abandonează angajarea lor după sacramentele iniţierii. Aşa cum ar fi foarte utilă pentru noile generaţii confruntarea cu multele exemple de sfinţenie tinerească, precum cei patru martiri canonizaţi recent: Teresio Olivelli, János Brenner, Anna Kolesárová şi Veronica Antal.

Unii părinţi sinodali, a explicat cardinalul Baldisseri, au propus să se scrie o scrisoare tinerilor din toată lumea. Cu asentimentul papei a fost constituită astfel o comisie pentru redactarea unui text care va fi supus adunării. Comisia este formată din patru părinţi (cardinalul Nzapalainga, arhiepiscopul Fisher şi episcopii Gobilliard şi García), doi auditori (Briana Regina Santiago şi Anastasia Indrawan) şi, ca invitaţi, fratele Alois şi părintele Michele Falabretti.

(După L’Osservatore Romano, 19 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.