Categorii

S-au celebrat funeraliile lui Georg Ratzinger. O scrisoare a fratelui Joseph citită în timpul ritului în domul din Regensburg

„Dumnezeu să te răsplătească pentru tot ceea ce ai făcut, ceea ce ai suferit şi ceea ce mi-ai dăruit”: acesta a fost ultimul salut pe care Benedict al XVI-lea l-a trimis „iubitului frate Georg”, ale cărui funeralii au fost celebrate miercuri, 8 iulie, în domul din Regensburg.

Papa emerit – care a urmărit din Vatican în transmisie directă streaming înmormântarea prezidată de episcopul de Regensburg, Rudolf Voderholzer – a încredințat intențiile sale de rugăciune şi amintirea sa personală despre fratele său unei scrisori, adresate prelatului celebrant şi citită cu mare emoție de arhiepiscopul Georg Gänswein la sfârşitul liturghiei.

Recunoscător Domnului pentru că i-a acordat darul interior de a înţelege, în săptămânile trecute că a venit momentul de a merge din nou în Germania pentru a-l vizita pe fratele bolnav, Benedict al XVI-lea a reevocat acele zile aşa de intense din punct de vedere emotiv: „Când i-am spus adio în dimineața de luni, 22 iunie, știam că avea să fie un adio din această lume pentru totdeauna. Dar știam şi că bunul Dumnezeu, care ne-a dăruit faptul de a fi împreună în această lume, domnește şi în lumea cealaltă şi acolo ne va permite să ne întâlnim din nou”.

„Cor ad cor loquitur”: papa emerit a citat şi motoul cardinalului John Henry Newman pentru a exprima uimirea sa şi recunoștința sa pentru că a primit, în aceste zile, numeroase atestări de apropiere de la persoane din multe țări şi din toate grupurile sociale. Şi neputând să mulțumească pentru fiecare în parte le-a unit într-o unică îmbrățișare ideală: „Prin hârtie şi dincolo de orice hârtie vorbesc inimile”.

Joseph Ratzinger a trasat după aceea un scurt profil uman şi spiritual al fratelui răposat, amintind trei caracteristici principale. Înainte de toate a făcut aluzie la vocația sa sacerdotală trăită şi prin pasiunea pentru muzică şi, îndeosebi, prin slujirea ca Domkappellmeister la Regensburg: „Am putut experimenta – se citește în scrisoare – cum a fost el, şi s-a realizat încontinuu ca om sacerdotal, fiind preot şi muzician”.

Georg Ratzinger, a amintit fratele, era persoană de „socialitate veselă”, de „umor” şi plin de „bucurie pentru darurile bune ale creației”. În acelaşi timp, „era un om de cuvânt direct, care exprima deschis convingerile sale”. Capabil să accepte şi să depășească interior marea dificultate de a fi trăit peste douăzeci de ani într-o orbire aproape totală, el era „un om al lui Dumnezeu” şi, „chiar dacă nu expunea religiozitatea sa”, aceasta din urmă era, dincolo de orice sobrietate, „adevăratul centru al vieţii sale”.

Cu episcopul de Regensburg, au concelebrat arhiepiscopul Gänswein şi nunțiul apostolic din Germania, arhiepiscopul Nikola Eterović. Erau prezenți la rit, între alţii, şi cardinalii Gerhard Ludwig Müller şi Reinhard Marx, şi episcopul de Eichstätt, Gregor Maria Hanke. Celebrarea a fost acompaniată de cântarea unui grup de foști membri ai corului catedralei. Şi chiar în zona rezervată lui Regensburger Domspatzen în cimitirul catolic inferior din Regensburg au fost îngropate rămășițele pământești ale monseniorului Georg Ratzinger la sfârşitul înmormântării.

(După L’Osservatore Romano, 9 iulie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.