Categorii

Salutul Sfântului Părinte adresat locuitorilor din cartierul Forlanini

Piaţa „Case Bianche”, Milano

Sâmbătă, 25 martie 2017

Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Vă mulţumesc pentru primirea voastră, atât de călduroasă! Mulţumiri, multe mulţumiri! Voi sunteţi cei care mă primiţi la intrarea în Milano şi acesta este un mare dar pentru mine: a intra în oraş întâlnind feţe, familii, o comunitate.

Şi vă mulţumesc pentru cele două daruri deosebite pe care mi le-aţi oferit.

Primul este această stolă [Sfântul Părinte o poartă], un semn tipic sacerdotal, care îmi revine în mod special pentru că îmi aminteşte că eu vin aici în mijlocul vostru ca preot, intru în Milano ca preot. Această stolă nu aţi cumpărat-o deja făcută, ci a fost creată aici, a fost ţesută de unii dintre voi, în manieră artizanală. Asta o face mult mai preţioasă; şi aminteşte că preotul creştin este ales din popor şi în slujba poporului; preoţia mea, ca aceea a parohului vostru şi a celorlalţi preoţi care lucrează aici, este dar al lui Cristos, însă este „ţesut” de voi, de oamenii voştri, cu credinţa lor, trudele lor, rugăciunile lor, lacrimile lor… Asta văd în semnul stolei. Preoţia este dar al lui Cristos, însă „ţesut” de voi, şi asta văd în acest semn.

Şi apoi mi-aţi dăruit această imagine a Sfintei Fecioare Maria (Madonnina) a voastră: cum era înainte şi cum este acum după restaurare [arată oamenilor tabloul]. Mulţumesc! Eu ştiu că la Milano mă primeşte Madonnina, din vârful Domului; însă graţie darului vostru Sfânta Fecioară Maria mă primeşte deja de aici, de la intrare. Şi acest lucru este important, pentru că îmi aminteşte de grija Mariei, care aleargă ca s-o întâlnească pe Elisabeta. Este atenţie, grija Bisericii, care nu rămâne în centru să aştepte, ci merge în întâmpinarea tuturor, în periferii, merge şi în întâmpinarea necreştinilor, şi a celor care nu cred…; şi îl duce tuturor pe Isus, care este iubirea lui Dumnezeu făcută trup, care dă sens vieţii noastre şi o mântuieşte de rău. Şi Sfânta Fecioară Maria merge în întâmpinare nu pentru a face prozelitism, nu! Ci pentru a ne însoţi pe drumul vieţii; şi faptul că a fost Madonnina cea care m-a aşteptat la poarta oraşului Milano m-a făcut să-mi amintesc că atunci când eram copii, adolescenţi, ne întorceam de la şcoală şi era mama în prag şi ne aştepta. Sfânta Fecioară Maria este mamă! Şi mereu ajunge mai înainte, merge înainte pentru a ne primi, pentru a ne aştepta. Mulţumesc pentru asta! Şi este semnificativ şi faptul restaurării: această Madonnina a voastră a fost restaurată, aşa cum Biserica are nevoie mereu să fie „restaurată”, pentru că este formată din noi, care suntem păcătoşi, toţi, suntem păcătoşi. Să ne lăsăm restauraţi de Dumnezeu, de milostivirea sa. Să ne lăsăm curăţaţi în inimă, în special în acest timp al Postului Mare. Sfânta Fecioară Maria este fără păcat, ea nu are nevoie de restaurări, dar statuia sa are nevoie, şi astfel ca Mamă ne învaţă să ne lăsăm curăţaţi de milostivirea lui Dumnezeu, pentru a mărturisi sfinţenia lui Isus. Şi vorbind frăţeşte o bună Spovadă ne va face foarte bine, tuturor! Dar cer şi duhovnicilor să fie milostivi!

Mulţumesc din inimă pentru aceste daruri! Şi mai ales mulţumesc pentru că aţi fost aici, pentru primirea voastră şi pentru rugăciunea voastră, care mă însoţeşte la intrarea mea în Milano. Domnul să vă binecuvânteze şi Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească. Şi vă rog nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine.

Şi acum s-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria.

[Bucură-te Marie şi Binecuvântarea]

Şi la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.