Categorii

Ratzinger împlineşte 91 de ani, „sărbătoare” în familie cu urările lui Francisc

O sărbătoare rezervată câtorva intimi, „într-un climat liniştit şi familial”, mult diferită de cea de anul trecut pentru cei 90 de ani în timpul căreia, printre halbele de bere, coşurile de Bretzel şi dulciuri, veniseră circa cincizeci de invitaţi şi chiar Schuetzen, în costum tipic, ca să cânte melodii tradiţionale bavareze. Joseph Ratzinger a celebrat astfel luni după-amiază, 16 aprilie, cei 91 de ani ai săi, în „Mater Ecclesiae”, fostă mănăstire în inima Grădinilor Vaticane, devenită reşedinţa sa din 2 mai 2013 după istorica renunţare la slujirea petrină.

În onoarea papei emerit a cântat fanfara muzicală a Gărzii Elveţiene care a interpretat câteva bucăţi, aşa cum prezintă Sala de Presă vaticană afirmând, printre altele, că „în această dimineaţă devreme, papa Francisc a oferit sfânta liturghie pentru Benedict al XVI-lea şi după aceea i-a trimis urările sale personale”.

La sărbătoarea din Grădinile Vaticane era fratele mai mare al lui Joseph Ratzinger, monseniorul Georg, 94 de ani, venit pentru această ocazie din Bavaria, care în lunile trecute provocase unele preocupări cu un interviu în care susţinea că Benedict ar fi afectat de o „boală paralizantă”, cu riscul ca să ajungă şi la inimă (ipoteză dezminţită după aceea de Sfântul Scaun). În afară de el erau prezenţi cei mai apropiaţi colaboratori ai papei emerit: surorile Memores Domini şi prefectul Casei Pontificale, Georg Gänswein, secretarul său particular. Care, la ora 17.00, a mers în Filmoteca vaticană unde a fost prezentată avanpremiera documentului „Benedict al XVI-lea, ora adevărului” îngrijit de Javier Martinez Brocal şi Antonio Olivié, produs de Rome Reports, în colaborare cu Tv2000 şi Fundaţia Ratzinger, şi cu patronajul Fundaţiei Ramon Tallaj Urena.

Papa Benedict „mi-a spus să vă aduc saluturile sale”, a spus celor prezenţi Gänswein, de peste un deceniu alături de Ratzinger. Nelipsită referinţa la condiţiile sale de sănătate: „Sunt întrebat adesea cum se simte. Capul se simte foarte bine. Este clar că forţele la 91 de ani nu sunt aşa de multe, s-au diminuat, s-au redus, dar este cu bună dispoziţie, în pace cu sine. Şi, mai ales, cum spun mereu, este în companie bună”.

Arhiepiscopul german a repetat aceleaşi cuvinte la telecamerele de la Tg2000, telejurnalul de la Tv2000, adăugând că Benedict al XVI-lea a început ziua sa de naştere „cu liturghia, astăzi mai solemnă şi îmbogăţită cu mai multe cântece. Şi a fost celebrată în latină aşa cum se întâmplă de fiecare dată când este prezent fratele. Apoi a luat micul dejun şi imediat după aceea un cântec frumos care pentru el este mereu important”. „Dimineaţa – a adăugat el – a continuat privind poşta. Memores i-au pregătit un prânz frumos. A făcut şi o mică plimbare şi după-amiază a recitat Rozariul”.

Înainte de a pleca de la Filmoteca vaticană, prefectul Casei Pontificale a asigurat să-i ducă pontifului emerit o copie Dvd a documentarului (transmis în această seară de ITv2000) care, în mai puţin de o oră, reparcurge în mod complet şi ordonat cronologic nu numai cei opt ani de pontificat al papei bavarez, ci şi întreaga sa viaţă. De la tinereţea în iubita sa Germanie, la studiile în teologie şi munca desfăşurată în timpul Conciliului al II-lea din Vatican; apoi cei 23 de ani ca prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, în strâns contact cu Ioan Paul al II-lea căruia i-a urmat pe scaunul lui Petru în 2005.

Printre muzici de film sau intermezzo de Mozart şi Bach, fragmente filmate şi reluări chiar inedite (ca salutul adresat foştilor colaboratori foarte emoţionaţi de la Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, odată devenit papă, sau despărţirea de vecinii apartamentului din Borgo Pio printre aplauzele credincioşilor, turiştilor şi comercianţilor), documentarul arată etapele importante ale pontificatului: discursurile importante în sediul Naţiunilor Unite sau la Westminster Hall, dialogul cu tinerii în timpul ZMT de la Köln, Sydney şi Madrid, unde, în mijlocul furtunii, a ales să taie discursul său dar nu să renunţe la adoraţia euharistică. Apoi călătoriile în Africa şi Orientul Mijlociu, etapele dificile de după Regensburg şi ale scandalului pedofiliei. Până la renunţare, eveniment extraordinar în istoria milenară a Bisericii catolice.

Totul însoţit de amintirile şi de comentariile persoanelor mai apropiate de el: fratele Georg; părintele Federico Lombardi, fost director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun şi actual preşedinte al Fundaţiei Ratzinger; Maria Eugenia Ossanddon, profesor de istoria Bisericii la Universitatea Pontificală „Sfânta Cruce”; prietenul arhiepiscop de Viena, cardinalul Christoph Schönborn; James Corkery, profesor de teologie la Gregoriana şi Stephan Horn, secretar la Regensburg.

Un „dar frumos”, a comentat monseniorul Gänswein. Unul dintre multele care – aşa cum se află – au ajuns la papa emerit în cursul zilei împreună cu flori şi mesaje de felicitare din toate părţile lumii.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 16 aprilie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.