Categorii

Rusia, Putin îl întâlneşte pe Parolin: „Cu Vaticanul un dialog constructiv. Îl apreciez”

„Am onoarea să vă transmit salutările Sanctităţii Sale, papa Francisc, care îşi aminteşte foarte bine de întâlnirile pe care le-a avut cu dumneavoastră, atât în 2013 cât şi în 2015”. În reşedinţa de vară de la Bocharov Ruchei, la Soci, cu vedere spre Marea Neagră, cardinalul Pietro Parolin intră ducând preşedintelui Vladimir Putin mesajul papei Francisc. „Sunt foarte bucuros de această vizită, care se situează într-un moment deosebit al relaţiilor noastre, atât la nivel de Sfânt Scaun şi Federaţia Rusă, cât şi la cel de Biserică catolică şi Biserică ortodoxă rusă. Mulţumesc pentru invitaţia pe care mi-a fost adresată de dumneavoastră şi de autorităţile acestei ţări şi mulţumesc şi pentru primirea şi posibilitatea de a ne întâlni în această zi”.

„Ţarul” îi strânge mâna secretarului de stat al Vaticanului, în ultima zi de călătorie la Moscova după întâlnirile cu mitropolitul Hilarion, cu ministrul de externe Serghei Lavrov (prezent astăzi la Soci) şi cu patriarhul Kiril. Apoi adaugă: „Îmi amintesc cum m-aţi primit în mod călduros în Vatican şi îmi amintesc bine de colocviul cu pontiful”.

Rusia „primeşte cu favoare dialogul direct iniţiat între Sfântul Scaun şi Biserica ortodoxă rusă”, subliniază liderul rus la începutul colocviului care a durat circa o oră. „Valorile umanitare comune, care sunt apărate de Sfântul Scaun, sunt la baza raporturilor dintre Federaţia Rusă şi Vatican, precum şi în dialogul dintre Biserica catolică şi cea ortodoxă”. Dialog de aprofundat, de eliberat de poverile din trecut şi de obstacolele din prezent şi de dus înainte cu celeritate şi pentru a face faţă, împreună, rănilor din lumea de astăzi, cum s-a afirmat ieri de patriarhul Kiril, protagonist cu papa Francisc a „dezgheţului” cu întâlnirea de la Havana din februarie 2016.

Cu amintirea la acel eveniment, şi Putin se declară „bucuros” că există o voinţă ecumenică de a înainta împreună. În afară de asta exprimă aprecierea faţă de faptul că „acordurile obţinute în timpul contactelor mele cu papa Francisc sunt puse în practică în mod constant” precum şi faţă de acordul cu privire la abolirea vizelor pentru diplomaţi semnat ieri de vice-ministrul de externe rus, Alexei Meshkov, şi de nunţiul de la Moscova, monseniorul Celestino Migliore. „Este semnul acestei colaborări care înaintează în termeni satisfăcători”, a evidenţiat Parolin, „există atâtea ocazii de dialog, există aceste schimburi de vizite, există preocupări şi iniţiative comune”.

Una dintre acestea va fi şi expoziţia „dedicată moştenirii spirituale a artei ruseşti de la icoane la avangardă” pe care Rusia este gata s-o deschidă în 2018 în Muzeele Vaticane. Un pas înainte de diplomaţie „culturală” care merită parcurs, afirmă secretarul de stat.

Înainte de a-şi lua rămas bun, Putin – care astăzi la ora 12.00, tot la Soci, l-a primit pe premierul izraelian Benjamin Netanyahu, şi mâine pe preşedintele Armeniei Serzh Sargsyan – a lăsat primului ministru al Vaticanului un mesaj personal adresat papei: „O mulţumire specială în numele tuturor creştinilor din Rusia” pentru că a permis aducerea la Moscova şi la Sankt Petersburg, în această vară, a relicvelor sfântului Nicolae de la Bari, venerate de peste 2,3 milioane de credincioşi. „Un eveniment excepţional” îl definea ieri Kiril, „un mare moment” comentează astăzi Putin, şi pentru relaţiile dintre Rusia şi Vatican.

Aşadar o întâlnire cu caracter „pozitiv, cordial, de respect şi ascultare reciprocă”, aşa cum este subliniat de o notă a Sfântului Scaun şi confirmat de Kremlin. Şi cardinalul Parolin, trasând un bilanţ al celor trei zile în Rusia cu agenţiile de presă prezente la Soci, vorbeşte despre impresii „pozitive”: „Cred că aceste colocvii pe care le-am avut atât la nivel de autorităţi religioase, cât şi politice au fost constructive”, a spus el, „a existat posibilitatea unui schimb destul de aprofundat despre diferite tematici şi a existat receptivitate”, precum şi „ascultare şi disponibilitate de a înţelege poziţiile” ambelor părţi.

Un exemplu pentru toate este cel al temei restituirii locurile de cult Bisericii catolice, „care aici încă nu este rezolvată total şi pe care am tratat-o în toate întâlnirile”, a subliniat secretarul de stat. Totuşi, a adăugat el, „am găsit sensibilitate şi atenţie. Sperăm mult că acum se devină concret ceea ce a fost spus. Comunitatea catolică se află în unele locuri în dificultăţi serioase pentru că nu are un loc corespunzător pentru cult, există comunităţi care se reunesc în apartamente; a avea locuri de cult adecvate este o temă care se referă la libertatea religioasă”.

Ca în întâlnirea de ieri cu ministrul Lavrov, şi astăzi cu Putin – a mai explicat Parolin jurnaliştilor – a fost reafirmat că în crizele internaţionale „ajunge cu soluţiile de forţă, este nevoie de o soluţie de dreptate”. „Conflictele sunt aşa de multe încât, aşa cum a spus preşedintele zâmbind, ar trebui să stăm aici până mâine dimineaţă ca să le trecem pe toate în revistă… Oricum, a fost reafirmată voinţa din partea noastră, dar şi din partea rusă, de a găsi soluţii negociate şi politice şi nu încredinţate numai raporturilor de forţă, şi pentru că o soluţie care este numai de forţă, eventual rezolvă lucrurile pe moment, dar apoi lasă ca focul să mocnească sub cenuşă; dacă nu există o conciliere profundă, o angajare a tuturor pentru pace, dreptate şi recunoaştere a drepturilor fiecăruia, orice soluţie este precară”.

Aceste cuvinte ale numărului doi al Vaticanului care se reflectă în cadoul oferit preşedintelui la sfârşitul întâlnirii: reprezentarea în bronz a unei ramuri mici de măslin, simbol al păcii. Putin a oferit la rândul său o serie de monede de colecţie dedicate olimpiadei de la Soci 2014.

Întâlnirea cu liderul rus a încheiat călătoria secretarului de stat la Moscova, prima după 29 de ani de la vizita istorică a cardinalului Agostino Casaroli pentru mileniul Botezului lui Rus’ din Kiev. Parolin mâine dimineaţă va celebra liturghia privată în nunţiatura din Moscova, apoi se va întoarce la Roma.

(După Vatican Insider, 23 august 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.