Categorii

Roma, papa în mod surprinzător la centrul de reabilitare. Întâlneşte copii cu patologii neurologice, tineri tetraplegici şi paraplegici

Pontiful continuă experienţa „Vinerilor Milostivirii”: gesturi de apropiere şi de sprijin dedicate celor mai puţin avuţi şi celor mai puţin norocoşi, care au caracterizat Jubileul Milostivirii. Astăzi copiii afectaţi de patologii neurologice, pacienţi între 15 şi 25 ani tetraplegici şi paraplegici. Papa Francisc a ieşit din Vatican pentru o vizită surpriză la Fundaţia „Sfânta Lucia”, un centru de excelenţă foarte cunoscut la Roma, specializat în nuro-reabilitare a persoanelor cu deficit de mişcare şi de cunoaştere, unde sunt tratate patoligii care derivă din ictus, leziuni la măduva spinării, Parkinson şi scleroză multiplă.

Pe la ora 16.00, informează Sala de Presă a Sfântului Scaun, papa Bergoglio a trecut prin porţile din Via Ardeatina 306 şi a fost primit cu bucurie de persoanele care în acel moment se aflau în parcarea complexului edificiilor spitaliceşti.

Imediat după aceea, pontiful a fost întâlnit de preşedintele Asociaţiei, Maria Adriana Amadio, şi de directorul general, Edoardo Alesse, precum şi de staff-ul care se unea cu micul grup aflat în vizită la centru.

Deosebit de emoţionantă a fost vizita papei la secţia de reabilitare a copiilor afectaţi de patologii neurologice. Papa Francisc s-a oprit şi a glumit cu ei; apoi a schimbat cuvinte de încurajare cu părinţii care asistau la reabilitarea motorie a copiilor lor, adesea obositoare şi dureroasă.

Pontiful a asistat cu mare atenţie la exerciţiile care le permit copiilor să dobândească sau să recupereze stabilitatea motorie.

După aceea, Francisc a mers în secţia unde sunt găzduiţi pacienţi între 15 şi 25 de ani tetraplegici şi paraplegici, dintre care unii ca urmare a accidentelor stradale, şi sala unde persoanele în vârstă desfăşoară activităţi pentru reabilitarea motorie.

Astfel papa vrea să-i încurajeze pe toţi să desfăşoare exerciţiile fizice şi să sublinieze cât de important este să spere în viitor şi să aibă încredere în cercetarea ştiinţifică ce permite să facă mari progrese în acest domeniu.

După vizita la capela mică prezentă în edificiu, Francisc se întoarce la Casa „Sfânta Marta”.

De Domenico Agasso jr

(După Vatican Insider, 22 septembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.