Categorii

Refugiaţi, călătorie-fulger a Papei în insula Lesbo

Refugiati-LesboDupă Lampedusa, Papa Francisc se întoarce în inima Mediteranei, pentru a merge în întâmpinarea rutelor mareei de bărbaţi, femei şi copii care din Orientul Mijlociu încearcă să ajungă în Europa prin Grecia. Vineri, 15 aprilie, cu o călătorie-fulger predispusă cu o pregătire la fel de fulgerătoare, Episcopul de Roma va zbura până în insula greacă Lesbo, devenită în ultimele luni portul obligatoriu pentru mii de refugiaţi care fug din Orientul Mijlociu înnebunit de războaie şi de sectarisme. Surse greceşti informează la Vatican Insider că această călătorie papală a fost concordată şi cu Biserica ortodoxă din Grecia: la 21 martie a venit la Roma episcopul ortodox grec Gavril de Nea Ionia pentru a concorda pe cale rezervată detaliile călătoriei papale. Astăzi, ştirea a fost comunicată Sinodului Bisericii ortodoxe greceşti.

Pentru a-l primi pe Papa pe insula greacă va fi şi arhiepiscopul de Atena Ieronimos al II-lea, şi nu este exclusă prezenţa Patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I.

Cifra călătoriei papale, care poate fi înscrisă printre „călătoriile lunare” în locurile suferinţei pe care Papa Francisc a decis să le realizeze o dată pe lună în timpul Anului Sfânt al Milostivirii, este desigur legată de tragedia migranţilor care încearcă să traverseze Marea Mediteraneană pentru a ajunge în Europa. Europa însăşi, care după ani în care n-a recunoscut propriile rădăcini creştine, ridică ziduri şi garduri de sârmă pentru a nu-i lăsa să treacă şi îi trimite în Turcia plătind lui Erdogan preţul datorat pentru a asigura propria lor conştiinţă rea.

La 28 februarie, la sfârşitul rugăciunii Angelus, Papa Francisc a adresat rugăciunile sale „dramei refugiaţilor care fug de războaie şi de alte situaţii inumane” amintind „îndeosebi Grecia şi celelalte ţări care sunt în prima linie” şi „le acordă lor un ajutor generos, care are nevoie de colaborarea tuturor naţiunilor. Un răspuns coral” a adăugat Succesorul lui Petru „poate să fie eficace şi să distribuie în mod egal poverile. Pentru aceasta este nevoie de a se baza cu hotărâre şi fără rezerve pe negocieri”.

De Gianni Valente

(După Vatican Insider, 5 aprilie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.