Categorii

Sărbătoare neaşteptată: Francisc printre cei mici internaţi în sediul din Palidoro al spitalului „Bambino Gesù”

Sărbătoare neaşteptată, vineri după-amiază 5 ianuarie, pentru cei o sută douăzeci de mici internaţi în sediul spitalului „Bambino Gesù” la Palidoro: la puţine ore de Epifanie, papa Francisc a voit să meargă personal să-i viziteze pentru a-i saluta şi a da fiecăruia un dar şi un zâmbet. Şi ducând cu el şi un cadou enorm pentru părinţi: o îmbrăţişare încărcată de speranţă pentru a-i încuraja să trăiască, alături de copiii lor, un moment aşa de delicat cum este internarea într-un spital. Vizita neaşteptată a pontifului a fost mulţumirea cea mai frumoasă pentru cei care se îngrijesc de copiii bolnavi: medici, infirmieri şi tot personalul din spital.

Comunitatea de la spitalul „Bambino Gesù” se prezintă papei în simplitatea sa, arătându-i cele trei linii directoare ale slujirii lor: cercetarea ştiinţifică drept patrimoniu de împărtăşit în folosul tuturor; spitalul drept comunitate de persoane şi numai ca logică de întreprindere; deschiderea spre lume pentru a reuşi să îngrijească şi copiii din zonele mai dezavantajate.

Aşadar, o sărbătoare pentru Epifanie cu Francisc, într-un climat de primire şi de familie, de bucurie şi seninătate, deşi în încercare. Exact în stilul spitalului „Bambino Gesù”, un spital care constituie un unicum extraordinar: astăzi este cea mai mare policlinică şi centru de cercetare pediatrică din Europa, legat cu cele mai mari structuri internaţionale, menţinând însă mereu caracteristica sa de fond care vine, întocmai, din faptul că este „spitalul papei”.

Şi sediul din Palidoro este tocmai un semn concret al atenţiei pe care pontificii au avut-o mereu faţă de spitalul „lor”: în urmă cu patruzeci de ani, în 1978, Paul al VI-lea a încredinţat conducerea spitalului o vastă zonă în faţa mării, la puţini kilometri de Roma, pe via Aurelia, cu trei pavilioane deja înzestrate pentru asistenţa copiilor cu probleme de dezabilitate. Sediul din Palidoro, născut aşadar pentru a răspunde cu faptele la noile exigenţe de asistenţă medicală, în câţiva ani s-a afirmat ca un centru medical chirurgical de avangardă.

Înalta profesionalitate în îngrijiri, aşa cum dă mărturie aşa-numita „astro Tac”, merge în acelaşi pas cu conştiinţa că într-un spital pediatric pacientul este un copil şi că boala îi implică pe toţi din familie. De fapt, iată că la Palidoro există şi două ludoteci şi şcolile elementară şi secundară de primul grad. Nu lipsesc biblioteca şi alte puncte de întâlnire şi de destindere începând de la patru parcuri de joacă: şase sute de metri pătraţi „verzi”, la câţiva paşi de mare, cu dotări gândite expres pentru a-i distra mai ales pe copiii cu patologii deosebite şi cu dezabilităţi fizice şi intelective.

Un stil de primire şi atenţie faţă de fiecare persoană care se găseşte şi în celelalte sedii ale spitalului „Bambino Gesù”: la San Paolo, alături de bazilică, şi la Santa Marinella, tot pe litoralul roman. În afară de structura istorică de pe Gianicolo, donată Sfântului Scaun de familia Salviati în 1924. Însumând toate aceste sedii, astăzi „Bambino Gesù” are dimensiunile unui adevărat oraş, locuit însă de copii şi de părinţii lor: în fiecare an se calculează peste douăzeci şi şase de mii de internări, opt mii de accesuri la urgenţă şi peste un milion şase sute de mii de prestaţii ambulatorii. Cu o realitate semnificativă: treisprezece la sută dintre copii nu sunt italieni. Cea mai mare parte sunt copii de imigraţi, la care se adaugă tot mai mult copii care provin din ţările sărace şi au nevoie de îngrijiri specifice.

De fapt, astăzi „Bambino Gesù” este prezent în atâtea naţiuni cu intervenţii de asistenţă şi cooperare. Şi astfel în Cambogia, Republica Centrafricană, Iordania, Siria, Palestina, Georgia, Rusia, China şi Etiopia au fost demarate proiecte concrete de colaborare cu structurile sanitare universitare locale. În această perspectivă spitalul, care în aceşti ani a dezvoltat capacitate de cercetare ştiinţifică de prim ordin, se ocupă ca să înfrunte şi bolile aşa-numite „noi” pentru că încă sunt necunoscute în parte. Şi face o mare muncă şi cu spitalul din Miami pentru a dezvolta o platformă de formare, în aşa fel încât să poată garanta pregătirea medicilor din ţările mai puţin înzestrate. De exemplu, la Bangui au fost asumaţi şaisprezece medici locali care au primit toată formarea necesară. În schimb din China a venit cererea unui studiu asupra bolilor genetice rare şi asupra cardiochirurgiei: a rezultat un acord cu un spital din regiunea Hebei. În Siria este susţinută formarea tinerilor medici, în timp ce în Iordania a fost deschis un centru de reabilitare neuropsihiatrică şi neuromotorie.

(După L’Osservatore Romano, 6 ianuarie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.