Categorii

Ratzinger s-a întors în Vatican după zilele petrecute în Germania alături de fratele bolnav

Benedict al XVI-lea este din nou în Vatican. După ce a mers în Germania pentru a-l vizita pe fratele bolnav Georg, Joseph Ratzinger s-a întors la Roma şi apoi în Vatican. Falcon 900, care venea din München, avându-l la bord pe papa emerit, a aterizat pe aeroportul Ciampină cu puţin înainte de ora 13.00.

Avionul a plecat dimineața, iar Benedict al XVI-lea a fost salutat în aeroport de guvernatorul Bavariei, Markus Soeder.

De la aeroportul Ciampino, pontiful emerit a plecat cu mașină spre Vatican.

Joseph Ratzinger a zburat în Germania joia trecută pentru a-l vizita pe fratele bolnav Georg, în orașul Regensburg, şi era însoţit de secretar, monseniorul Georg Gaenswein, de medic, un asistent medical, una dintre memores domini care se îngrijesc de el şi de vice-comandantul Corpului Jandarmeriei. În această dimineață Benedict al XVI-lea a fost însoţit la aeroport din München pentru întoarcerea la Roma de episcopul de Regensburg, monseniorul Rudolf Voderholzer.

În aceste zile, Ratzinger, „epuizat dar bucuros” că este alături de fratele iubit, aşa cum a fost descris, a făcut şi o amintire în locurile familiei. A fost în rugăciune şi la mormântul părinţilor.

Sosirea lui Benedict joi în Germania a provocat mare uimire: papa emerit, în vârstă de 93 de ani, n-a făcut nicio călătorie în străinătate de când a renunțat la pontificat în 2013.

Dieceza de Regensburg a prezentat diferite detalii despre vizită. „Întâlnirea între cei doi fraţi”, scrie curia locală, „este una încurajatoare şi emoționantă. Întâlnirea fraților este un izvor de forță pentru amândoi”. Joia trecută, cu privire la vizita la fratele Georg, în vârstă de 96 de ani, grav bolnav, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a declarat că Benedict al XVI-lea va rămâne la Regensburg „cât va fi necesar”.

Benedict al XVI-lea a fost primit de episcop, monseniorul Rudolf Voderholzer, care l-a însoţit la Regensburg. În aceste zile, papa emerit a putut să-l viziteze în mai multe ocazii pe fratele şi să revadă locurile îndrăgite de familia sa, prezintă Vatican News, îndeosebi cimitirul din Ziegetsdorf, unde se odihnesc părinţii şi sora mai mare, şi casa sa din Pentling, în periferia oraşului Regensburg, care l-a găzduit în anii de profesor la Universitatea citadină, şi care acum este sediu al unui Institut care poartă numele său.

Între colocviile din aceste zile este şi acela cu nunțiul din Germania, venit de la Berlin, arhiepiscopul monsenior Nikola Eterović, care în anii pontificatului lui Ratzinger a desfășurat funcţia de secretar general al Sinodului Episcopilor.

De Domenico Agasso jr

(După Vatican Insider, 22 iunie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.