Categorii

„Reformele lui C9? Rezultatele există, numai că nu fac zgomot”

„Am făcut deja 18 reforme. Rezultatele există, dar nu se văd pentru că nu fac zgomot”. Asta asigură Oscar Rodriguez Maradiaga, coordonatorul Consiliului celor Nouă Cardinali (C9) instituit de Francisc pentru reînnoirea Curiei Romane, într-un interviu publicat de săptămânalul Bisericii torineze La Voce e il Tempo.

„Uneori ne întreabă «dar ce face acest consiliu de cardinali? Nu vedem rezultate». Papa Francisc – aminteşte Rodriguez Maradiaga – în discursul de la Crăciunul trecut adresat Curiei le-a prezentat”, aceste obiective obţinute, „tocmai pentru a arăta că se merge”, că „rezultate există, dar nu se văd” numai „pentru că nu fac zgomot”. În total, până acum, sunt „18”.

Cardinalul povesteşte cu s-a născut C9 şi despre munca desfăşurată în aceşti ani. „Printre nodurile care trebuie înfruntate, un număr excesiv de dicastere”, afirmă cardinalul, după care „s-a procedat la unirea câtorva consilii în dicastere, nu pentru a da mai mult importanţă unora, ci pentru a simplifica birocraţia şi a lucra mai zvelt. Nu o centralizare, ci o iuţire”.

Pentru coordonatorul C9, „când reformele vor fi făcute” va ieşi noua constituţie despre conducerea Bisericii: „Nu va fi începutul, ci sfârşitul unui proces”, garantează el, motiv pentru care „Consiliul va continua pentru că n-a fost constituit numai pentru a reforma «Pastor bonus», ci pentru a oferi sfaturi când Sfântul Părinte le cere”.

Apoi Rodriguez Maradiaga subliniază că „atunci când Papa Francisc vorbeşte despre «Biserică în ieşire»” spune „că nu trebuie să ne oprim în curiile noastre, în casele noastre parohiale, ci să mergem în întâmpinarea celor care s-au îndepărtat şi a celor pe care nu i-am întâlnit niciodată pentru că nimeni nu le-a vorbit lor despre Dumnezeu”. Este vorba de a răspândi „acea bucurie a Evangheliei” care reiese din exortaţia apostolică Evangelii gaudium, care „rezumă stilul sudamerican al Papei Francisc: bucuria, veselia”.

Cu privire la următorul Sinod despre tineri, cardinalul salezian evidenţiază că „trebuie să ne pregătim bine, ascultându-i şi pe acei tineri care nu vin la biserică, pe cei marginalizaţi datorită drogurilor, trebuie să-i atragem spre Dumnezeu”.

Trebuie să ne comportăm „aşa cum a făcut don Bosco şi cum ne repetă Papa Francisc – conclude el – privind la o Biserică ce merge cu ei, deschisă la schimbare, în ieşire pentru a se apropia de fiecare”.

De Domenico Agasso jr.

(După Vatican Insider, 18 februarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşscu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.