Categorii

Ratzinger împlineşte 92 de ani, Francisc merge să-l felicite

Papa Francisc îl vizitează pe Benedict al XVI-lea pentru a-i adresa duble urări: pentru aniversarea zilei de naştere şi pentru Paşti. Cei 92 de ani ai pontifului emerit cad în zilele de polemici cu privire la o scriere a sa, câteva „notiţe” dedicate temei abuzurilor asupra minorilor. În acelaşi timp, apare în librărie dialogul său cu Arie Folger, rabin şef de Viena.

Vizita lui Bergoglio la mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican, unde trăieşte Joseph Ratzinger, poate să calmeze un pic sufletele cu privire la Sfântul Scaun. Ca şi articolul de pe Vatican News al lui Andrea Tornielli, director editorial al mass-media ai Sfântului Scaun, care scrie: „Poate fi util de subliniat, celebrând aniversarea zilei de naştere a lui Joseph Ratzinger, abordarea pe care atât Benedict al XVI-lea cât şi succesorul său Francisc au avut-o în faţa scandalurilor şi abuzurilor asupra minorilor. Un răspuns mai puţin mediatic şi mai puţin răsunător, care nu se prestează să fie redus la un slogan”.

Este un răspuns „care nu se încrede în structuri (chiar dacă sunt necesare), în noile norme de urgenţă (la fel de necesare) sau în protocoalele tot mai detaliate şi îngrijite pentru a garanta siguranţa copiilor (oricum indispensabile): toate sunt instrumente deja definite sau în curs de definire. Cel al lui Benedict mai întâi, şi al lui Francisc după aceea, este un răspuns profund şi simplu creştin”.

În această privinţă sunt amintite trei documente centrale – scrisorile către poporul lui Dumnezeu, din Irlanda, din Chile şi din întreaga lume – pe care cei doi papi le-au scris în momentele de tensiune mai mare datorită scandalurilor.

Reparcurgând pasajele principale din aceste trei scrisori, Tornielli conclude: „Francisc sugerează o cale penitenţială, foarte departe de orice triumfalism – aşa cum a reafirmat în omilia din această Duminică a Floriilor – şi de imaginea unei Biserici puternice şi protagoniste, care încearcă să ascundă slăbiciunile sale şi păcatul său. Aceeaşi propunere a predecesorului său”.

Printre altele, şi în acest an, aşa cum prezintă Alessandro Gisotti, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, cu ocazia festivităţilor pascale, papa Francisc a mers la mănăstirea Mater Ecclesiae pentru a-l felicita pentru Paşti pe predecesorul său precum şi pentru aniversarea zilei sale de naştere.

Şi cu ocazia aniversării a 92 de ani ai papei emerit – 16 aprilie – apare în librărie prin Editura San Paolo „Ebrei e cristiani. In dialogo con il rabino Arie Folger” [Evrei şi creştini. În dialog cu rabinul Arie Folger] de Benedict al XVI-lea (144 de pagini), un volum inedit îngrijit de Elio Guerriero, teolog şi scriitor. „O carte care marchează o cotitură decisivă în dialogul ebraic-catolic”m este definită în momentul prezentării.

„Un bătrân pontif emerit al cărui cuvânt devine tot mai slab ca un ecou care vine dintr-o lume îndepărtată şi un tânăr rabin care trăieşte în Viena tot mai laică şi distrasă din secolul al XXI-lea”, explică responsabilul Guerriero. „Datorită vârstei lor amintesc de stareţul Zosim şi de tânărul Alioscia – subliniază el –, dar sunt doi reprezentanţi autoritari ai creştinismului respectiv ai ebraismului. Se confruntă, îşi scriu, la sfârşit se întâlnesc. În Babelul conexiunii neîntrerupte, pe cine îl pot interesa glasurile lor care vor să meargă dincolo de prejudecăţi vechi, de supărări aflate la originea atrocităţilor ale căror imagini înspăimântătoare nu par suficiente să evite noi şi noi manifestări de antisemitism?”.

„Şi totuşi cuvintele lor au făcut înconjurul lumii, au amintit multora că iubirea este mai puternică decât ura, că prin colaborare în încredere şi speranţă se mai poate privi la viitorul omului – adaugă Guerriero –. Şi atunci eu am mers în căutarea cuvintelor lor, a ocaziei care le-a generat, a principalelor documente ale dialogului evrei-creştini. S-a născut această carte pe care responsabilul şi editorul o oferă împreună cu papa emerit în admiraţie recunoscătoare”.

Arie Folger, rabin şef de Viena, este deosebit de atent la dialogul dintre evrei şi catolici: ca atare a fost la conducerea comisiei care a pregătit „Între Ierusalim şi Roma”, primul şi cel mai important document din partea ebraică despre dialogul dintre evrei şi catolici.

În schimb Elio Guerriero a tradus şi s-a îngrijit de numeroase texte ale papei Benedict. A scris şi biografia papei emerit, tradusă în principalele limbi din lume.

De Domenico Agasso jr

(După Vatican Insider, 15 aprilie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.